Conform noilor abordări în materie, denumirea de ”îmbogățire fără justă cauză” se modifică în ”îmbogățirea nejustificată”, care arată că situația reglementată nu constă în lipsa unei cauze, ci în lipsa unei justificări juridice a îmbogățirii. Autorii proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Codului civil au propus, în noua redacție a Capitolului XXXIII, o reglementare detaliată a îmbogățirii nejustificate. Conform principiului fundamental al instituției, dacă o persoană obține o îmbogățire nejustificată (persoana îmbogățită), care se atribuie la dezavantajul suferit de o altă persoană (persoana dezavantajată), ea este obligată față de persoana dezavantajată să restituie îmbogățirea. Condiții pentru ca îmbogățirea să fie nejustificată Art. 1391 enumeră circumstanțele în care îmbogățirea este nejustificată și pornește de la o abordare negativă, adică orice îmbogățire este nejustificată cu excepția următoarelor cazuri:
  • persoana îmbogățită este îndreptățită față de persoana dezavantajată să obțină îmbogățirea în virtutea unui contract sau unui alt act juridic, unei hotărâri judecătorești sau unui alt temei legal; sau
  • persoana dezavantajată și-a dat consimţământul în mod liber și fără eroare de a suferi dezavantajul.
Proiectul mai prevede că, dacă contractul sau un alt act juridic este lovit de nulitate sau este ineficient cu efect retroactiv ori dacă hotărârea judecătorească sau un alt temei de obţinere este nevalabil cu efect retroactiv, persoana îmbogățită nu este îndreptățită la îmbogățire pe baza acestui temei. Cu toate acestea, persoana îmbogățită se consideră îndreptățită la îmbogățire în baza legii, dacă a dobândit îmbogăţirea prin uzucapiune, dobândirea de bună-credinţă, precum şi în alte cazuri când, conform legii, ea are dreptul de a păstra îmbogățirea. De asemenea, este determinat sensul termenului ”îmbogățire” și, în mod similar, sensul termenului ”dezavantaj”. Așadar, o persoană este îmbogățită prin majorarea patrimoniului său, folosirea bunurilor altuia, prestarea unui serviciu sau executarea unei lucrări în folosul său. Potrivit autorilor, prin majorarea patrimoniului ar trebui să înțelegem atât micșorarea pasivelor, cât și creșterea activelor patrimoniale. Autorii proiectului au reglementat și situațiile când o îmbogățire se atribuie în dezavantajul altei persoane (Secţiunea 4: Atribuirea), modul de restituire a îmbogățirii (Secţiunea 5: Restituirea îmbogățirii), excepțiile ce le poate invoca persoana îmbogățită, în special excepția de diminuare a îmbogățirii (Secţiunea 6: Mijloacele de apărare).