Membrii Comisiei de licențiere în avocatură sunt monitorizați în privința cazurilor de luare de mită. În același timp, candidații la profesia de avocat, care nu plătesc pentru a promova examenul, nici măcar nu sunt ascultați de membrii Comisiei de licențiere. Asemenea discuții au avut loc la ședința de săptămâna trecută a Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, când s-a dezbătut proiectul de Lege cu privire la avocatură. Modalitatea de examinare a candidaților la funcția de avocat a fost pusă în discuții de către deputați, după ce președinta Uniunii Avocaților, Nina Lozan, s-a expus, în ședința Comisei parlamentare, asupra proiectului Legii cu privire la avocatură, în urma cărora deputații ar fi avut posibilitatea să devină avocați, fără a da examen. Președinta Uniunii a declarat că avocații nu sunt de acord cu propunerea deputaților și că Parlamentul ar trebui să pună în discuție proiectul de modificare a Legii avocaturii, elaborat de Guvern. Unul dintre deputați, Grigore Novac, s-a plâns că în procesul de examinare, membrii Comisiei de licențiere nici măcăr nu ascultă candidații.
„Acești membri ai Comisiei fumează afară, care beau cafea pe prag, care vorbesc la telefon și nimeni nu ascultă”, a declarat deputatul Grigore Novac.
Acest lucru a fost confirmat și de președintele Comisiei pentru drepturile omului, Vladimir Țurcan.
„În societate planează informația care este cunoscută și pentru dvs. Vorbesc despre examene și cointeresarea unor membri ai acestei comisii. De aceea ei și vorbesc la telefon, pentru că persoana cutare nu este în lista celor care deja au achitat acest examen. Dacă l-au achitat, ei îl ascultă”, a menționat Vladimir Țurcan.
Tot atunci, Vladimir Țurcan i-a avertizat pe membrii Comsiei de licențiere.
„Măcar unul va fi prins. Lucrul acesta de monitorizare se face. Preîntâmpinați-i pe toți!”, a mai spus Țurcan.
La o săptămâna după aceste discuții, Uniunea Avocaților din Moldova a propus consultărilor publice, proiectul de modificare a procedurii de examinare a viitorilor apărători. În nota informativă se spune că s-a decis ca viitorii avocați să fie testați electronic, pentru a exclude intervenția subiectivă în procesul de evaluare. Prin urmare, candidații vor trebui să completeze un test grilă. Acesta va avea 100 de întrebări din mai multe domenii:
  • organizarea şi exercitarea profesiei de avocat;
  • drept civil;
  • drept procesual civil;
  • drept penal;
  • drept procesual penal.
Fiecare răspuns corect va primi un punct, iar evaluarea lucrărilor se va face prin scanare electronică. Candidații care vor obține cel puțin 10 puncte la fiecare subiect și, per total, 70 de puncte, vor fi admiși pentru a profesa avocatura.