Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) prognozează, pentru acest an, un flux mai mare de pasageri și o diminuare a transportului de marfă. Astfel, pornind de la aceste prognoze, AAC și-a planificat pentru anul curent un buget de peste 86 de milioane de lei, atât la partea de venituri, cât și cheltuieli. Totodată, autoritatea are disponibile peste 50,5 milioane de lei, după ce ”MoldATSA” a rambursat o datorie acumulată pe parcursul mai multor ani. Deși Autoritatea trebuia să propună Guvernului spre aprobare bugetul, până la data de 15 noiembrie, documentul abia a fost prezentat pentru consultări publice. Potrivit proiectului, banii din care va fi format bugetul AAC vor proveni din:
  • cuantumul plăților de supraveghere a menținerii condițiilor de certificare a serviciilor de navigație aeriană, care este în mărime de 1,0 euro/tona/MTOW aeronavă la decolare/aterizare. Din această sursă sunt planificate venituri de 14,3 milioane de lei, având în vedere masa agregată a aeronavelor ce beneficiază de servicii de navigație aeriană de 650 mii tone;
  • cuantumul plăților de supraveghere a menținerii condițiilor de certificare a aerodromurilor în mărime de 1,25 euro/pasager la plecare și la sosire. Astfel, sunt prognozate venituri de peste 63 de milioane de lei, ținând cont că pentru acest an AAC prognozează un trafic de 2,3 milioane de pasageri.
  • cuantumul plăților de supraveghere a menținerii condițiilor de certificare a operatorilor aerieni care efectuează transporturi de mărfuri în afara teritoriului Republicii Moldova în mărime de 1,0 euro/MTOW aeronavă la decolare. Astfel, din această sursă sunt planificate venituri în valoare de 8,2 milioane de lei.
Salarii medii de 50 de mii de lei lunar Potrivit proiectului bugetului, în mare parte banii vor fi cheltuiți pentru achitarea salariilor angajaților AAC, iar pentru investiții capitale sunt planificate doar 14 milioane de lei. Astfel, pentru cheltuieli de personal (remunerarea muncii, contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii și prime de asigurări obligatorii de asistență medicală) sunt prevăzute aproape 53 de milioane de lei. Asta în condițiile în care AAC are stabilit un efectiv limită de 92 de persoane. Dacă facem un calcul, constatăm că în mediu, angajații de aici vor încasa, lunar, aproape 50 de mii de lei. Sporuri și bonusuri salariale Pe lângă salariul de funcție, personalul Autorităţii beneficiază de sporuri și bonusuri. Astfel, adaosul pentru vechime în muncă constituie până la 40 la sută din salariul de funcţie. În funcţie de gradul de secretizare a informaţiilor la care angajatul are acces în virtutea activităţii sale profesionale, el beneficiază de un spor, pentru acces la secretul de stat, de până la 20 la sută calculat la salariul de funcţie. Totodată, personalului Autorităţii i se pot stabili adaosuri care reflectă performanţa activităţii desfăşurate în vederea obţinerii rezultatelor eficiente la nivel de subdiviziune/Autoritate, care nu pot depăşi 75 la sută din fondul salarial lunar pe Autoritate. În același timp, angajații pot beneficia şi de adaosuri pe un termen limitat pentru activităţi suplimentare supra sarcinilor de serviciu. Mai mult, Regulamentul prevede că personalul Autorităţii beneficiază şi de alte plăţi de stimulare şi compensare care nu contravin legislaţiei în vigoare.