Amnesty International Moldova, cu sprijinul Ambasadei Olandei și în colaborare cu Institutul Național al Justiției, organizează Școala de vară pentru procurori, judecători, polițiști și avocați. Școala de vară cu genericul ”Simularea unui proces penal şi investigaţie preliminară, cu identificarea încălcărilor tipice de tortură sau rele tratamente” îl are ca formator pe Mykola GNATOVSCHYY,  președintele Comitetului European pentru Prevenirea Torturii. În cadrul acesteia, participanții vor avea posibilitatea să discute următoarele aspectele legislative și practice:
  • principii şi standarde naţionale şi europene cu privire la respectarea drepturilor omului la etapa anchetei preliminare într-un dosar penal;
  • identificarea unei cauze penale în baza căreia procurorul şi ofiţerul de urmărire penală este pus în situaţia să aplice reţinerea sau arestul persoanei (primele audieri ale bănuitului, martorilor, cercetarea la faţa locului – standardele anti-tortură);
  • standardele CPT al Consiliului Europei, practica CtEDO, precum și descrierea responsabilităţilor şi obligaţiilor la faza anchetei preliminare ale procurorului, ofiţerului de urmărire penală şi a judecătorului de instrucţie prin prisma interzicerii absolute a torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante.
Școala de vară este organizată în cadrul proiectului ”Human Rights Capacity Building For Legal Professionals 2017-2019” și are ca scop formarea formatorilor, care, ulterior, vor preda tehnicile,  metodica si standardele CPT discipolilor din mediul jurisprudenței. Mai multe detalii găsiți pe amnesty.md. Anterior, Amnesty International Moldova a realizat formări, pentru același grup țintă, în cadrul Institutului Național de Justiție.