Comisia parlamentară pentru drepturile omului a amânat, din nou, examinarea proiectului de modificare a Legii cu privire la avocatură, din cauza că autorii proiectului, nici de această dată, nu s-au prezentat la ședință. Președintele Comisiei, Vladimir Țurcan, a menționat că urma să vină să prezinte proiectul deputatul Anatolie Zagorodnîi, însă acesta a anunțat că nu mai ajunge la ședință. Prin urmare, Comisia a decis ca să amâne examinarea proiectul până săptămâna viitoare și, dacă nici atunci autorii nu se vor prezenta, atunci documentul va fi supus votului pentru respingere. O asemenea propunere a venit din partea deputatului Ina Șupac, care a declarat că autorii au avut la dispoziție două săptămâni să vină să prezinte proiectul.
„E o rușine să discutăm astfel de proiecte de lege. Știm cine e persoana reală, domnul Sârbu, fiindcă el a fost cel care a mers la mai multe fracțiuni pentru a semna proiectul. Fracțiunea noastră nu a semnat”, a menționat Ina Șupac.
În același timp, deputatul Grigore Cobzac a anunțat, în cadrul ședinței, că fracțiunea PLDM i-a cerut lui Anghel Agache să-și retragă semnătura de pe document. Contactat de Bizlaw.md, Anghel Agache a confirmat că a depus un demers la Biroul permanent al Parlamentului pentru a-și retragere semnătura. La discuții a participat și președintele Uniunii Avocaților din Moldova, Nina Lozan, care a declarat că a depus un Memoriu la Parlament, pentru ca legiuitorii să ia în calcul examinarea proiectului de modificare a Legii cu privire la avocatură propus de către Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților. Documentul a fost înregistrat în Parlament încă în luna mai a anului trecut. „Suntem pe poziția că examenul este unicul filtru pentru a accede în această funcție. Considerăm că ar fi o onoare pentru deputați să susțină examenul. Noi nu putem la îndoială competențele juridice, dar toți trebuie să dea examen. Ar fi benefic ca deputații să-și retragă inițiativa”, a menționat Nina Lozan. Amintim că ieri seară, într-o conferință de presă, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că nu va promulga modificările la Legea avocaturii, propuse de un grup de deputați, în cazul în care proiectul va trece de Parlament. Și ministrul Justiției, Vladimir Ceborari, a declarat că deputații nu ar trebui să fie tratați preferențial pentru a obține licența de avocat. Vladimir Cebotari a mai spus că Guvernul va veni, în scurt timp, cu aviz asupra documentului, însă poziția sa personală este că „nu există niciun argument pentru tratament diferențiat a unei categorii de cetățeni”. Proiectul de lege prevede ca foștii și actualii parlamentari, care au cel puțin 10 ani vechime de activitatea în domeniul dreptului, să aibă posibilitatea să obțină licența de avocat fără să susțină examenul. Documentul a fost semnat de către 12 parlamentari: Petru Cosoi, Constantin Țuțu, Anatolie Zagorodnâi, Corneliu Dudnic, Vasile Bolea, Ștefan Creangă, Nae Simion Pleșca, Corneliu Padnevici, Anghel Agache, Demian Casian și Alla Dolință. Anterior, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, parlamentarul Sergiu Sârbu a făcut mai multe declarații dure în adresa avocaților. El a menționat că avocatura este monopolizată, iar tarifele avocaților sunt exorbitante. Sârbu a mai spus că proiectul vizează în jur de 20 de parlamentari, care vor să se implice activ în protecția drepturilor omului, oferind servicii gratuite. Proiectul de lege a stârnit nemulțumirea avocaților. Apărătorii au anunțat că ar putea intra în grevă. Ei susțin că nu este suficient să cunoști doar legislația pentru a fi avocat.