Interviu

(VIDEO) Igor Corman: din politică, în afaceri. Provocarea de a construi un business de milioane

După șase ani de politică, s-a retras în afaceri, pentru a face ceva concret. Vorbim despre fostul președinte al Parlamentului și ex-deputatul Igor Corman, care a renunțat la fotoliul de parlamentar, pentru a pune pe roate o afacere de milioane de euro. Corman este directorul reprezentanței companiei ”Sumitomo Electric Bordnetze GMBH” în Republica Moldova – o companie transnaţională, membră a grupului nipon Sumitomo Electric Industries Group, care este unul dintre cei mai importanţi furnizori internaţionali din industria de automobile. Producţia de bază a companiei sunt cablajele electrice, componentele electrice şi electronice ale sistemelor de control pentru automobile. Igor Corman a vorbit, în interviul pentru BizLaw, de ce a acceptat să dezvolte o afacere în Moldova și când fabrica mare, care acum este în proces de construcție, va fi dată în exploatare.

BizLaw: De un an și jumătate v-ați retras din politică. Cum ați luat această decizie? Îmi amintesc că presa a catalogat plecarea dvs. ca fiind stranie. Și asta pentru că, în momentul în care ați făcut anunțul, în acea zi, fusese ridicată și imunitatea ex-premierului Vlad Filat.

Igor Corman: Decizia mea de a pleca din politică și din Parlament nu a avut nimic comun cu alte evenimente, care s-au întâmplat în toamna anului 2015, inclusiv și în prima zi în cadrul ședinței Parlamentului. A fost la 15 octombrie, dacă nu greșesc. Cererea de depunere a mandatului de deputat am formulat-o în septembrie. Pur și simplu, am așteptat prima zi de ședință plenară, ca să fie aprobată oficial, așa cum se procedează. A fost doar o coincidență. Ca să nu vorbesc prea mult la acest subiect, vreau doar să spun că șase ani de politică a fost o experiență foarte bună, am făcut ce am putut. Am avut și eu prioritățile mele, dacă vă amintiți. Era vorba de negocierea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE, era vorba de obținerea regimului liberalizat de vize pentru cetățenii moldoveni. Pe asta ne-am concentrat la acel moment și am decis, pur și simplu, să fac altceva în viață, ceva mai concret. Din această cauză am și plecat atunci din Parlament.

BizLaw: Ați fost implicat în politică într-o perioadă în care Moldova era pe val, la capitolul simpatie în Occident, și lucrurile păreau să meargă spre bine. Acum, că sunteți în altă poziție și observați aceste lucruri, vă întreb, unde ne-am împiedicat?

Igor Corman: Nu sunt în postură de analist politic sau observator politic. Nu am de gând să comentez tot ceea ce se întâmplă în politica moldovenească. Eu mă ocup de un proiect concret. De la sfârșitul anului 2015 chiar m-am concentrat doar asupra acestui proiect și pot să vorbesc doar despre acest proiect, pot să vorbesc despre experiența pe care am avut-o până acum, despre planurile pe care le avem în viitor.

Provocarea de a construi o afacere de milioane

BizLaw: Ce s-a întâmplat în viața dvs. de când v-ați implicat în afaceri și care sunt avantajele acestei schimbări?

