Important

(VIDEO) Chiril Gaburici: Nu cred că există cineva care e corect 100%. Noi toți greșim

A venit din afaceri în politică în vremuri tulburi pentru Republica Moldova. Vorbim despre fostul premier Chiril Gaburici, care niciodată nu a avut planuri să ajungă în politică, dar timp de patru luni s-a aflat la cârma Guvernului. A fost o perioadă în care a făcut tot ce a știut mai bine pentru țară. Faptul că are o experiență bogată în domeniul afacerilor l-a determinat să accepte provocarea funcției de premier. Acum este, din nou, în mediul de afaceri și dezvoltă proiecte ambițioase în Moldova. Ce face în prezent Chiril Gaburici, cum se fac afacerile în Moldova și care este rețeta succesului în business, aflați din interviu.

De ce a acceptat Chiril Gaburici funcția de premier

BizLaw: Dle Gaburici, acum doi ani ați plecat din funcția de premier. Cum a fost acea perioadă pentru dvs. și ce a urmat?

Chiril Gaburici: A fost o perioadă plină de provocări, o perioadă foarte interesantă din viața mea. Nu am avut niciodată planuri să ajung să fac politică. Toată viața am făcut și fac business. A fost o perioadă importantă, pentru că m-am dăruit și am dat tot ce am putut pentru a face lucruri importante. Acesta a fost și motivul pentru care am acceptat să preiau această funcție. Motivul de bază a fost că, folosindu-mi experiența, cunoștințele și tot bagajul de rezultate pe care îl am în spate, să le pot aplica în funcția de prim-ministru. Ce a urmat după? A urmat viața normală, care a fost și până la cele patru luni de mandat.

BizLaw: În perioada cât ați fost premier, ați solicitat demisia întregii conduceri a Procuraturii Generale, a BNM și CNPF. Într-o scrisoare trimisă către șeful statului și președintelui Parlamentului ați precizat că, citez: ”Moldova este sugrumată de corupție și sistemul financiar al acesteia sângerează, iar prețul este plătit de fiecare cetățean, mai puțin de cei vinovați. Întregul sistem financiar din Moldova este sub asediu și mai multe instituții financiare sunt în pericol, Guvernul este lipsit de pârghii, iar instituțiile abilitate ezită să soluționeze aceste probleme”. În opinia dvs., s-a schimbat ceva de atunci?

Chiril Gaburici: Lucrurile se schimbă în fiecare zi. Bine că mi-ați amintit exact cum a fost formulată acea scrisoare către către domnul președinte și către Parlament. Așa era situația și mă bucur că ulterior au fost continuați pașii de a înlătura așa-numitele ”sângerări” ale sistemului bancar și financiar. Una dintre inițiativele mele a fost, de exemplu, lichidarea celor trei bănci care aduceau pierderi statului de 30-40 de milioane de lei lunar. Mă bucur că s-au făcut pașii aceștia și s-a oprit această sângerare. S-a pus control pe mai multe bănci din partea Băncii Naționale.

”Schimbările depind de noi, nu doar de Guvern”

Dacă s-a schimbat ceva de atunci? Orice lucru, când îl schimbi, în special într-un stat, rezultatul nu va fi simțit imediat, a doua zi. Sunt lucruri pe care astăzi le implementezi și rezultatul îl strângi peste 2-3 sau chiar 5 ani. Orice schimbare, sau ce așteptăm noi astăzi să se schimbe, nu depind doar de Guvern, dar depinde de fiecare din noi. Cât de tare noi încurajăm corupția, cât de tare noi suntem corupți și așa mai departe. Dacă noi, fiecare la locul nostru, o să luptăm pentru asta și o să protejăm modul de viață corect, o să ajutăm Guvernul și pe toți cei care trebuie să facă aceste schimbări.

