La sfârșitul lunii martie 2017, urma să intre în vigoare ”Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile”, care transpune Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 referitoare la promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Ministerul Economiei, însă, a solicitat amânarea aplicării legii până la sfârșitul acestui an.
Experții susțin că aplicarea efectivă a acestei legi este vitală pentru Republica Moldova, având în vedere sursele limitate de energie convențională, precum și independența energetică extrem de limitată a țării. Potrivit Expert-grup, prin intrarea în vigoare a ”Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile”, vor fi instituite scheme suplimentare de sprijin pentru SER, care ar permite identificarea unor prețuri fixe pentru electricitatea produsă din SER ce ar avea efecte financiare minore asupra consumatorilor. Totodată, acest act legislativ comportă anumite carențe:
- legea nu este cuprinzătoare pentru tot sectorul energiilor regenerabile;
- licitațiile pentru stabilirea prețurilor fixe ar putea favoriza intrarea pe piață a unui număr limitat de mari investitori, fapt ce ar crea premize pentru realizarea unor scheme anti-concurențiale;
- schema de sprijin pentru producerea biocarburanților ar putea fi neatrăgătoare.
Astfel, Republica Moldova, în continuare, depinde extrem de mult de importurile de energie, care în ultimii ani au devenit incerte din cauza relațiilor tensionate cu Federația Rusă, precum și a conflictului armat din Estul Ucrainei. Prin urmare, dezvoltarea surselor de energie regenerabilă va permite echilibrarea balanței de plăți și va consolida, cel puțin într-o anumită măsură, securitatea energetică a țării.
În studiul ”Cum impulsionăm dezvoltarea energiei regenerabile în Republica Moldova?”, experții afirmă că, în condițiile situației regionale incerte, diversificarea surselor de furnizare a energiei constituie o sarcină primordială pentru securitatea economică a Republicii Moldova. Dezvoltarea surselor de energie Regenerabilă (SER) reprezintă o soluție pentru diversificarea energetică și într-o anumită măsură ar putea diminua dependența energetică externă a țării.
”Sectorul energiilor regenerabile deși cunoaște o evoluție pozitivă, creșterea este destul de lentă. Astfel, peste 98% din energia regenerabilă este reprezentată de biocombustibili, o sursă ieftină și accesibilă care în mare parte este consumată de gospodăriile casnice. Sectorul privat utilizează energia eoliană, solară și biogazul pentru producerea electricității. Totuși, ponderea acestor energii în producerea energiei regenerabile este foarte mică (aproximativ 0,5% în 2015). Costurile investițional excesive și procedurile birocratice sunt factori ce cauzează prezența limitată a mediului de afaceri în sectorul energiilor regenerabile”, se menționează în analiza celor de la Expert-grup.
Deși în ultimii 10 ani au fost adoptate mai multe acte normative ce țin de SER, continuă să existe anumite carențe, iar unele segmente rămân neacoperite de reglementări.
Un aspect ce creează o anumită confuzie se referă la faptul că în documentele de politici, domeniului eficienței energetice și cel al energiilor regenerabile sunt unificate. Deși comasarea lor este întemeiată, nu există criterii de delimitarea, iar drept urmare nu se realizează o separare dintre efortul financiar ce trebuie alocat acestor două sectoare. Un alt aspect se referă la schemele de sprijin. Deși, în practica internațională se cunosc diverse scheme de sprijin pentru promovare SER, în Republica Moldova mecanismele de suportsunt limitate și se reduc la finanțarea indirectă din banii publici (alocări bugetare către Fondul de Eficiență Energetică -FEE) sau suportul financiar al donatorilor externi. Deși, legislația prevede și alte forme destimulare financiară pentru SER, cum ar fi: facilități fiscale, de creditare sau finanțare bugetară directă,acestea instrumente nu sunt aplicate.
Recomandări pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă
Expert-grup a formulat mai multe propuneri pentru dezvoltarea SER:
- Este necesar de eliminat ambiguitățile ce se referă la susținerea financiară a SER. În acest sens ar trebui de:
– elaborat criterii, în bază cărora să se poată stabili ce programe de dezvoltare a SER pot fi finanțate direct din surse bugetare și ce proiecte pot fi susținute indirect, prin alocarea banilor publici către FEE;
– repartizat proporțional sursele bugetare alocate FEE, astfel încât o anumită cotă din banii publici recepționați de Fond să fie direcționați strict spre dezvoltarea SER. - În contractul de management cu administratorul FEE ar fi bine de stabilit criterii de performanță ce se referă la dezvoltarea SER. De asemenea, în rapoartele de activitate ale FEE, ar fi bine să fie incluse informații separate privind implementarea proiectelor ce țin de eficiență energetică și a celor care vizează valorificarea SER.
- Pentru a evita riscul unor concentrări a producătorilor de electricitate din SER ar fi oportună, atât cât este posibil, fracționarea în loturi mai mici a capacităților de producție oferite la licitații. Acest fapt ar spori accesul la licitație pentru investitori, inclusiv pentru firmele mai mici. Totodată, ar fi bine de elaborat și de stabilit, din start, limite clare privind nivelul admisibil al concentrării pe piața energiilor regenerabile. De asemenea, înainte de anunțarea licitațiilor, s-ar impune realizarea investigațiilor privind existența unor eventuale scheme anticoncurențiale.
- Pentru a spori atractivitatea producerii biocarburanților, ar fi necesar de extins schema de sprijin. Astfel, pe lângă obligația importatorilor de a procura biocarburanți, ar fi binevenită introducerea bonusurilor pentru situațiile când prețurile de import al combustibililor sunt reduse. Sumele pentru plata bonusurilor ar putea fi oferite direct din bugetul public.