Societatea pe acțiuni Rețelele Electrice de Distribuție Nord va fi reorganizată prin fuziune cu Societatea pe acțiuni Rețelele Electrice Distribuție Nord-Vest, în calitate de entitate absorbită. Propunerea vine din partea Ministerului Economiei, care, în termen de patru luni, va adopta structura de conducere a entității create. Modificarea a fost formulată într-un proiect de hotărâre cu scopul de a crea în regiunea de nord a Republicii Moldova o singură societate, care va presta serviciul de distribuție a energiei electrice. În rezultat, vor fi optimizate costurile activității de distribuție, iar, în final, vor fi create toate condițiile de stabilire a unor tarife pentru prestarea serviciului de distribuție reale, justificate și egale pentru toți consumatorii. Anterior, RED-Nord și RED Nord-Vest desfășurau atât activitatea de distribuție, cât și de furnizare a energiei electrice. În anul 2015, a fost efectuată reorganizarea prin separare a RED-Nord și RED Nord -Vest. În rezultatul reorganizării a fost fondată o nouă societate pe acțiuni, SA ”Furnizarea Energiei Electrice Nord”, care desfășoară activitatea de furnizare a energie electrice în zona de nord a republicii. RED-urile prestează doar serviciul de distribuție a energiei electrice către societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord. În prezent, în Republica Moldova, serviciul de distribuție a energiei electrice este desfășurat de trei întreprinderi de distribuție, și anume:
  • RED Union Fenosa -  căreia îi aparțin circa 35 mii km de rețele electrice de distribuție sau 61,5% din totalul rețelelor electrice de distribuție amplasate pe teritoriul Republicii Moldova. Această întreprindere, în anul 2016, a distribuit în jur de 2,684 miliarde de kWh de energie electrică, pentru 874 mii de consumatori din centrul și sudul țării;
  • RED Nord - căreia în aparțin 12,6 mii km rețele electrice de distribuție, care, în anul 2016, a distribuit circa 549 milioane de kWh de energie electrică, pentru 303,5 mii de consumatori deserviți;
  • RED Nord-Vest – căreia îi aparțin 9,3 km rețele electrice de distribuție, care, în anul 2016, a distribuit circa 292 milioane de kWh de energie electrică, pentru 179 mii consumatori.
În partea de nord a Republicii Moldova, sunt amplasate doar 38,5% din rețelele electrice de distribuție, la care sunt conectați circa 35,6% din consumatorii de energie electrică. Acestora li se distribuie doar 23,8% din totalul de energie electrică distribuită în țară. În nord activează două întreprinderi de distribuție și o întreprindere de furnizare, pe când în partea de sud și centru a Republicii Moldova, unde infrastructura de rețea și numărul de consumatori este de 1,6 ori și, respectiv, de peste 1,8 ori mai mare, activează o întreprindere de distribuție și una de furnizare a energiei electrice. Prin urmare, la întreprinderile de distribuție din nordul țării și, în primul rând, RED Nord-Vest se generează costuri unitare mai mari, care, la rândul lor, impun stabilirea unor tarife diferențiate. RED Nord-Vest are un capital propriu de 287 de milioane de lei, iar datoriile depășesc suma de 215 milioane. În același timp, RED Nord este o întreprindere mai profitabilă, cu 871 de milioane de lei capital propriu. Datoriile sunt de doar 84 de milioane.