Procesele de judecată nu vor mai fi suspendate în cazul în care se va solicita ridicarea excepției de neconstituționalitate. Prevederea este inclusă în proiectul de modificare a Codului de procedură civilă (CPC). Autorii inițiativei propun ca, în asemenea situații, să fie amânate doar pledoariile. Documentul prevede modificarea articolului 121, care se referă la ridicarea excepției de neconstituționalitate. Acesta va fi completat cu noi prevederi.  Mai exact, în prezent CPC prevede, la art. 121, alin. (1) că dacă în procesul judecării pricinii se constată că norma de drept ce urmează a fi aplicată sau care a fost deja aplicată este în contradicţie cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, iar controlul constituţionalităţii actului normativ este de competenţa Curţii Constituţionale (CCM), instanţa de judecată formulează o sesizare pe care o transmite prin intermediul Curţii Supreme de Justiţie. În redacția proiectului articolul a fost formulat în felul următor: în cazul existenţei incertitudinii privind constituţionalitatea legilor, hotărârilor Parlamentului, decretelor Preşedintelui Republicii Moldova, hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, ce urmează a fi aplicate la soluţionarea unei cauze, instanța de judecată din oficiu sau la cererea unui participant la proces sesizează Curtea Constituţională. La fel, articolul 121 va fi completat cu trei aliniate noi. Mai exact, se propune că la ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate şi sesizarea CCM, instanța să nu fie în drept să se pronunţe asupra temeiniciei sesizării sau asupra conformităţii cu Constituţia a normelor contestate. Instanța de judecată se va limita  exclusiv la verificarea următoarelor condiţii:
  • obiectul excepţiei intră în categoria actelor cuprinse la art.135 alin.(1) lit.a) din Constituţie;
  • excepţia este ridicată de către una din părţi sau reprezentantul acesteia sau este ridicată de către instanţa de judecată din oficiu;
  • prevederile contestate urmează a fi aplicate la soluţionarea cauzei;
  • nu există o hotărâre anterioară a Curţii având ca obiect prevederile contestate.
În document se propune ca ridicarea excepției de neconstituționalitate să fie dispusă  printr-o încheiere care nu se va supune nici unei căi de atac și care nu va afecta examinarea în continuare a cauzei civile. Până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de necontituționalitate se vor amâna pledoariile. În prezent, CPC spune că din momentul emiterii de către instanţă a încheierii cu privire la ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate şi până la adoptarea hotărârii de către Curtea Constituţională, procedura de examinare a pricinii sau de executare a hotărârii pronunţate se suspendă. O altă propunere la articolul privind ridicarea excepției de neconstituționalitate se referă la faptul că în cazul în care sesizarea nu va corespunde criteriilor enumerate mai sus, instanța va refuza ridicarea excepției, printr-o încheiere care va putea fi atacată cu recus separat, odată cu fondul cauzei. Recursul separat se va examina împreună cu calea de atac exercitată și dacă va fi admis, se va ridica excepția de neconstituționalitate de către instanța ierarhic superioară.