Igor Corman: Chiar de la sfârșitul anului 2015, noi am făcut primii pași ca să promovăm acest proiect investițional în Republica Moldova. Bineînțeles că pentru un proiect mare este nevoie de timp, de pregătire. Pot să vă spun că, în prima jumătate a anului 2016, ne-am concentrat asupra elaborării contractelor necesare, ca să fie negociate, să fie semnate, să pornim această afacere. De la jumătatea anului 2016, am mers pe două priorități. În primul rând, a început construcția unei fabrici noi, a fost selectat antreprenorul general. Lucrările au demarat în luna august 2016, iar lucrurile sunt conform planului. Monitorizăm construcția propriu-zisă, fiindcă este vorba de o fabrică cu o suprafață de 27.000 m2, ceea ce înseamnă posibilități de angajare a circa 2.500 de muncitori. Ea va fi dată în exploatare în noiembrie 2017, dar deja din luna august vom începe procesul de transferare din această hală interimară, unde ne aflăm acum, în locația nouă. Vor fi mai multe trepte. Este vorba de instalarea echipamentului, este vorba de traninguri organizate pentru operatori de procese adiționale la ceea ce facem noi acum. În paralel, anul trecut, ca să nu pierdem timpul, dar ca ne pregătim echipa mai bine pentru această provocare care ne așteaptă în viitor, am decis să închiriem o hală interimară, aici, la Orhei. Am început procesul de selecție a managerilor și operatorilor, care lucrează nemijlocit în producție și, în septembrie anul trecut, chiar am început producția. Cred că a fost o decizie foarte corectă nu doar din punct de vedere a instruirii a muncitorilor noștri, dar avem chiar și vânzări. Din septembrie anul trecut și până în prezent, avem vânzări de peste 6 milioane de euro, ceea ce înseamnă impozite, tranferuri la bugetul statului. Acest lucru mai înseamnă și salarii pentru circa 320 de angajați pe care îi avem acum în companie. Cred că până în prezent a mers totul chiar mai bine decât ne-am așteptat. Personal, sunt satisfăcut de felul cum derulează acest proiect, dar bineînțeles că provocările mari sunt în viitor, când vom trece în fabrica nouă.

Vrem să angajăm mulți oameni. Noi avem o strategie de recrutare aici, în jurul Orheiului. Știm foarte bine ce sate, ce populație există, care sunt candidații pe care noi putem să-i angajăm. Ne pregătim, pentru că așa cum spuneam, în fabrica nouă urmează să crească volumul de muncă. Acum facem doar o parte, facem modulele pentru proiectul T6 din România, cooperăm cu întreprinderile grupului Sumitomo Bordnetze din România, dar intenția noastră este ca din toamnă să transferăm proiectul T6, pentru Transporter Volkswagen, să-l aducem aici, în Moldova. Acest lucru înseamnă toate procesele – de la zero, până la destinația finală, la client – ni le asumăm. În următorii ani de zile, va fi o provocare foarte mare și trebuie să ne pregătim de pe acum.

”Prietenia” dintre stat și mediul de afaceri

BizLaw: Acum, că faceți parte din mediul de business, care este starea de lucruri în domeniul afacerilor?

Igor Corman: Pot să vorbesc din punct de vedere al proiectului nostru, asta este experiența, asta este ceea ce cunosc. Pot să vorbesc și despre impresia investitorilor străini mari, fiindcă eu sunt și membru al bordului Asociației Investitorilor Străini și permanent ne întâlnim, discutăm problemele care sunt.

Vreau să vă zic că, cu proiectul nostru, nu am întâlnit până în prezent nicio barieră sau problemă. Este de la sine înțeles, proiectul este mare. Este vorba, doar în această fază, de vreo 26 de milioane, dar suma va crește. Milioane de euro. Atitudinea este una corespunzătoare din partea celor care au tangențe cu proiectul nostru. Vom avea posibilitatea să ne desfășurăm activitatea și în Zona economică liberă. Pe de altă parte, în această fază toate autorizațiile pentru construcții, avem tangențe cu multe autorități și din orașul Orhei, dar și la nivel național, dar atitudinea este una corectă față de tot ceea ce facem aici. Nu am întâlnit absolut nicio problemă. E și normal –  investiții mari, multe locuri de muncă, profită și statul. Toată lumea înțelege că este un proiect benefic pentru regiunea Orhei, pentru țară.

Dacă este să vorbesc despre ceea ce am auzit de la alți investitori care sunt, sigur că e în continuă perfecționare și cadrul legal și toate facilitățile care există, dar și obligațiile, să nu uităm. Și asta, deoarece, de multe ori, se așteaptă doar beneficii. Eu cred că există o problemă în Republica Moldova la capitolul plăți sută la sută a impozitelor, taxelor și așa mai departe. Noi suntem foarte transparenți. Standardele companiei sunt foarte înalte. Sută la sută ne facem toate obligațiile față de statul Republica Moldova și cred că ar trebui să facă acest lucru și toți ceilalți.

