Interviu

Valeriu Streleț: 2016 a fost un an complicat pentru mine și pentru companie

După mai multe turbulențe pe scena politică din Moldova, în februarie 2016, ex-premierul și fostul deputat Valeriu Streleț, care a ocupat funcții publice și politice ani la rând, s-a retras în afaceri. În momentul în care a decis să facă acest pas, a urmat o perioadă nu tocmai simplă. Anul 2016 a fost unul complicat atât pentru el, personal, cât și pentru compania pe care o conduce, în urma mai multor atacuri. Dar și-a revenit. Lucrurile s-au așezat pe făgașul normal. Afacerea sa are de câștigat de pe urma plecării sale din politică, spune el. Fiind de cealaltă parte, Valeriu Streleț susține că se observă o stare de așteptare din partea mediului de afaceri. Relația dintre stat și mediul de business este încă încordată, iar autoritățile mai au mult de muncit pentru a asigura un climat prietenos pentru oamenii de afaceri. ”Moldova oferă condiții prielnice pentru dezvoltarea unei afaceri doar din punct de vedere fiscal”, susține Valeriu Streleț. Mai multe detalii, aflați din interviu.

BizLaw: Dle Streleț, de o bună perioadă de timp ați dispărut din spațiul public. Ce faceți în prezent?

Valeriu Streleț: Din februarie 2016 și până în prezent sunt implicat nemijlocit în administrarea afacerii mele, pe care am creat-o în ianuarie 2003, compania BIOPROTECT. Împreună cu colegii de la companie depunem tot efortul ca să facem față provocărilor, să reușim să oferim clienților noștri cele mai bune servicii și mărfuri. Și asta pentru ca ei să poată obține o recoltă bună și să păstreze o perspectivă de colaborare cu noi, mai departe. E un domeniu care îl cunosc foarte bine, un domeniu în care lucrez din 1995 – 1996 și sper că reușesc să-l fac bine.

BizLaw: Să înțeleg că afacerea vă merge bine. Însă, este domeniul mai liniștit comparativ cu politica? Care dintre aceste două domenii vă este mai aproape?

Valeriu Streleț: Referitor la capitolul dacă merge bine sau nu bine afacerea, este o întrebare mai complexă, din motive că nimic nu merge dacă nu depui efort.

2016 a fost chiar un an complicat pentru companie și pentru mine, deoarece a trebuit să depășim mai multe probleme, legate de atacurile la imaginea companiei, legate de reticența unor clienți care au devenit un pic mai suspicioși: ”Ce va fi și ce se va întâmpla?”, legate de colectarea creanțelor debitoare și altele.

De aceea, chiar nu a fost simplu în 2016. În 2017, lucrurile se mișcă pe un trend ascendent. Am convins clienții că noi suntem noi și mergem înainte.

Valeriu Streleț: Brusc a încetat să sune telefonul

Valeriu Streleț: Diferența dintre politică și afaceri – aici lucrurile au dimensiuni mult mai concrete. Iei decizii, le implementezi, lucrezi împreună cu o echipă pe care ți-ai ales-o și îl știi pe fiecare în parte. Dacă ai dat-o în bară, este propria ta eroare, rezultatele obținute sunt, iarăși, propriile tale rezultate, lucrurile sunt mai concrete. În politică sunt mai multe elemente de abstractizare, elemente care țin și de voința altor părți implicate în proces. Având în vedere că cei șase ani și jumătate cât am fost în funcții publice, tot timpul am fost în coaliție de guvernare, nu întotdeauna conta doar propria opinie. Trebuia să iei în calcul și opinia partenerilor de guvernare. Cum se spune, de obicei, succesele erau datorită faptului că cooperai cu cineva, iar insuccesele – din cauză că singur ai dat-o în bară. În afaceri lucrurile sunt mai concrete. Iei decizii și contezi doar pe propria persoană.

BizLaw: După ce ați plecat din funcțiile politice și publice, ce s-a schimbat în viața dvs.?

Valeriu Streleț: Ritmul de muncă a rămas același. S-au schimbat poate unele dimensiuni de comunicare.

Brusc au încetat să telefoneze 90 la sută din contactele pe care le am în agenda telefonică. Chiar făceam o glumă: dacă în anii precedenți la ziua mea de naștere, de exemplu, telefonau toți, lume de pe lume, care mai de care, în 2016, unicul membru al Guvernul care a telefonat, de ziua mea, a fost doamna bașcan a Găgăuziei.