Se văd careva schimbări, se văd careva mișcări, se văd careva activități în mai multe domenii. Nu e ușor. Eu știu ce se întâmplă acolo. Nu este ușor, atât timp cât ai de convins o lume întreagă în privința unor lucruri în care tu crezi. Atât timp cât există o echipă care te ajută și se implementează împreună, atunci lucrurile merg mai ușor. Atât timp cât există rezistență, în mod normal, lumea are obiceiul de a opune rezistență la schimbare, unele lucruri trebuie luate mai încet.

BizLaw: V-a ajutat sau nu faptul că ați fost implicat în politică, în perioada de după ce v-ați retras din acest domeniu?

Chiril Gaburici: Nu am făcut acest lucru ca să fie de ajutor sau de a-mi fi de folos ulterior. Eu am învățat cât am putut în acea perioadă și sunt recunoscător pentru această experiență. Nici nu m-a ajutat, nici nu m-a încurcat. Eu am fost și în mediul politic, și economic, și mediul de afaceri până la această poziție, și după. Am avut aceleași contacte cu multă lume și până la această funcție, și după.

Afaceri, politică și din nou afaceri. Activitățile unui fost premier

BizLaw: Câte companii conduceți în prezent și care sunt domeniile de activitate?

Chiril Gaburici: Mai multe companii. Avem un grup, a căror domenii de activitate sunt diverse – agricultură, energie alternativă, sectorul servicii și IT.

Energia regenerabilă – proiect de viitor pentru Moldova

BizLaw: Anul trecut ați anunțat că veți crea un parc solar. Care este progresul în acest domeniu?

Chiril Gaburici: Se lucrează. Este un proces mai îndelungat. Ține de o multitudine de autorizații. Cu partenerii suntem în procesul de atragere a finanțelor adiționale. Vrem să facem un parc mai mare decât cele care există, în prezent, în țară. Vorbesc despre parc solar. Lucrurile nu se întâmplă peste noapte.

BizLaw: În opinia dvs., în Moldova există premise pentru ca mai multe asemenea proiecte să fie dezvoltate, pentru a acoperi necesitatea de consum a țării, la capitolul energie? De ce nu se insistă?

Chiril Gaburici: Eu cred că se insistă și un exemplu este Legea care trebuia de fapt să intre în vigoare în acest an, ceea ce ne vorbește despre faptul că deja s-au făcut careva pași, cel puțin pe hârtie. Urmează să le punem în viață. Și noi, cei din afaceri, să avem destul curaj pentru a face acest lucru. E ceva nou pentru noi. În multe țări din Europa, deja au făcut mulți pași înaintea noastră, dar pentru noi devine mai ușor. Vedem ce au făcut ei, învățăm din experiența lor și încercăm să implementăm aici.

BizLaw: A afectat cumva faptul că Legea a fost amânată cu un an pentru a fi implementată?

Chiril Gaburici: A afectat pentru că nu a fost să fie anul 2017, dar noi înțelegem foarte bine care sunt motivele. Și anume lipsa experților în domeniu. Probabil, e mai bine să aștepți încă un an, să fie experții pe loc și lucrurile să meargă mai corect atunci când legea va fi intrată în vigoare. Noi deja ne-am întâlnit cu situații unde nu sunt oameni care pot să ne răspundă la întrebări, din lipsă de experiență. Încet-încet, vom avea și oamenii cuveniți, la locul potrivit.

Entuziasmul dezvoltării unei afaceri în Moldova

BizLaw: Din experiența dvs., în Moldova se merită să fie dezvoltată o afacere? Avem condițiile necesare sau cei care se aventurează în dezvoltarea unei afaceri o fac mai mult din entuziasm?

