Farmaciile vor putea fi amplasate oriunde, fără a avea restricții. Proiectul de modificare a Legii cu privire la activitatea farmaceutică, care propune excluderea restricțiilor de amplasare a farmaciilor pe o anumită distanță sau ca acestea să fie înființate la un anumit număr de populație, va fi propus plenului Parlamentului pentru aprobare. Documentul a fost examinat astăzi în ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie.
Proiectul prevede abrogarea modificărilor făcute la Lege încă în 2011, prin care s-a stabilit ca farmaciile să fie amplasate la o distanță de cel puțin 250 de metri de la o altă farmacie existentă sau ca acestea să fie înființate după normative demografice – o farmacie la trei-patru mii de locuitori. Modificările propuse sunt argumentate prin faptul că, potrivit Legii concurenței, statul asigură libertatea activității de întreprinzător, protecția concurenței loiale și apărarea drepturilor și intereselor întreprinderilor și ale cetățenilor asupra practicilor anticoncurențiale.
Acest lucru va permite un acces mai mare al cetățenilor la medicamente și va asigura activitatea operatorilor pieței medicamentelor.
Taxe și licențe mai puține pentru activitatea farmaceutică
Prevederile actuale ale legii, care impun restricții de amplasare a farmaciilor, au dat mari bătăi de cap agenților economici din domeniu, dar și Camerei de Licențiere. Și asta pentru că instituția a refuzat acordarea licențelor de activitate, inclusiv din cauza acestor restricții. Astfel, Camera de Licențiere, în calitatea sa de autoritate ce reglementează prin licenţiere activitatea farmaceutică, s-a confruntat cu situaţii neprevăzute de norma legală. La fel, instituția a fost atrasă în procese de judecată, iar pentru a remedia situația au fost propuse mai multe soluții. Mai exact:
- urgentarea elaborării Planului Naţional de Amplasare a Farmaciilor, care ar stabili expres procedura de selectare a locului amplasării unităţilor farmaceutice în municipii, localităţi cu statut de oraş, localităţi rurale;
- operarea modificărilor în legislaţie (cu excluderea alin. (4), (5), (6) din art. 19 din Legea nr. 1456/1993), excluderea restricțiilor de amplasare, ceea ce va avea efect pozitiv asupra dezvoltării sectorului farmaceutic şi a economiei la general, totodată fiind respectat principiul concurenţei loiale.
Potrivit raportui de activitate al Camerei de Licențiere, anul trecut au fost eliberate sau prelungite mai puține licențe de activitate în domeniul farmaceutic. Prin comparație, dacă în 2014 au fost eliberate 314 licențe, în 2016 cifra acestora a ajuns la numai 22. Scăderea este de 93 la sută.
Prin urmare, și sumele de bani colectate din eliberarea sau prelungirea licențelor s-au diminuat considerabil. În 2016, au fost colectate taxe, anume pentru domeniul farmaceutic, de peste 162 de mii de lei. Diferența dintre taxele colectate în anii precedenți este foarte mare, având în vedere că în 2015 au fost încasate peste 500 de mii de lei, iar în 2014 peste 1,1 milioane de lei. Astfel, volumul banilor acumulați din licențele pentru activitate farmaceutică a scăzut cu circa 85%.