Un avocat a fost obligat, prin instanță, să achite datoriile de mii de lei acumulate către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), pentru că nu și-a procurat polița medicală timp de mai mulți ani. CNAM s-a adresat în instanță, deoarece apărătorul era obligat să se asigure în mod individual, indiferent de forma de organizare a activității. Astfel, în cererea de chemare în judecată se menționează că avocatul trebuie să facă următoarele plăți:
  • pentru anul 2012 – prima de asigurare obligatorie de asistență medicală 2.236 de lei, plus penalitatea pentru întârziere calculată la 2.068 de lei;
  • pentru anul 2013 - prima de asigurare obligatorie de asistență medicală 2.488 de lei, plus penalitatea pentru întârziere calculată la 593 de lei;
  • pentru anul 2014 - prima de asigurare obligatorie de asistență medicală 3.042 de lei, plus penalitatea pentru întârziere calculată la 593 de lei.
Prin urmare, pentru perioada 2012-2014, pârâtul a acumulat datorii de aproape 12 mii de lei. Nemulțumit, avocatul s-a adresat în instanță cu o cerere reconvențională, în care a indicat că este victimă a discriminării pe două criterii. Mai exact, legislația nu-i acordă nicio posibilitate de a procura poliţa de asigurare medicală cu reducere, în comparaţie cu alţi beneficiari ai asigurării medicale obligatorii. Instanța de fond a admis cererea de chemare în judecată depusă de CNAM și a respins cererea reconvențională, depusă de apărător. Avocatul a fost obligat să achite aproape 8 mii de lei drept primă de asigurare medicală și în jur de 4 mii de lei - penalități. La fel, avocatul a achitat și taxa de stat de aproape 400 de lei. Avocatul s-a adresat în instața de apel, care i-a respins solicitarea și a menținut hotărârea judecătoriei de fond.  Decizia Curții de Apel esre definitivă din momentul emiterii, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de două luni.