Un fost procuror vrea să ajungă avocat, gratuit. Acesta s-a adresat cu cerere de chemare în instanță împotriva Uniunii Avocaților din Moldova și, implicit, a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat. Reclamantul susține că cererea sa de admitere în avocatură, în baza articolului 10, alin. 2 din Legea cu privire la avocatură, nu a fost admisă, dar i-a fost percepută taxa de 5.000 de lei, pe care o vrea înapoi.
În motivarea cererii, reclamantul a indicat că a solicitat admiterea în avocatură, pentru că îndeplinește criteriile de a nu efectua stagiul și de a nu susține examenul de calificare, pentru că are peste 10 ani vechime în funcția de procuror. Reclamantul este nemulțumit că a depus cererea, iar Comisia de licențiere i-a respins-o pe motiv că nu achitase taxa. După ce a achitat taxa, Comisia i-a spus că nu întrunește condițiile prevăzute în art. 10 alin. 2.
Fostul procuror a mai menționat că nu există temei legal pentru ca Uniunea Avocaților să-i respingă cererea, inclusiv pentru perceperea taxei. El a cerut să fie anulată decizia Comisiei de licențiere și să-i fie aprobată solicitarea de a fi admis în profesia de avocat. La fel, el a mai cerut ca Uniunea Avocaților să-i întoarcă cei cinci mii de lei pe care i-a achitat. Instanța de fond i-a admis parțial solicitarea, a recunoscut drept ilegal refuzul Comisiei de licențiere de a nu-l admite în avocatură. Mai mult, a obligat Comisia să-l admită pe fostul procuror în avocatură.
Instanța de fond nu a dat curs, însă, și cererii prin care a solicitat returnarea taxei de cinci mii de lei. Uniunea Avocaților a depus apel, care a fost acceptat de către Curtea de Apel Chișinău.
Decizia instanței de apel poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, în termen de două luni din data comunicării deciziei integrale.