Conducerea Uniunii Avocaților știa despre proiectul de modificare a Legii cu privire la avocatură, prin care deputații cu experiență juridică să poată obține licența de avocat, fără a da examen, încă înainte ca inițiativa să fie înregistrată la Parlament. Informația a fost confirmată de către președinta Uniunii, Nina Lozan, pentru Bizlaw.md. La fel, Nina Lozan a confirmat că a avut întâlniri cu câțiva deputați și a discutat proiectul, care, ulterior, în data de 26 decembrie, a fost înregistrat la Secretariatul Parlamentului. Inițial, Nina Lozan a declarat că nu a avut nicio întâlnire cu autorii documentului. Ulterior, ea a menționat că s-a întâlnit cu deputații Sergiu Sârbu și Ion Casian cărora le-ar fi solicitat să promoveze proiectul de modificare a Legii avocaturii, propus de UAM. Neștiind dacă proiectul va fi sau nu înregistrat în Parlament, în 30 decembrie, președinta UAM a venit cu o reacție. Totuși, subiectul a fost pus în discuție la Consiliul UAM abia în data de 12 ianuarie.
„Nu m-am întâlnit cu autorii proiectului. Am discutat cu dl Sârbu și cu dl Casian și le-am spus că nu suntem de acord. Când am pregătit reacția Uniunii, nici nu știam că deputații o să aibă îndrăzneala să înregistreze proiectul”, a declarat Nina Lozan.
În același timp, membrul Consiliului Uniunii Avocaților, Decanul Baroului Chișinău, Emanoil Ploșniță, susține că a fost invitat de Nina Lozan să participe la discuțiile cu deputații, însă el a refuzat, precizând că nu dorește să meargă la discuții de culise.
„La ședința Consiliului din 12 ianuarie s-a discutat despre proiectul deputaților și s-a declarat unanim că nu-l acceptăm. Nu am participat la discuțiile cu deputații. Au fost careva discuții, conținutul lor nu le cunosc, doamna Lozan m-a invitat, dar am refuzat să merg la discuții neoficiale”, a declarat Emanuil Ploșniță, pentru Bizlaw.md.
Deputatul Sergiu Sârbu nu a vrut să comenteze informațiile. „Acest subiect este politizat la maxim. Eu mă detașez de acest proiect de lege, de Uniunea Avocaților, de toți. Avem alte priorități mai importante. Acest document nu este o prioritate pentru Parlament. Nu mai vreau să comentez declarații politice”, a menționat Sergiu Sârbu, pentru Bizlaw.md Anterior, după ce proiectul a fost înregistrat în Parlament, Sergiu Sârbu a făcut mai multe declarații dure în adresa avocaților, într-un interviu, nefiind autorul proiectului. El a menționat că avocatura este monopolizată, iar tarifele avocaților sunt exorbitante. Sârbu a mai spus că proiectul vizează în jur de 20 de parlamentari, care vor să se implice activ în protecția drepturilor omului, oferind servicii gratuite. Amintim că, într-o scrisoare trimisă în adresa Parlamentului de la Chișinău, Consiliului Barourilor și al Societăților de Drept din Europa a menționat că în nicio țară europeană legea nu permite membrilor Parlamentului să devină avocați fără a fi supuși cerințelor care se aplică în cazul altor candidați. În același timp, șeful statului, Igor Dodon, a declarat că dacă proiectul va trece de Parlament, atunci el nu îl va promulga. La fel, cu o reacție negativă a venit și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a precizat că „nu există niciun argument pentru tratament diferențiat a unei categorii de cetățeni”.