Mărimea plății pentru îndeplinirea actelor notariale şi cheltuielile pentru procedurile notariale, începând cu 2018, vor fi ajustate anual la indicele ratei inflaţiei pentru anul precedent, până la data de 15 februarie. Ministerul Justiției a propus pentru consultări publice proiectul Legii cu privire la plăţile pentru asistenţa notarială, dar şi proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului privind modul de determinare a mărimii plății pentru îndeplinirea actelor notariale şi spezele procedurilor notariale.
Conform noii legi, plăţile pentru asistenţa notarială se compun din cheltuielile pentru procedurile notariale, plata pentru îndeplinirea actelor şi acţiunilor notariale, precum şi plata notarială, care reprezintă remunerarea muncii notarului. Plata pentru îndeplinirea actelor, acţiunilor notariale şi spezele procedurilor notariale constituie costul procedurii notariale. Astfel, pentru îndeplinirea actelor şi acţiunilor notariale se încasează plăţi definite şi calculate conform legii. De asemenea, va fi ajustată și mărimea plăţii notariale pentru actele pentru care legea cere obligatoriu forma autentică.
Regulamentul, care va fi aprobat de Guvern, urmează însă să stabilească mărimea plăţii pentru îndeplinirea actelor, acţiunilor notariale şi spezele procedurilor notariale. În noul Regulament mărimea plății şi a spezelor îndeplinirii actului sau procedurii notariale se stabileşte în unităţi convenţionale. O unitate convenţională este egală cu 50 de lei.
La fel, documentele prevăd taxe suplimentare pentru deplasarea notarului pentru îndeplinirea actului în afara sediului sau îndeplinirea actelor, acțiunilor și procedurilor notariale, efectuate la cererea solicitantului în regim de urgenţă. Totodată, în cazul autentificării procurii în numele sau pe numele a două și mai multe persoane se va încasa suplimentar 1 unitate convențională pentru fiecare persoană.