Se cred Dumnezei și, de cele mai multe ori, se comportă ca atare. Și cu toate acestea, au și avocații cele 10 porunci ale lor, pe care le respectă cu sfințenie, mai ceva ca Legea avocaturii.
  1. Președintele UAM este Domnul Dumnezeul avocaților și nu trebuie să ai alți Dumnezei în afară de el.
  2. În afară de fotografiile agreate de UAM cu președintele instituției, să nu-ți faci chip cioplit din vreo imagine nereușită sau neprelucrată în photoshop. Orice tablou din cabinetele de avocatură sau birouri de decan, trebuie să primească ”bun de print” din partea președintelui UAM.
  3. Oricât de împovărătoare ți s-ar părea contribuțiile profesionale, niciodată să nu iei în deșert numele UAM-ului. Doar subtil, dacă ești capabil. Nu știi niciodată cine te poate turna la cei de Sus.
  4. Adu-ți aminte de ziua de Duminică pentru a munci ceea ce nu ai avut timp în restul zilelor. Cea de-a șaptea zi reprezintă pentru tine șansa să termini lucrări și acțiuni care au deadline apropiat, dar pe care nu ai avut cum să le finalizezi la birou din cauza altor lucrări ce-ți erau date peste noapte.
  5. Cinstește-l pe Partenerul firmei și pe președintele UAM-ului ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți în casa de avocatură în care ești acum, ca să îți îndeplinești visul să ajungi vreodată Senior Associate sau Asociat.
  6. Să nu ucizi nicicând profesia de avocat, părăsind corabia spre bresle mai bănoase sau mai bine organizate, precum magistratură sau notariat.
  7. Să nu te prezinți în instanță sau la întâlniri cu clienții ca un "desfrânat", în teniși sau haine ”no name”. De asemenea, este interzis flirtul cu adversarul sau cu instanța - cu grefierii este permis, dar în limita nevoilor din dosarul în cauză. În schimb, relațiile în interiorul firmei sau casei de avocatură sunt permise atât timp cât nu dăunează muncii și onorariilor încasate.
  8. Să nu furi de la clientul tău, fără a emite chitanță.
  9. Să nu mărturisești strâmb în fața organelor de stat - CNA, procuratură - și nici în fața organelor profesiei. Nu de alta, dar după aceea vor veni ele peste tine. Fără vreun preaviz sau chiar și fără mandat.
  10. Să nu poftești dosarele sau clienții aproapelui tău, să nu poftești nevasta Partenerului sau mașina reprezentanților profesiei. Să nu poftești nici stagiarii altora, nici memoriile sau acțiunile scrise de adversar, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău. Și dacă totuși poftești, acționează pe ascuns și repede - mulți dorm pe ei, nici nu-și vor da seama ce le-ai furat.
Adaptat după avocatura.com