Aproape două mii dintre mașinile vămuite de la începutul anului, cu reducere la plata accizei, sunt mai vechi de 10 ani. Datele au fost oferite de Serviciul Vamal pentru Bizlaw.md. Cele mai multe autoturisme, cu termenul de exploatare mai mare de 10 ani, sunt aduse din Lituania. Din cele 693 de mașini cu numere lituaniene, care au fost supuse regimului vamal, 653 sunt mai vechi de 10 ani. În cazul autoturismelor aduse din Bulgaria, 647, din totalul de 688, au termenul de exploatare mai mare de 10 ani. De la începutul anului au fost supuse vămuirii și 224 de unități de transport importate din Franța, dintre care 155 sunt mai vechi de 10 ani. La fel, cu termenul de explotare mai mare de un deceniu sunt și 130 de autoturisme importate din Germania, dar și 92 din Italia. De la începutul anului, 2.323 de mașini, care au fost introduse în țară până în data de 1 noiembrie 2016, au fost vămuite cu plata accizei de 30 la sută din cota stabilită pentru anul 2016. Prin urmare, au fost colectate peste 51 de milioane de lei din taxe. Amintim că, în perioada 1 ianuarie – 1 aprilie, moldovenii, care dețin în proprietate mașini înmatriculate în alte state și care au fost introduse în Republica Moldova până în data de 1 noiembrie 2016, își pot înregistra autovehiculele în țară, indiferent de termenul de exploatare. Pentru vămuirea unităților de transport, proprietarii acestora trebuie să prezinte următoarele acte:
  •  paşaportul tehnic al mijlocului de transport;
  •  documentul care confirmă dreptul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare, actul de donaţie, procura sau altele);
  • certificatul care atestă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta), cu excepția mijloacelor de transport auto cu plăcuţe cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender.
Pentru vămuirea mijloacelor de transport auto cu numere de înmatriculare din raioanele din stânga Nistrului este necesară prezentarea în original a tuturor actelor în baza cărora mijlocul de transport a fost introdus în Republica Moldova.