Chiril Gaburici: Sunt exemple de succes, nu doar în Moldova, dar și în lume, a celor care s-au aventurat din entuziasm și au făcut afaceri mari. Acum, însă, trăim într-o lume mult mai calculată și trebuie de măsurat de 10 ori înainte de a tăia. Nu vorbesc doar de Republica Moldova. La nivel global există o tendință că banii nu se mai fac așa ușor, cum se făceau cu ani în urmă. Probabil trebuie mai atent de analizat înainte de a face o investiție. Sunt plusuri în Republica Moldova, care ar atrage investiții, ca zonele economice libere. Să presupunem că vine cineva care vrea să producă ceva, de ce ar trebui să aleagă Moldova? Pentru că există aceste zone economice libere din Moldova, există posibilitatea de a livra în Europa, cât și în țările fostei Uniuni Sovietice. Există forță de muncă mai ieftină ca în Europa. Dar acesta este un motiv de ce mulți din Moldova pleacă în străinătate. Acesta este, de fapt, un punct dureros pentru cei care fac afaceri aici. Există această fluctuație, iar cei care încearcă să-și construiască planuri pe o perioadă mai lungă, o mare parte din timp o văd ca fiind în afara țării.

”Cum apar drumurile, apare și economia”. Infrastructura, un element-cheie pentru investitori

BizLaw: Ceea ce există în prezent, la capitolul legislație fiscală și infrastructură, putem numi drept atractivitate pentru investitorii străini?

Chiril Gaburici: La capitolul legislație fiscală suntem ok. Plus, am menționat și despre existența acestor zone economice libere, care ne avantajează. Ce ține de infrastructură, aici avem foarte mult de muncit. Sunt schimbări, avem și ieșire la mare, avem și drumuri care au fost reparate, dar mai avem mult de lucrat în acest domeniu. S-a demonstrat în foarte multe țări: cum apar drumurile, apare și economia. Există timp pierdut mai puțin, există conexiune, posibilități de a comunica. Asta este foarte important.

BizLaw: În cât timp un om de afaceri își poate recupera investiția, dacă dezvoltă o afacere în Moldova și care dintre domenii sunt mai profitabile?

Chiril Gaburici: Nu poți să vorbești despre o perioadă bătută în cuie de întoarcere a investiției. Fiecare domeniu are pay back-ul său, return of investment (traducere: recuperarea investițiilor) și diferă de la afacere la afacere, de la țară la țară.

Agricultura și IT-ul, surse garantate de profit

Ca și țară, putem să ne diferențiem de alte state investind în agricultură și IT. Aceste două domenii pot să ne facă să ne mișcăm mai departe. Ce ține de agricultură, acest domeniu necesită investiții mari. În IT, sunt mai puține investiții. Cea mai mare investiție este factorul uman. Avem profesioniști în acest domeniu. Mulți dintre ei pleacă, lucrează și cresc imaginea țării prin rezultatele mari din diferite companii internaționale. Sunt companii care s-au stabilit aici și au rezultate foarte bune. Nu putem să stabilim că în doi ani, în Republica Moldova, cei care investesc, își întorc investițiile. Depinde foarte mult de perioadă, de domeniu și de mulți alți factori.

Agricultura ecologică, know-how pentru Moldova

BizLaw: Ce este Ecofarm și cum merg afacerile în domeniul agricol?

