Consiliul Concurenţei a constatat că măsurile de sprijin notificate de Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic constituie ajutor de stat, în sensul art. 3 din Legea cu privire la ajutorul de stat, și este compatibil cu mediul concurențial normal. De asemenea, Plenul Consiliului Concurenţei a autorizat schema de ajutor de stat pentru dezvoltare și inovare în condițiile actelor normative aferente finanțării publice a întreprinderilor și organizațiilor din sfera științei și inovării. Astfel, proiectele de inovare şi transfer tehnologic se vor finanța de la bugetul de stat, în volum de cel mult 50% din costul proiectului. Perioada de implementare a proiectelor de inovare și transfer tehnologic este de maxim 2 ani. Totodată, proiectele de inovare şi transfer tehnologic se finanţează de la bugetul de stat, în volum de cel mult 50% din costul proiectului, acordându-se prioritate proiectelor cu pondere mai mare de cofinanţare din surse proprii a întreprinderii. Finanțarea din bugetul de stat este până la un milion de lei pentru un an de implementare a proiectului. În acelaș timp, bugetul total estimat al schemei de ajutor notificate, pentru o durată de 5 ani, este de 5 milioane de lei. Potrivit informației prezentate de Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, beneficiarii măsurilor de sprijin sunt întreprinderi și organizații din sfera științei și inovării eligibile din Republica Moldova, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii. Obiectivul primar a schemei de ajutor de stat, conform formularului general de notificare, este dezvoltarea și inovarea pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Totodată, obiectivele secundare ale schemei de ajutor de stat sunt protecția mediului înconjurător, dezvoltarea regională și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Conform formularului de notificare prezentat, acordarea măsurilor de sprijin pentru dezvoltare și inovare are ca scop dezvoltarea afacerilor inovaționale care sporesc economia țării. Acestea, contribuie la:
  • deschiderea locurilor noi de muncă;
  • dezvoltarea tehnologică a întreprinderilor;
  • dezvoltarea unei economii bazate pe inovații și transfer de tehnologii noi prin stimularea și dezvoltarea IMM-lor inovaționale;
  • dezvoltarea infrastructurii de suport pentru activitatea inovațională;
  • crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea IMM-urilor prin aplicare inovațiilor și tehnologiilor noi;
  • crearea produselor inovaționale pe piața autohtonă și internațională;
  • asigurarea conexiunii între mediul de afaceri şi cel de cercetare.
Conform informațiilor din notificarea prezentată, pe parcursul ultimilor doi ani au fost alocate aproximativ 16 milioane de lei, pentru finanțarea unor astfel de proiecte.