Eu vreau să vă mai spun că sunt apreciate anumite acțiuni, care au fost întreprinse pe parcursul acestui an de către Guvern. Este vorba de liberalizarea activității antreprenoriale. S-au întreprins niște acțiuni care să fie amânate acele controale fiscale, care, uneori, stresează oamenii de afaceri. Au mai apărut coridoare rapide prin vamă, pentru cei care lucrează just in time, așa cum facem și noi, pentru că suntem în situația ca să livrăm clientului la timp produsele noastre. Mai sunt aspecte care urmează a fi îmbunătățite, dar mi se pare că există înțelegere și acest dialog este în derulare. Nu este nimic perfect, dar nici nu pot să zic că sunt probleme mari.

BizLaw: Statul a venit în întâmpinarea oamenilor de afaceri cu anumite facilități, dar în ce măsură mediul de business este corect față de stat? Și mă refer la faptul că oamenii fac greșeli intenționat sau în necunoștință de cauză.

Igor Corman: Nu pot să vorbesc în numele tuturor, dar este foarte important și am pus preț pe selectarea, în toate departamentele pe care le avem în companie, de oameni competenți, manageri care sunt pregătiți așa cum trebuie. Trebuie să fie cunoscută și legislația locală, și trebuie să fie respectată. Noi greșeli până acum nu am făcut. O dovadă sunt toate controalele pe care le-am avut până acum din partea FISC-ului. Acest TVA, pe care noi avem dreptul să ne fie returnat, a fost acordat 100%. Asta înseamnă că suntem profesioniști, din timp știm care sunt prevederile legale, le respectăm. Aici, poate unii acordă mai puțină atenție. Nu este nimic perfect, dar când există probleme, pentru asta există asociațiile oamenilor de afaceri, forumuri create, sunt platforme de discuție. Trebuie de venit cu inițiative către Guvern, de purtat un dialog mai larg, de încercat de perfecționat situația în cazul în care sunt probleme, dar legislația trebuie respectată.

Moldova este interesantă pentru investitori

BizLaw: Ce acțiuni trebuie să întreprindă statul, astfel încât țara să devină atractivă pentru investiții?

Igor Corman: Aceasta este o întrebare veșnică. De exemplu, acum este la modă și urmărim un val care vine în Republica Moldova la capitolul producerii cablajului pentru automobile, așa cum a fost în anii 90 industria textilă. În afară de noi, sunt mai multe companii: Draexlmaier, Fujikura a venit acum. Leoni are contractori în Moldova. Acum este o șansă pentru Moldova, fiindcă noi suntem interesanți pentru aceste companii internaționale mari. Noi avem interesul ca să oferim oamenilor locuri de muncă. Eu nu mă tem de concurență. Să fie în toate raioanele astfel de fabrici și aici Guvernul practic nu trebuie să facă nimic, decât să fie foarte atent, să deschidă ușile la timp și să manifeste bunăvoință, fiindcă investitori mari vin dacă au interes.

Pregătirile de a trece în ”casă nouă”

BizLaw: Care sunt planurile de viitor în privința afacerii pe care o conduceți? Spuneați că în noiembrie va fi dată în exploatare, dar până atunci, ce mai este de făcut?

Igor Corman: Noi suntem conform planului în această hală interimară și toate raportele lunare, pe care le facem, confirmă că nu avem probleme. Însă, cu gândurile suntem în viitor, fiindcă toate pregătirile sunt în privința utilajului adițional care urmează să-l importăm, să-l instalăm în fabrica mare. Din această cauză, suntem în contact cu toți colegii noștri de la fabricile din grup, avem nevoie și de suport, pentru că suntem la început cu acest proiect. Vin specialiști din alte țări, fac traininguri cu ai noștri locali ca să instalăm în timp acest utilaj și, în paralel, avem acest plan de recrutare, bine pus la punct. Unde suntem aici, este o zona de traninguri. Chiar săptămâna viitoare 30 de oameni îi angajăm adițional, dar când vom trece în fabrica mare, probabil vom avea câte patru grupuri, în paralel, a câte 30 de oameni. Acum suntem foarte ocupați cu aceste pregătiri, ca să facem față.

