Ideile preconcepute despre avocaţi şi ce pot, respectiv ce nu pot face aceştia în cadrul mecanismului Justiţiei abundă în rândul clienţilor. Mai jos, vă prezentăm ceea ce toţi avocaţii şi-ar dori să ştiţi despre ei.
  1. Nu noi scriem legile
Noi doar încercăm să ne ajutăm clienţii să ”navigheze” prin hăţişul lor. Nu îţi place legea pe care eşti acuzat că ai încălcat-o? Nu urla la mine - sunt doar avocat. Nu pot face nimic în legătură cu legea - nu mai mult decât tine - astfel că, până ce aceasta se schimbă, nu ridica tonul la mine în legătură cu cât de aberantă este ea. Da, putem discuta la nivel teoretic, însă nu sunt ţinta perfectă pentru furia ta.
  1. Avocaţii sunt la fel de frustraţi de ineficienţa justiţiei ca şi tine
Mulţi oameni cred că avocaţii iubesc încetineala şi lipsa de predictibilitate a instanţelor şi că, într-un fel, facem mai mulţi bani graţie încetinelii curţilor de judecată. Însă, exact contrariul este adevărat. Aş prefera să muncesc în biroul meu, decât să stau pe sală pentru trei ore, aşteptând ca un judecător întârziat să îşi facă apariţia. Există ceva ce avocaţii pot face în legătură cu asta? Nu, uneori aşteptarea face parte din viaţă. În timp ce aşteptăm, îmi poţi povesti totul despre cum e prima dată când ai probleme cu legea - şi cum, în opinia ta, poliţistul trebuia să fie indulgent.
  1. Un avocat bun nu poate câştiga un caz rău la fel de uşor ca un caz bun
Dacă, la TV, avocaţii par întotdeauna să aibă un as în mânecă, pe care îl scot ”la marele fix”, în realitate deznodământul cazului tău se poate să fi fost decis de lucruri care s-au întâmplat chiar dinainte să îţi cunoşti avocatul. Da, un avocat prost poate pierde un caz bun, însă dacă lucrurile stau rău în cazul tău, posibilităţile mele ca avocat sunt limitate. Poliţia te-a filmat în timp ce te aplecai pe geamul maşinii şi trăgeai cu puşca în câinele vecinului? Nu există ”chichiţe avocăţeşti” prin care să fac asta să dispară. Îţi pot asigura un proces corect şi pot face ceea ce pot face pentru a reduce angoasa procesului la cote suportabile, dar nu-ţi ieşi din pepeni dacă nu te pot scoate ”imaculat”.
  1. Nu ne permitem să lucrăm pe gratis
Filmele acelea în care un avocat duce un caz la Curtea Supremă, pro bono, şi toată lumea câştigă la final? Da, acela e Hollywood. Avocaţii au facturi telefonice de plătit, salarii, chirii, asigurări şi o groază de alte costuri implicate de susţinerea unei afaceri. Am ajutat mulţi oameni, reducându-mi onorariile, de mai multe ori decât mi-ar plăcea să recunosc. Voi căuta, de asemenea, modalităţi prin care să-ţi recuperez banii în cadrul acţiunii, acolo unde este posibil. Şi da, voi încerca să conving instanţa că împuşcarea câinelui vecinului, dintr-un vehicul în mişcare, se intersectează undeva cu dreptul tău la liberă exprimare. Dar, doar dacă mă plăteşti.
  1. Dacă vrei să te aperi singur...
Un bun prieten mi-a adus aminte de acest punct: Dacă ai impresia că poţi ”salva” bani reprezentându-te singur, nu fi supărat când îţi spunem cât de scump va fi să îţi reglezi mai târziu cazul. Fiecare avocat are poveşti cu clienţi care s-au apărat singuri, şi şi-au săpat o groapă foarte adâncă înainte de a ceda şi a decide să îşi angajeze un avocat, în ceasul 24. Am veşti pentru tine: ”varza” pe care ai făcut-o din cazul tău va fi mai scumpă decât ce mi-ai fi plătit de la început. Asta presupunând că se mai poate face ceva pentru tine.
  1. Povestea cu ”avocatul care cunoaşte un judecător”
Povestea aia pe care ai auzit-o de la prietenul unui prieten, care a spus că ”ştie un tip care a scăpat de exact aceeaşi problemă legală pentru că avocatul lui îl ştia pe judecător”? Probabil că nu e adevărată. Dacă tu crezi că e: Angajează-l pe avocatul ăla! Dar şansele mai mari sunt să fie una dintre acele poveşti spuse la bere, care nu se verifică. Avocaţii sunt oameni care furnizează un serviciu. Serviciul acesta poate părea misterios, însă asta se întâmplă fiindcă nu aveţi de-a face cu noi prea des. Şi dacă o faceţi, asta ar putea fi rădăcina problemei. Dar ţineţi minte: nu noi suntem cei care vă dăm în judecată, sau vă aducem în postura de a fi arestaţi. Noi suntem cei care vin, pe parcurs, şi vă ajută să navigaţi sistemul de Justiţie. Sursa: avocatura.com