De astăzi, 2 iunie, persoanele cu probleme mintale nu mai pot fi lipsite de capacitatea de exercițiu. Legea care modifică cadrul legal în privința capacității de exercițiu a persoanelor adulte care, din cauza unei dizabilități mintale, nu își pot exprima pe deplin consimțământul, a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. Conform legii, persoana fizică adultă şi cea emancipată pot obţine ocrotire în caz de diminuare a facultăţilor personale, fizice sau mintale, prin 2 forme: măsuri contractuale (extrajudiciare) şi măsurile judiciare. Măsurile contractuale sunt o noutate pentru sistemul naţional de drept şi cuprind contractul de asistenţă şi mandatul de ocrotire în viitor. Contractul de asistenţă reprezintă un contract dintre orice persoană (asistentul) aleasă liber de persoana ocrotită, prin care asistentul se va obliga să fie prezent la încheierea actelor juridice şi luarea altor decizii de către persoană, să îi ofere informaţia şi consultaţia necesară şi să o ajute în comunicarea cu terţii, indiferent de forma de comunicare. Mandatul de ocrotire în viitor este un mandat (cuprins într-o procură, contract de mandat sau alt act) prin care persoana (mandant) numeşte un mandatar anume pentru situaţia în care are nevoie de ocrotire. Legea prevede că forma contractuală are prioritate faţă de cea judiciară, astfel încât dacă un mandat există, fie că a început sau nu să producă efecte, instanţa de judecată, doar în situaţii excepţionale, va respinge cererea de instituire a unei măsuri de ocrotire judiciară. Mandatul de ocrotire în viitor nu afectează capacitatea de exerciţiu a persoanei ocrotite. Cât privește măsurile de ocrotire judiciară, acestea diferă după intensitatea intervenţiei în viaţa persoanei. Astfel, dacă vechea legislație prevedea ca unică măsură de ocrotire, lipsirea de capacitate de exerciţiu şi instituirea tutelei, noua lege prevede diversificarea lor pentru a răspunde necesităţii de a adapta măsura la situaţia specifică a persoanei fizice vizate. Măsurile propuse sunt:
  • ocrotire provizorie – este de scurtă durată (maxim 12 luni) sau chiar poate viza un act juridic concret. Instanţa de judecată va desemna un ocrotitor provizoriu care va asista (va încuviinţa) persoana ocrotită în anumite acte sau o va reprezenta în acele acte. Ocrotirea provizorie nu afectează capacitatea de exerciţiu a persoanei ocrotite cu excepţia domeniului în care acţionează ocrotitorul provizoriu;
  • curatela – durează maxim 5 ani, deşi instanţa poate în mod excepţional să o stabilească la 10 ani. Instanţa de judecată va desemna un curator care va asista persoana ocrotită în anumite acte juridice prin încuviinţarea lor sau o va reprezenta în unele acte juridice. În privinţa acestor acte persoana este limitată în capacitate de exerciţiu, dar ea rămâne aptă să încheie toate celelalte acte;
  • tutela – are aceeași durată ca și curatela. Instanţa de judecată va desemna un tutore care va reprezenta persoana ocrotită în toate actele sale. Tutela are ca efect lipsirea de capacitate de exerciţiu, cu excepţia actelor permise expres de lege (de ex.: acte curente de mică valoare) şi de hotărârea instanţei judecătoreşti (instanţa poate prevedea expres care acte se pot încheia de care persoana ocrotită prin tutelă).
Noua lege prevede, de asemenea, că instanţa de judecată nu doar instituie măsura de ocrotire, ci şi desemnează persoana însărcinată cu ocrotirea – ocrotitor provizoriu, curator sau tutore. O altă noutate este că la instituirea măsurii de ocrotire judiciară sub forma tutelei, instanţa de judecată poate institui consiliul de familie dacă necesitatea de ocrotire a persoanei sau componența și valoarea patrimoniului justifică aceasta şi dacă componenţa familiei şi a anturajului persoanei ocrotite permit acest lucru. Pot fi membri ai consiliului de familie părinţii şi alte rude ale persoanei ocrotite, precum şi alte persoane care manifestă interes pentru persoana ocrotită şi pentru bunăstarea acesteia. Legea mai prevede că persoana ocrotită va putea să îşi apere singură drepturile şi interesele în pricinile civile dacă, conform legii civile, ea poate să exercite de sine stătător dreptul apărat sau să încheie de sine stătător actul juridic. Potrivit legii, peste un an de la intrarea în vigoare a documentului, persoanele fizice care, la data intrării în vigoare a legii, sunt limitate în capacitate de exerciţiu se consideră persoane fizice cu capacitate deplină de exerciţiu, iar curatela asupra lor încetează de plin drept. Totodată, pricinile civile de limitare a persoanei fizice în capacitate de exerciţiu în privinţa cărora nu s-au pronunţat hotărâri definitive vor fi scoase de pe rol de instanțele de judecată din oficiu. Persoanele fizice majore care, la data intrării în vigoare a legii, sunt lipsite de capacitate de exerciţiu se consideră persoane fizice în privința cărora este instituită măsura de ocrotire judiciară sub forma tutelei și va expira peste un an.