Luând în calcul că 70 la sută din actualii membri ai Guvernului sunt foștii mei colegi de Guvern. Asta nu prea mă deranjează, deoacere eu compensez această tăcere din partea foștilor, care se tem să telefoneze. Dau eu telefoane la clienții mei. În sensul acesta, agenda îmi este plină, lucrez mult, doar că grijile sunt focusate pe niște domenii mai concrete. Dacă anterior eram copleșit de niște preocupări mai globale, legate de dezvoltarea țării, de implementarea programului de guvernare, acum situația este mai concretă și vizează compania mea, familia mea, oamenii la care țin. Și asta poate într-o oarecare măsură este mai simplu, dar nu foarte simplu.

Politica ”dăunează” afacerilor

BizLaw: Afacerea pe care o gestionați a avut de câștigat sau de pierdut de pe urma retragerii dvs. din politică?

Valeriu Streleț: Eu sper că are de câștigat, din motive că eu am o anumită experiență de activitate în acest domeniu și, sincer vorbind, în acești șase ani și jumătate de aflare în funcțiile publice, compania mea a ratat mai multe oportunități de diversificare a afacerilor, de dezvoltare. A fost un soi de inhibare. Acum, eu sunt hotărât să recuperez acea perioadă, deoarece în perioada aflării în funcții publice nu mi-am permis să fac lobby pentru compania mea sau cumva să impun careva clienți să lucreze cu BIOPROTECT. Acum am mână liberă și pot să-mi valorific potențialul meu de manager, capacitățile de comunicare, viziunile de dezvoltare a afacerilor. Sper că venirea mea înapoi la BIOPROTECT va aduce un plus de dezvoltare companiei, dar o fac împreună cu echipa mea, împreună cu managerii regionali, cu toți cei care-mi sunt ca parte a familiei mele.

Stabilitatea promisă se lasă așteptată

BizLaw: Cum se vede situația din țară, fiind acum de partea cealaltă, în afaceri?

Valeriu Streleț: Eu aș califica-o ca o stare de așteptare, o așteptare amestecată cu neliniște. O așteptare încordată, fiindcă mediul de afaceri este, de regulă, atent la ceea ce se întâmplă și prudent. Or, aceste turbulențe pe scena politică, care oricum se mențin, care pot aduce din moment în moment diferite schimbări, care pot afecta bunul mers al afacerilor, îi ține într-un soi de suspans pe oamenii de afaceri…

Cred că până la promisa stabilitate, mai este mult și lucrurile trebuie să se așeze pe un făgaș firesc, ca mediul de afaceri să înceapă să aibă deplină încredere în stat.

Barierele și restricțiile în afaceri pot fi depășite

BizLaw: Fiind implicat zi de zi în afaceri, cu siguranță vă întâlniți cu anumite bariere sau restricții. Care sunt cele mai mari probleme pe care le întâmpină un om de afaceri, fie că este la început de cale sau chiar dacă afacerea sa este dezvoltată?

Valeriu Streleț: Din propria experiență pot să vă spun că dacă o companie sau o persoană care se implică în afaceri, respectă întocmai rigorile legale și regulamentare, oricât de tupeistă nu ar fi guvernarea și organele de control, oricum nu prea au cum să pericliteze afacerea. O spun din propria experiență că și până la 2009, atunci când activam într-un mediu destul de agresiv, dar și după 2016, 2009-2016, compania mea BIOPROTECT a respectat întocmai legea, a plătit toate impozitele și taxele, a fost corectă cu partenerii săi, motiv din care aceste bariere și restricții de care vorbiți, noi le depășim, uneori prin procese de judecată, prin anumite eforturi în plus, dar le depășim. Respectiv, pentru un începător sau pentru o companie care deja are o anumită istorie, este extrem de important să aibă un mediu stabil de dezvoltare și statul de drept să fie autentic. Sunt mai multe bariere și probleme, care, dacă ar fi să le enumerăm, s-ar cere un studiu mai detaliat.

Avocații specializați în drept corporativ, la mare cautare de companii

BizLaw: Și în această situație, cât de necesar este ca o afacere să aibă alături un avocat?

Valeriu Streleț: Indispensabil. Dacă este o companie care-și permite să aibă o secție juridică, atunci fără acest suport juridic, fie prin angajare în cadrul companiei, fie prin contractarea unor servicii ale unor juriști, avocați, nicio afacere nu-și poate lua startul, din motive că începând de la elaborarea statutului companiei, continuând cu elaborarea contractelor tipice de prestare a serviciilor, de achiziționare a anumitor mărfuri, de producere, permanent este necesară asistența unui jurist calificat în dreptul corporativ, în dreptul de afaceri. Fără acest element mie mi se pare imposibil să mergi înainte.