Organizarea, eficiența și calitatea – criteriile succesului unei afaceri

Va urma o perioadă de un an-doi ca să ajungem la nivelul maxim, să stabilizăm producția. Aici este foarte importantă organizarea, eficiența și calitatea – sunt niște criterii impuse de client. Chiar dacă noi ne aflăm într-o situație mai comodă, pentru că nu trebuie să avem probleme cu procurarea materiei prime, contractele sunt, nu vom avea nevoie de piață de desfacere, fiindcă este o înțelegere cu clientul, Volkswagen, dar organizarea, just in time, să lucrăm ca o mașină germană, să-i învățăm pe moldoveni să lucreze conform acestor standarde – acesta este scopul nostru de bază. Dar dacă vorbim despre viitorul mai îndepărtat, eu cred că vom merge bine cu acest proiect la Orhei și cu siguranță că nu ne vom opri aici. Vom analiza situația în partea centrală a Moldovei, unde am putea să mai avem un satelit, să deschidem o nouă fabrică, deja ne gândim.

BizLaw: În cât timp ar putea apărea o nouă fabrică?

Igor Corman: Din punctul meu de vedere, cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar trebuie să le facem pe toate la timpul lor. Cred că într-o perioadă previzibilă.

Avocatul, un element-cheie al unei afaceri

BizLaw: Cu siguranță, o afacere mare, are nevoie și de avocați. Vă întreb, cât de des interacționați cu avocații?

Igor Corman: Bineînțeles că aspectul legal este unul important, ceea ce și spuneam – este important, în primul rând, de respectat legislația. Sunt elemente legate de FISC, alte subiecte mai specifice și noi avem specialiștii noștri, dar facem și outsourcing. Nu putem să ne permitem să avem un departament legal în cadrul companiei, din punct de vedere al costurilor, nu este rațional. De aceea, suntem în contact cu câteva companii internaționale, care au oficii la Chișinău. Ei ne ajută și la pregătirea contractelor care sunt mai voluminoase. Avem specialiști buni, chiar dacă companiile sunt intenaționale, dar stafful este local, sunt moldoveni. Ne descurcăm bine și nu ducem lipsă de oameni pregătiți, inclusiv și din acest domeniu.

BizLaw: La nivel personal, ce s-a schimbat în viața dvs. de la implicarea în afaceri, ce planuri aveți de viitor și ce mai faceți în afară de afaceri?

Igor Corman: În prezent, suntem plenar implicați, împreună cu colegii, în această afacere. Nu mai avem timp pentru altceva, poate va veni mai târziu. Și cred că este și normal ca, atunci când ai pornit un proiect nou, el pornește de la zero, merge în creștere, în extindere, trebuie să ai suficient timp ca să fii implicat cu trup și suflet în ceea ce faci. Asta și fac. În viața mea s-au schimbat foarte multe. Este un domeniu absolut nou pentru mine și am avut tupeul ca să mă ocup de acest lucru, fiindcă am pornit de la zero și multe lucruri le învăț cu managerii pe care i-am selectat, ei sunt din diferite domenii. Împreună cu ei încerc să înțeleg cât mai multe, să pătrund, fiindcă nu poți să conduci atunci când nu înțelegi toate lucrurile. Tabloul general trebuie să fie clar. Spre deosebire de ceea ce am făcut anterior, aici este mult mai concret. La nivel operativ sunt multe lucruri, muncim foarte mult, trebuie să luăm decizii, să fim flexibili, dar este o satisfacție mare. Este ceva concret și vezi și rezultatele muncii.

BizLaw: Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru răspunsuri, și vă doresc mult succes!

Igor Corman: Mulțumesc și eu. Succes și dvs.!

Printează
276 Shares
Share270
Share5
Tweet
+11
Pin