Chiril Gaburici: Noi am început activitatea sub denumirea de Ecofarm de acum doi ani. Suntem o companie ”verde” în prezent, dar avem planuri mari. Avem o viziune foarte clară ce vrem să facem și avem rezultate. Ne-am pus drept scop să acoperim sectorul agricol cu cunoștințe, cu know how, cu tehnologie, cu expertiză și experiență din afară. Am studiat foarte mult și fiind o țară agrară, ducem lipsă de informații și cunoștințe în domeniul dat și fiecare face la nivelul la care eram cu ani în urmă. Accentul pe care îl punem este creșterea plantelor în spații protejate: sere și solare. Lucrăm cu o mulțime de parteneri, pentru că serviciile pe care le oferim sunt servicii la cheie. Dacă cineva dorește să-și construiască o seră, noi ne implicăm, începând cu instalarea serei, sisteme de irigare, sisteme de creștere, cunoștințe, lecții, traininguri și așa mai departe. Mai mult, suntem gata și să luăm tot lucrul operațional asupra noastră pentru a ține fermierul lângă noi și a lucra împreună, pentru a-i transmite, în această perioadă, toate cunoștințele. Avem acum mai multe proiecte cu mai mulți fermieri. Avem și un expert din afara țării, din Turcia, care este cu noi de câteva luni. Mai avem planuri să continuăm cu lecții și trainingurile pentru fermieri. Am făcut așa ceva aici, în centru, am mers și la sud, în Comrat, unde am avut întâlniri. A fost o lecție-dialog în care am încercat să aflăm cu ce probleme se confruntă și care sunt soluțiile. Probleme sunt foarte multe, însă soluții nu sunt. Nu au timp fermierii să se documenteze în domeniu și am zis că noi vrem să dezvoltăm și să dăm acest lucru fermierilor, pentru ca, ulterior, și nouă să ne fie mai ușor și să discutăm, și să vindem produsele, și serviciile noastre.

Transparența între parteneri – condiție pentru evoluția afacerii

BizLaw: Ați menționat mai devreme de parteneri. Cum îi alegeți? Sunt anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinească?

Chiril Gaburici: Între parteneri trebuie să existe o transparență totală. Nu trebuie să existe niciun semn de întrebare. Atunci când apar semne de întrebare, lucrurile nu se mai discută așa cum trebuie, nu se mai rezolvă problemele, atunci când ar trebui să se rezolve. Semnele de întrebare, care apar pe parcurs, sunt lăsate sau parcate undeva, acolo, pe raft, ajung să crească în probleme mari. Ulterior, acestea duc la separarea parteneriatelor sau, mai rău, duc la oprirea dezvoltării afacerii, ceea ce este, în opinia mea, cea mai mare problemă. Foarte multe exemple sunt că din cauza relațiilor dintre parteneri se oprește business-ul. Acesta este rezultatul final, în cazul în care nu există un parteneriat corect. În cazul în care partenerul nu se implică în activitate, iarăși trebuie să existe această transparență și trebuie să existe raportări și dialog. Se fac ședințele de board, între acționari, unde trebuie să fie posibil de discutat absolut tot – clar, cu toate lucrurile puse pe masă, pentru ca și unii și alții să cunoască ce se întâmplă și să fie ”in to”.

Un business trebuie înțeles, înainte de a fi dezvoltat

BizLaw: Dvs. aveți foarte multă experiență în ceea ce privește crearea și gestionarea afacerilor. Care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont un om de afaceri, care este la început de cale?

BizLaw: Nu-mi place să dau sfaturi. Totul este diferit și totul se schimbă foarte repede. Am vorbit despre faptul că trebuie să existe transparență. Ai început afacerea, dacă ai un partener, trebuie să existe transparență totală. Trebuie să iubești foarte mult ceea ce faci și să înțelegi în cele mai mici detalii. În momentul în care pornești pe drumul mare a afacerilor, trebuie să pui pe hârtie absolut tot, să faci calcule în detalii. Trebuie să fii cu picioarele pe pământ, ca să înțelegi foate bine realitatea. În același timp, trebuie să ai un scop bine definit, la care să tinzi. Nu trebuie să te temi să întrebi, să ceri ajutor. E una dintre problemele mari, pentru că atunci când crezi că știi totul și nu ceri ajutor, păreri și opinii. Sunt multe cazuri când din discuții sau o întrebare acordată unui prieten, partener sau coleg, vezi lucrurile deja altfel. Noi suntem obișnuiți să le vedem într-un fel, dar atunci când se uită alți ochi, vezi lucrurile un pic altfel și poți să iei deciziile mai corecte.

”Nu cred că există cineva care e corect 100%. Noi toți greșim”

BizLaw: Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii de afaceri și unde greșește statul, în raport cu mediul de business?