BizLaw: Dvs. după ce principii selectați avocații?

Valeriu Streleț: Sunt câteva criterii de bază. Background-ul sau istoria acestui avocat, cazurile de succes, ce a reușit să facă, cum a reușit să reprezinte alte companii. Anumite elemente de integritate morală, fiindcă și asta foarte mult contează în relația cu un avocat, profesionalism – fără a fi un bun profesionist nu reușești să acumulezi o experiență bună de reprezentare în instanță. Eu pot face repede diferența. Imediat înțeleg dacă în fața mea am un avocat bun sau cinvea care mai are de muncit pentru a deveni bun.

Idei de afaceri de la Valeriu Streleț

BizLaw: Dacă v-ați deschide o afacere, în prezent, în ce domeniu ar fi?

Valeriu Streleț: Idei sunt foarte multe. Un om cu spirit de afaceri vede anumite goluri. De exemplu, eu văd un spațiu liber de dezvoltare a unei afaceri în Moldova, în colectarea și procesarea deșeurilor neorganice, persistente. Se adună mii de tone, care poluează solul, poluează apele, poluează mediul înconjurător și deocamdată noi nu avem un sistem de colectare și procesare a acestora. Chiar dacă a fost votată Legea privind deșeurile neorganice persistente, încă nu se văd mișcări. Desigur, este mult pentru inițiativă în domeniul colectării și procesării produselor agricole, cu valoare adăugată înaltă la care cerere există, este nesatisfăcută din partea cumpărătorilor, oferta este mai mică decât cererea. Și alte domenii, inclusiv și cele care nu țin de agricultură sau de mediu.

”Bunăvoința” statului în privința business-ului

BizLaw: S-au schimbat lucrurile în ceea ce privește relația dintre stat și mediul de afaceri? Comparativ cu acum 10, 5 ani, cum este în prezent?

Valeriu Streleț: În ultimii ani, vorbesc de 5-6 ani, legislația privind activitatea mediului de afaceri a fost în continuă perfecționare. Guvernările care s-au perindat, din care am făcut și eu parte, ne-am străduit să adoptăm legi care să creeze o atmosferă motivantă, pentru cei care doresc să-și dezvolte o afacere. Dar, în general, ar trebui să constat că o anumită reticență din partea oamenilor de afaceri în relația cu statul încă se mai simte. Încă mai există un soi de neîncredere generală, fără rezerve reciprocă, așa că încă trebuie să se mai muncească la acest capitol.

BizLaw: Putem spune că, în prezent, Moldova oferă condiții prielnice pentru dezvoltarea unei afaceri?

Valeriu Streleț: Din punct de vedere fiscal, da. Dar din păcate este unicul element. Chiar dacă se afirmă pretutindeni că povara fiscală este prea mare și așa mai departe, toți cei care afirmă aceste lucruri ar trebuie să examineze mai detaliat legislația. Din punct de vedere fiscal, pentru start-up-uri, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în primii ani de activitate există condiții foarte prielnice de dezvoltare a afacerii, chiar și pentru întreprinderile care deja activează. Suma taxelor și impozitelor, comparate cu taxele și impozitele din alte state, este una destul de joasă și motivantă. Cât ține de alte aspecte, cum ar fi statul de drept autentic, infrastructura de orice tip –  rutieră, alte tipuri de transport, resurse energetice, gaz electricitate, apă, canalizare, încă mai avem mult de muncă, ca să ajungem la situația când oricare cetățean, care își dorește să lanseze o afacere, să spună: ”În punctul X eu vreau să deschid o întreprindere și să am acolo tot ce e nevoie, drum, energie, gaz, apă canalizare”. Deocamdată, din acest punct de vedere, statul trebuie să muncească și autoritățile trebuie să găsească soluții.

