Greva avocaților, anunțată de Baroului Chișinău, ar putea rămâne, deocamdată, doar pe hârtie. Mâine, 14 iulie, se împlinesc cele 15 zile, acordate pentru renunțarea la practica respingerii sistemice a recursurilor declarate de avocați, împotriva aplicării arestării preventive sau arestului la domiciliu. O decizie în acest sens va fi luată după ce comisia, creată în acest scop la ultima Adunare generală a Baroului, va prezenta un raport în acest sens. Contactat de BizLaw, decanul Baroului Chișinău, Emanoil Ploșnița, a declarat că membrii comisiei urmează să prezinte un raport, în baza informației colectate de monitorii delegați la Curtea de Apel Chișinău. Emanoil Ploșniță nu a spus clar dacă de mâine apărătorii vor intra sau nu în grevă și a făcut trimitere la comisia creată. Amintim că, în data de 28 iunie, Baroul Chișinău a înaintat un ultimatum Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție și Curții de Apel Chișinău, prin care a solicitat intervenția, deoacere judecătorii de la apel resping pe bandă rulantă recursurile avocaților și admit aresturile solicitate de procurori. În ultimatumul prezentant, Baroul Chișinău a cerut:
  • renunțarea la practica respingerii sistemice a recursurilor declarate împotriva aplicării arestării preventive sau arestului la domiciliu și admiterii sistemice a recursurilor procurorilor împotriva măsurilor non-privative de libertate;
  • redarea caracterului excepțional al măsurilor preventive – arestarea și arestul la domiciliu;
  • restabilirea caracterului echitabil al procedurilor de examinare a recursurilor împotriva măsurilor preventive aplicate sau neaplicate.
Atunci, președintele CSM, Victor Micu, a declarat că instituția pe care o conduce nu are prerogative de a interveni în această problemă. Victor Micu a îndemnat apărătorii să depună sesizări pe cazuri concrete și nu la general. Într-o scrisoare, președintele CSJ, Mihai Poalelungi, a menționat că nu poate interveni în activitatea instanțelor inferioare, iar președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, a declarat că nu poate da indicații magistraților. Cel mai probabil, subiectul va fi abordat la Adunarea generală extraordinară a Baroului Chișinău, care va avea loc mâine, începând cu ora 10:00. Adunarea a fost convocată, după ce Consiliul Uniunii Avocaților a anulat listele delegaților de a participa la Congresul avocaților, aleși la Adunarea generală din 9 iunie. Tot atunci, a fost anulată și decizia prin care s-a stabilit data Congresului – 30 iunie. Prin urmare, la Adunarea generală extraordinară urmează să fie aleși delegații care să participe la Congres. Data Congresului va fi stabilită abia după ce Baroul Chișinău își va desemna avocații. În data de 16 iunie, Consiliul UAM a anulat listele delegaților, pe motiv că ar exista mai multe semne de întrebare în privința procedurii de desemnare a delegaților. La Adunarea din 9 iunie au fost desemnați 332 de apărători pentru a participa la Congres. 89 de avocați au fost incluși pe lista de supleanți.