Codul contravențional ar putea fi completat cu un capitol nou – ”Proceduri simplificate de constatare și examinare a contravenției”. Astfel, în cazul depistării unei fapte ce constituie contravenție, agentul constatator nu încheie proces-verbal cu privire la contravenţie, dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii:
- contravenția poate fi constatată în temeiul constatărilor personale ale agentului constatator și nu necesită acumulare de probe;
- persoana acceptă constatările agentului constatator ca fiind suficiente pentru demonstrarea vinovăţiei şi recunoaşte săvârşirea contravenţiei;
În cazul săvârșirii contravenției de către un minor, procedura simplificată poate fi aplicată doar în condițiile asistării acestuia de către reprezentantul său legal.
Prevederile nu se aplică în unul din următoarele cazuri:
- aplicarea sancţiunii contravenţionale este de competenţa instanţei de judecată;
- există bunuri pasibile de confiscare.
În cazul atragerii la răspundere contravențională, agentul constatator va aplica o sancțiune egală cu ½ din minimumul sancțiunii sub formă de amendă. Amenda aplicată prin decizia privind examinarea contravenţiei în temeiul constatării agentului constatator poate fi achitată în cuantum de 50% din valoarea stabilită, dacă transferul către contul de virament al instituţiei bancare va fi executat în termen de 3 zile lucrătoare din ziua aplicării amenzii. În caz contrar, contravenientul are la dispoziție 30 de zile ca să achite amenda integral. La expirarea acestui termen, agentul constatator, în termen de 10 zile, va expedia executorului judecătoresc decizia spre executare silită sau, după caz, va solicita instanței schimbarea modului de executare.
Deciziile privind examinarea contravenţiei în temeiul constatării agentului constatator pot fi contestate cu recurs în termen de 15 zile lucrătoare de la aplicarea sancțiuni, în instanța de fond, conform competenței teritoriale.
Acordul de colaborare
O novație a legislației contravenționale este, de asemenea, acordul de colaborare. Acesta este o tranzacție încheiată între agentul constatator, după caz procuror și contravenient, care își recunoaște vina, integral, în schimbul unei pedepse reduse, fiind posibil de încheiat în orice moment al procesului contravențional până la soluţionarea în fond a acestuia.
În cazul încheierii acordului de colaborare, contravenientului i se va aplica o sancțiune ce nu depăşeşte ½ din maximul sancţiunii sub formă de amendă prevăzută pentru contravenția comisă.
Acordul de colaborare poate fi inițiat de către agentul constatator, după caz procuror, contravenient sau apărătorul său, reprezentantul legal în cazul săvârșirii contravenției de către un minor. Agentul constatator, după caz procurorul, este obligat să refuze încheierea acordului de colaborare dacă fapta nu constituie contravenţie sau prezintă semne de infracţiune. Refuzul de a accepta încheierea acordului de colaborare nu este pasibil nici unei căi de atac.
În cazul încheierii acordului de colaborare, agentul constatator are dreptul de a înceta procesul de acumulare a probelor, după care contravenientul nu mai este în drept să-și retragă acordul. Un asemnea acord poate fi încheiat doar după declanșarea examinării cauzei în procedura generală.
Potrivit autorilor inițiativei, prin instituirea mecanismelor de examinare simplificată a cauzei contravenționale și încheierea acordului de colaborare se urmărește soluţionarea procesului contravențional, într-un termen optim şi previzibil. Odată cu operarea modificărilor, contravenientul va beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă în cazul care uzează de această procedură specială, prin acest proiect se intenționează să crească numărul de dosare soluţionate în acest mod, aspect ce va conduce la concentrarea resurselor umane în vederea creşterii operativităţii în instrumentarea dosarelor complexe şi, nu în ultimul rând, la soluţionarea cu celeritate a proceselor contravenționale.