Curtea Supremă de Justiție recomandă că, dacă în actul de dispoziţie judecătorescă a fost fixată data şi ora exactă pentru prezentarea sau efectuarea actului procesual, instanţa de judecată sau judecătorul să indice şi să motiveze modul de înlăturare. În special, dacă acesta trebuie să fie efectuat în şedinţa de judecată, în faţa completului de judecată sau în cadrul Direcţiei/Secţiei de Evidenţă şi Documentare Procesuală a instanţei de judecată. Recomandarea CSJ este făcută prin prisma Codului de procedură civilă, care prevede că, în cazul în care actul de procedură trebuie efectuat în instanța de judecată ori în altă organizație, termenul se consideră expirat la ora la care se încheie programul lor sau la care încetează operațiunile respective. CSJ a făcut aceste precizări pentru că există erori la aplicarea corectă a prevederilor legale, care reglementează modul de calculare a termenelor de procedură. Pentru evitarea neclarităților, dar și pentru uniformizarea interpretării normelor de drept referitoare la termenele de procedură, CSJ consideră oportun să facă următoarele mențiuni:
  • Importanţa termenelor procedurale este justificată prin faptul că acestea stabilesc regimul temporal optim pentru realizarea justiţiei. Termenele procedurale sunt o modalitate de ordonare a realizării acţiunilor procesuale, de asigurare a înfăptuirii justiţiei într-un mod rapid şi de fortificare a securităţii raporturilor juridice.
  • Dintr-o perspectivă opusă, termenele procedurale anihilează tendinţele de urgentare a înfăptuirii justiţiei, astfel că acţiunile subiecţilor procesuali trebuie efectuate în mod calculat şi logic, fapt care presupune trecerea unei perioade de timp.
După modalitatea de reglementare a termenelor procedurale în normele de drept, acestea se împart în imperative şi dispozitive. Termenele procedurale imperative sunt stabilite de lege şi nu pot fi modificate prin acordul părţilor sau de către instanţa de judecată. Termenele dispozitive pot fi modificate, în caz de necesitate, de către instanţa de judecată, prin efectuarea de acţiuni procesuale. De exemplu, la cererea reclamantului, judecătorul poate prelungi termenul stabilit chiar de acesta, pentru înlăturarea neajunsurilor cererii de chemare în judecată şi termenul acordat de către instanţa de judecată, pentru prezentarea probelor necesare şi a referinţei. Recomandarea integrală a CSJ, o puteți citi aici.