Vorbind despre statul de drept, este o situație încă complicată, care inihibă inițiativele de afaceri din cauza că mai persistă o atitudine selectivă, subiectivă în examinarea diferitor cauze, a diferitor demersuri, din partea agenților economici. Asta generează un soi de neîncredere atât din partea investitorilor locali, cât și din partea celor străini, care atunci când evaluează posibilitatea unor investiții, trec în revistă și aceste aspecte. Și, desigur, reputația țării. Iar reputație înseamnă și accesul la piețele străine. Or, din păcate, în ultimii ani, noi ne-am creat reputația de o țară în care există corupție, în care nu funcționează legea, în care se fură resursele donatorilor externi. Acest element creează serioase bariere, atunci când negociezi cu cineva și spui: ” Eu sunt din Republica Moldova și doresc să livrez ceva sau doresc să cumpăr ceva”, imediat atitudinea este una destul de rezervată. Așa că, încă urmează să se muncească pentru a se ajunge la un mediu de afaceri motivant, cu reputație bună, în cadrul unui stat de drept autentic.

Îndeplinirea obligațiilor fiscale în afaceri

BizLaw: Sunt oamenii de afaceri corecți cu statul în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor fiscale, anumite taxe, impozite pe care trebuie să le achite?

Valeriu Streleț: Propria mea experiență. Noi suntem absolut corecți, plătim la timp, plătim în deplină măsură toate taxele și impozitele, directe și indirecte. Dintre partenerii noștri stim că marea majoritate la fel sunt corecți. Poate unii o fac din impunere, înțelegând că nu au alternativă, din cauză că actualul sistem de evidență sau mijloacele informaționale care există, imediat depistează neplata unui impozit la timp și imediat survine și acțiunea din partea statului, care emite ordine de incaso la contul debitorului fiscal. Așa că, în mare măsură, cei cu care lucrăm și noi, din punct de vedere fiscal suntem corecți și suntem în strictă conformitare cu normele în vigoare.

Atmosfera ”gălăgioasă” din casa lui Valeriu Streleț

BizLaw: Acum că sunteți doar în afaceri, aveți mai mult timp liber să petreceți cu familia? Ce vă fac copiii, de exemplu?

Valeriu Streleț: Timp nu prea am, fiindcă implicarea mea este deplină, comunicare cu clienții și cu furnizorii este permanentă. Asta presupune și deplasări pe câmpuri la clienți și deplasări în afara țării la furnizori, dar cel puțin duminicile, spre deosebire de perioada cât am fost în politică, de regulă sunt acasă și mă bucur de familia mea, de copiii mei. Avem prânzurile de duminică și alte elemente care deja au devenit o tradiție. Copii mei cresc, învață. Alexandru, băiatul mai mare, își ia licența în curând în Marea Britanie, vrea să facă și un master. Victoler, tot în acest an, sper să ia bacalaureatul, deoarece toate examenele le-a susținut, dar încă nu știm notele, iar el spune că vor fi note bune. Fetițele cresc și ele. Anastasia a trecut în clasa a doua. Dominica e o fetiță foarte ingenioasă, face patru ani în curând. Cei de la grădiniță spun că este o fată foarte bravo și noi credem. Ei de fapt sunt linia mea de plutire, ei sunt suportul meu, cei care mi-au fost alături, împreună cu soția mea și îmi sunt alături permanent, și care mă ajută să depășesc multe moment. M-au ajutat în perioada în care am fost în funcții publice, dar în special, în această perioadă de după ieșirea din spațiul public, credeți-mă că nu a fost atât de simplu și familia mea mi-a fost un adevărat suport și o adevărată oază de retragere și reculegere.

BizLaw: Presupun că atunci când îi aveți pe toți acasă este gălăgie și zgomot…

Valeriu Streleț: Chiar acum sunt. Alexandru este venit pe o scurtă perioadă din Marea Britanie, Victor a susținut examenele, fetele sunt în vacanță. Da, e adevărat, este o atmosferă frumoasă, gălăgioasă, uneori enervantă, dar e bine, așa e acasă.

BizLaw: Știu că aveți un sport preferat. Despre ce este vorba și ce alte hobby-uri mai aveți?

Valeriu Streleț: Eu practic de vreo 15 ani buni, poate chiar și mai mult badminton-ul. Prietenii mei toți știu, o bună parte toți știu, chiar facem aceste antrenamente de două ori pe săptămână, miercuri și vineri. E un element care mă ajută să rezist în vâltoarea și valurile vieții. Îmi place când mai reușesc să ies, să skiez, să mai trec și pe la sala de forță. Mai iau și bicicleta uneori și mai fac câte un cerc prin oraș. Mă strădui să am un mod de viață activ.

BizLaw: Vă mulțumesc tare mult pentru timpul acordat și pentru răspunsuri. Vă doresc mult succes!

Valeriu Streleț: Mulțumesc și dvs.!

Printează
74 Shares
Share72
Share1
Tweet
+11
Pin