Legea comunicațiilor electronice a fost modificată. Deputații au aprobat astăzi, în lectură finală, un șir de modificări, care țin de viața privată și confidențialitatea datelor cu caracter personal în comunicațiile electronice. Mai exact, Legea va fi completată cu un capitol nou referitor la protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor electronice, care stabilește condițiile specifice de garantare a protecției drepturilor și libertăților fundamentale, în special a dreptului la confidențialitate și la respectarea vieții private în domeniul prelucrării de date cu caracter personal în sectorul comunicațiilor electronice. Astfel, furnizorii de servicii de comunicații electronice accesibile publicului sunt obligați să ia măsuri tehnice și organizatorice corespunzătoare în vederea protejării securității serviciilor pe care le oferă. Și anume:
  • să garanteze că datele cu caracter personal pot fi accesate numai de persoane autorizate, în scopurile autorizate de lege;
  • să protejeze datele cu caracter personal stocate sau transmise împotriva distrugerii accidentale ori ilicite, împotriva pierderii sau deteriorării accidentale și împotriva stocării, prelucrării, accesării ori divulgării ilicite;
  • să asigure punerea în aplicare a politicii de securitate elaborate de furnizor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.
Legea instituie mai multe obligații pentru furnizorii de servicii de comunicații electronice, cum ar fi să anunțe utilizatorii dacă a avut loc o încălcare a protecției datelor cu caracter personal și să vină cu măsuri de remediere. Furnizorii vor trebui să dețină și un registru unde să treacă toate încălcările care au avut loc și care au pus în pericol securitatea datelor cu caracter personal. La fel, se interzice ascultarea, înregistrarea, stocarea sau alte tipuri de interceptare sau supraveghere a comunicațiilor și a datelor de transfer aferente de către persoane, altele decât utilizatorii care participă la comunicare, fără acordul acestora. De asemenea, companiilor li se interzice să folosească poșta electronică a utilizatorilor prin care să-și promoveze produsele, ascunzându-și identitatea sau indicând adrese false. Legea mai prevede că abonații ar urma să beneficieze de dreptul de a primi facturi fără detaliere, adică prezentarea informației minime stabilite în facturi. Care vor fi aceste informați, va decide Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației. Portarea numerelor de telefon Potrivit modificărilor operate la Legea comunicațiilor electronice, portarea numerelor și activarea ulterioară a acestora se face într-un termen cât mai scurt. Pierderea serviciului în timpul procesului de portabilitate nu depășește o zi lucrătoare. Furnizorii de servicii vor fi obligați să ofere compensații (despăgubiri) corespunzătoare utilizatorilor în cazul întârzierilor survenite în portarea numărului sau în cazul portării abuzive efectuate de către aceștia sau în numele lor.