Chiril Gaburici: Eu nu cred că există cineva care procedează 100% corect. Noi toți greșim. Și greșim în fiecare zi, de nenumărate ori. Asta este ceva normal, pentru că ne face să învățăm. Eu personal când fac o greșeală, încerc să nu mă acuz, ci să caut soluții pentru pasul următor sau situații de acest fel. Cum voi reacționa pe viitor în situații de acest? Este foarte important să învățăm din greșelile noastre, pentru că s-a adeverit că din greșelile altora mai greu învățăm. Este ok să greșești, să treci prin greutăți, să iei decizii greșite. Atunci când există concurență, cel care învinge într-un final nu înseamnă că nu a greșit, ci a făcut cu o greșeală mai puțin decât cel care a pierdut. În afaceri există o luptă, iar oamenii din business-ul mare vorbesc despre afaceri ca de ceva foarte simplu, foarte ușor. De fapt nu este așa. E foarte complicat și foarte greu, cu foarte multe greșeli, obstacole și căzături de tot felul. Important este să fie analizat bine, iar scopul, care stă în față, să rămână în față, indiferent cât de jos nu ai cădea. Poate există o altă cale, din altă parte! Trebuie să muncim și trebuie să ne dăruim în ceea ce facem. De exemplu, dacă noi vrem să facem jurnalism trebuie să ne dăruim cap-coadă acestui proces și atunci ne reușește.

”Am avut situații în care am vrut să renunț”

BizLaw: Care au fost cele mai mari provocări din cariera dvs? Aici vă întreb dacă a existat un moment în care ați vrut să renunțați?

Chiril Gaburici: Provocări? Nu cred că am să vă pot povesti un caz anume. Au fost foarte multe. Eu tot sunt un om normal, ca și toată lumea din jur, și tot am avut situații în care am vrut să renunț. Dar, probabil, puterea de a merge înainte a fost mai presus decât dorința de a abandona proiectul. De asta nu am dat înapoi, cu toate că sunt momente în care dacă faci analize și spui că renunți la idee sau proiect, mai bine să faci acest pas. Lucrurile se schimbă foarte repede. Tehnologia ne mișcă mult mai repede decât ne mișca acum 20-30 de ani în urmă. Noi trebuie să fim foarte rapizi, agili și cu ”hands on”, în momentul în care noi mergem spre un scop. Dacă am pierdut momentul, probabil, nu mai este cazul de făcut acest proiect. Oricine are situații și momente de genul acesta, însă dacă interiorul îți spune că trebuie să lupți, atunci trebuie să lupți.

Avocații trebuie să cunoască mai multe domenii

BizLaw: Cum vă împăcați cu avocații și după ce criterii îi alegeți? Cu siguranță aveți nevoie de avocați în condițiile în care aveți multe afaceri.

Chiril Gaburici: Pentru mine este important ca avocații sau echipa de avocați să cunoască mai multe domenii. Genul de activitate este mai larg și este important să am un contact, dar să cunoască mai multe domenii. Avocații trebuie să fie ”noi”, în sensul că să fie dornici să învețe mai multe lucruri, împreună cu business-ul. Acesta este principiul de bază pe care îl pun în aplicare atunci când discut sau aleg un avocat.

”Slăbiciunea” lui Chiril Gaburici pentru sporturile auto

BizLaw: Știu că vă plac sporturile auto. De unde vine această pasiune?

Chiril Gaburici: Probabil vine din copilărie, atunci când reparam cu tatăl meu automobilul. Tatăl meu avea o mașină și imediat cum apărea ceva, ne așezam și citeam instrucțiunile. Erau cărți specializate unde scria ce trebuie de făcut, cum trebuie de reparat. De atunci vine. Tatăl meu a reușit să îmi dezvolte în mine dragostea față de tehnică și de domeniul auto.

BizLaw: Dle Gaburici, vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru răspunsuri. Mult succes!

Printează
132 Shares
Share128
Share2
Tweet
+12
Pin