Formularul tipizat al dării de seamă ”Calculul impozitului pe bunurile imobiliare -Forma BIJ 17” şi Instrucțiunea privind modul de completare a acestuia au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial. Forma BIJ 17 se prezintă de către contribuabili începând cu perioada fiscală corespunzătoare anului 2017. Termenul stabilit de legislaţie pentru prezentarea Calculului impozitului pe bunurile imobiliare este de până la 25 iulie a anului fiscal în curs sau până la 25 martie a perioadei fiscale următoare celei de gestiune. Astfel, Forma BIJ 17 se va prezenta de către contribuabilii, subiecți ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare, în conformitate cu prevederile art. 277 din Codul fiscal, care dispun de obiecte impozabile în conformitate cu art. 278 din Codul fiscal şi anexele nr.1 şi nr. 2 ale Legii pentru punerea în aplicare a Titlului VI din Codul fiscal. De asemenea, formularul va fi prezentat de către cei care au obligațiuni de prezentare a Calculului în conformitate cu art. 2811 din Codul fiscal, art. 4 alin. (7) lit. a) şi alin. (9) lit. a) din Legea pentru punerea în aplicare a Titlului VI din Codul fiscal. Calculul se prezintă de către contribuabili, inclusiv în cazul în care beneficiază de înlesniri la plata acestui impozit în corespundere cu articolele 283 şi 284 din Codul fiscal şi suma către plată este egală cu zero. Contribuabilii care nu dispun de obiecte ale impunerii, nu vor prezenta formularul dat. Dacă pentru subiectul impunerii bunul imobiliar a apărut/a încetat existența în cursul anului, acesta are obligația de a calcula impozitul pe bunurile imobiliare ce urmează a fi achitat la buget, în următorul mod:
  1. Se determină suma calculată a impozitului pe bunurile imobiliare pentru întregul an calendaristic (cota concretă şi/sau cota fixă a impozitului se înmulțește cu baza impozabilă (valoarea estimată/valoarea contabilă sau suprafața) a bunului imobiliar).
  2. Rezultatul obținut se împarte la numărul de zile calendaristice în acest an (365 sau 366 de zile) şi se înmulțește cu numărul de zile din cursul anului calendaristic, în care subiectul deține dreptul de proprietate, de posesie, de folosință şi/sau de dispoziție.
Până acum, contribuabilii vizați prezentau Сalculul la impozitul pe bunurile imobiliare conform formularului BIJ – 15, aprobat prin Ordinul IFPS nr. 495 din 10 iunie 2015, care a fost abrogat odată cu intrarea în vigoare a Ordinului Serviciului Fiscal de Stat nr. 108 din 19 mai 2015. Subiecţii impunerii, obiectele impunerii şi Baza impozabilă a bunurilor imobiliare Conform art. 277 din Codul fiscal, subiecţi ai impunerii sunt persoanele juridice şi persoanele fizice rezidenţi şi nerezidenţi ai Republicii Moldova:
  • proprietarii bunurilor imobiliare de pe teritoriul Republicii Moldova;
  • arendaşii care arendează un bun imobiliar agricol proprietate privată, dacă contractul de arendă nu prevede altfel;
  • deţinătorii drepturilor patrimoniale (drepturilor de posesie, de gestiune şi/sau de folosinţă) asupra bunurilor imobiliare proprietate publică de pe teritoriul Republicii Moldova;
  • arendaşii sau locatarii bunurilor imobiliare ale autorităţilor publice şi ale instituţiilor finanţate de la bugetele de toate nivelurile;
  • locatarii bunurilor imobiliare – în cazul contractului de leasing financiar;
  • arendaşii sau locatarii bunurilor imobiliare proprietate privată a nerezidenţilor Republicii Moldova, dacă contractul de arendă/locaţiune nu prevede altfel.
Autorităţile publice şi instituţiile finanţate de la bugetele de toate nivelurile sunt obligate să prezinte gratuit subiecţilor impunerii, în termen de până la data de 25 mai a anului fiscal în curs, informaţia privind valoarea estimată/valoarea contabilă a bunurilor imobiliare transmise în arendă sau locaţiune. Dacă persoanele menționate mai sus nu deţin un document ce ar atesta dreptul de proprietate asupra bunurilor imobiliare, precum şi faptul neexecutării obligaţiei de înregistrare a drepturilor patrimoniale prevăzute de legislaţie nu pot constitui temei pentru nerecunoaşterea acestor persoane în calitate de subiecţi ai impunerii privind bunurile imobiliare respective, în cazul în care aceste persoane exercită, de fapt, dreptul de posesie, de folosinţă şi/sau de dispoziţie asupra acestor bunuri. În cazul în care bunurile imobiliare se află în proprietate (în folosinţă) comună în diviziune a mai multor persoane, subiect al impunerii este considerată fiecare dintre aceste persoane, în cota-parte care îi revine. Dacă bunurile imobiliare se află în proprietate comună în devălmăşie, subiect al impunerii este considerată, în baza acordului comun, unul din proprietari (coproprietari). În acest caz toţi proprietarii (coproprietarii) poartă o răspundere solidară pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale. La fel, potrivit art. 278 din Codul fiscal, se consideră obiecte ale impunerii sunt bunurile imobiliare, inclusiv terenurile din intravilan sau din extravilan, clădirile, construcţiile, casele de locuit individuale, apartamentele şi alte încăperi izolate, inclusiv bunurile imobiliare aflate la o etapă de finisare a construcţiei de 50% şi mai mult, rămase nefinisate timp de 3 ani după începutul lucrărilor de construcţie. Gradul de finalizare a construcţiei în scopul impozitării se determină de către experţii tehnici în construcţii sau de către agenţii economici cu activităţi în domeniul expertizei tehnice. Baza impozabilă a bunurilor imobiliare constituie valoarea estimată a acestor bunuri.