Atenție cum vă concediați angajații! O femeie, care a activat în calitate de ofițer de urmărire penală, a fost concediată în urma unei anchete de serviciu. Nemulțumită de decizia angajatorului, ea s-a adresat în instanță. Magistrații au restabilit-o în funcție. Mai mult, femeia a încasat și salariul pentru perioada cât a lipsit forțat de la muncă.
Reclamanta a depus cerere de chemare în judecată împotriva Inspectoratului General al Poliției, pentru a anula ordinul prin care a fost concediată. Aceasta a solicitat încasarea salariului pentru lipsa forțată de la locul de muncă, a indemnizației pentru concediul de odihnă, a cheltuielilor pentru serviciile medicale și asistență juridică, dar și a prejudiciului moral.
În motivare, reclamanta a menționat că în adresa Direcției generale urmărire penală a venit o sesizare din partea procurorului din Anenii Noi, privind lichidarea derogărilor de la legislație în cadrul examinării sesizărilor cu privire la infracțiuni, care a fost examinată în cadrul unei anchete. Ulterior, a fost emisă încheierea de finalizare a anchetei de serviciu cu propunerea de aplicare a sancțiunii disciplinare ”concediere”. Mai apoi, Inspectoratul General al Poliției a emis ordinul prin care angajata a fost sancționată discipliniar cu concedierea din Poliție, pentru comiterea unei încălcări grave.
Nefiind de acord cu ordinul emis, reclamanta l-a contestat, indicând că atât ancheta de serviciu, cât și rezultatul sunt eronate. Și asta pentru că s-au încălcat drepturile sale, precum și dreptul la obiectivitate în ceea ce privește pedeapsa aplicată. Mai mult ca atât, pârâtul, la aplicarea sancțiunii disciplinare cu concedierea, nu a indicat prin care acțiuni a admis încalcări grave și care sunt consecințele grave în urma acțiunilor sale.
Instanța de fond a respins ca neîntemeiată cererea reclamantei. Ulterior, prin decizia Curții de Apel Chișinău, polițista a fost restabilită în funcția de ofițer superior de urmărire penală al Secției urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Anenii Noi, s-a încasat salariul pentru un an, cât a lipsit forțat de la muncă – peste 68 de mii de lei, indemnizația pentru concediu – aproape 6 mii de lei și cheltuielile pentru asistența juridică – peste 6 mii de lei. Prejudiciul moral, în valoare de 50 de mii de lei, nu a fost acceptat.
Inspectoratul General al Poliției a declarat recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care a solicitat să fie menținută hotărârea instanței de fond. Polițista a depus o referință la cererea de recurs. Într-un final, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus de Inspectoratul General al Poliției.