Mediul de afaceri din Moldova solicită să fie scutiţi de la plata impozitelor pentru banii investiţi în formarea angajaţilor. Aceştia cer să fie operate modificări în legislaţie, pentru a fi reglementat învăţământul dual. Oamenii de afaceri susţin că sunt dispuşi să investească în continuare în acest domeniu, însă cheltuielile pentru instruire (indemnizaţia pentru formare sau alocaţiile pentru alimentare şi transport) să nu fie impozitate.
Solicitările au venit din partea companiilor Draexlmaier Automotive SRL din Bălți și Arttehmet SRL din Orhei. Mai exact, compania Draexlmaier susţine că din 2014 implementează, în parteneriat cu Școala Profesională nr.5 din Bălți, programe de cooperare duală, pentru pregătirea muncitorilor calificați de care are nevoie compania. Persoanele instruite beneficiază de indemnizație de ucenicie, stabilită pe baza unui contract cu întreprinderea, de alocație pentru alimentație și transport. În urma instruirilor, 70 la sută din persoane sunt angataje la Draexlmaier, iar restul sunt cadre calificate care pot fi angajate în alte întreprinderi din acelaşi domeniu.
Totuşi, problema este că învățământul dual nu este suficient reglementat, în afara prevederilor unui articol din Codul educației. Asta înseamnă că întreprinderea preia o mare parte din cheltuielile legate de pregătirea cadrelor calificate, reduc din sarcinile bugetului de stat, dar nu beneficiază de careva facilități.
Problema urmează să fie soluţionată prin operarea unor modificări la Codul muncii, iar un grup de lucru, format la nivelul Ministerului Educaţiei, va elabora şi propune Guvernului spre aprobare Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea învățământului dual în Republica Moldova.