Un dosar de rezonanță nu are în spate neapărat bani. O spune președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care precizează că avocații din Moldova trebuie să ofere servicii pro bono, pentru că acest factor influențează imaginea și prestigiul unui apărător. Potrivit lui Alexandru Tănase, clientul care dă cel mai mare onorariu are o logică în activitatea avocatului, dar, în același timp, apărătorii din Moldova oricând pot găsi timp pe care să-l acorde, pro bono, pentru rezolvarea problemei unei familii, de exemplu. La fel, președintele CCM susține că oferirea serviciilor gratuite în anumite cazuri va contribui la imaginea avocaților, iar în societate nu va mai exista percepția că aceștia sunt doar niște șmecheri care îți vând aer.
”Vreau să vă spun că în multe state din lume, unde avocații sunt destul de bine cotați, SUA, Marea Britanie, poți vedea dosare de rezonanță care sunt luate pro bono. Nu neapărat un dosar important, de rezonanță are în spate și bani”, a declarat Alexandru Tănase, pentru Bizlaw.md
Munca juridică pro bono este o cultură răspândită în state precum: Franța, Canada, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, care s-a dezvoltat încă din anii ’70. De atunci, apărătorii au început să ofere asistență neremunerată în paralel cu sistemul de ajutor public judiciar oferit de către stat. Munca pro bono s-a dezvoltat de la o activitate informală, la o practică instituționalizată în multe țări, formată din asociații profesionale, societăți de avocați, ajutorul public judiciar în sine și entități non-profit. Cultura muncii pro bono pe cât de răspândită e în statele lumii, pe atât de marginalizată e în Moldova. În țara noastră, munca pro bono în domeniul juridic nu este reglementată, prin urmare statutul profesiei de avocat nu obligă, dar nici nu interzice apărătorilor să-și ofere serviciile gratuit.