Casa de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” va reprezenta medicii, care au făcut studiile la buget, în procesul cu Ministerul Sănătății, pro bono. În prezent, avocații ERA reprezintă șapte medici. În același timp, se discută cu mai mulți doctori, care se află peste hotare. Aceștia trebuie să perfecteze procurile pentru a fi reprezentați în instanță. Casa de avocatură a anunțat că va reprezenta toți medicii rezidenți care se vor adresa la ERA. Ministerul Sănătății solicită returnarea a câte 235 de mii de lei de la fiecare medic în parte, pentru studiile la buget. Contactat de BizLaw, managing partner ERA, Oleg Efrim, a declarat că avocații vor asigura apărarea în toate procesele pentru care au fost angajați, inclusiv în cele din raioane. De asemenea, la momentul potrivit, ERA va solicita ridicarea excepției de neconstituționalitate din hotărârea de Guvern, care-i obligă pe medici să activeze în localitățile în care sunt trimiși. ”Este un caz cu impact, care afectează, în prezent, peste 100 de persoane. Această Hotărâre este aplicabilă și pentru tinerii profesori, ingineri și oricare altă profesie, studiată la buget. Prin urmare, numărul celor care s-ar putea regăsi în situația medicilor este mult mai mare. Un eventual câștig de cauză, în această situație, ar putea determina schimbarea politicii Guvernului în privința angajării tinerilor specialiști, alături de faptul că va rezolva problema juridică a acestor peste 100 de medici”, a declarat Oleg Efrim. Mai mult, Casa de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații” susține că a preluat cazurile gratuit, pentru că are politici proprii în privința oferirii asistenței pro bono, iar acest caz corespunde acestora. ERA este partener în cadrul Proiectului de Grant al Fundației Soros-Moldova ”Consolidarea rețelei de para-juriști comunitari”, care a fost lansat în decembrie 2016. Printre obiectivele specifice ale proiectului sunt: litigarea strategică pro-bono de către avocați și promovarea culturii și mecanismelor pro-bono în rândurile avocaților. Prin litigare strategică se prevede un set de acțiuni complexe, orientate spre schimbări la nivel de legi, politici, practici în baza unor cazuri individuale. La stabilirea criteriilor de selectare a cazurilor pentru litigare, ERA urmează să identifice răspunsul la următoarele întrebări:
  • Potențial: Are cazul probabilitate rezonabilă să prezinte un succes atât pentru client, cât și pentru societate? Este cazul suficient de puternic pentru a porni o reformă a legilor naționale care nu sunt conforme reglementările internaționale în drepturile omului?
  • Valoare adăugată: Este cazul suficient de a se transforma într-un precedent judiciar care ulterior va genera o schimbare la nivel de legislație?
  • Impact: Are relevanță litigiul pentru comunitate? Acesta ar trebui să genereze o atenție sporită în rândurile cetățenilor și să creeze o jurisprudență progresivă în societate.
”Considerăm că, cazul celor 100 de medici rezidenți, acționați în instanțe, corespunde acestor trei criterii prin: potențial, valoare adăugată și impact social. Tinerii specialiști, cu studii superioare în medicină, au căzut sub incidența unei decizii selective ale autorităților. În condițiile în care sunt puțini medici, care pot asigura necesitățile de cadre din Republica Moldova, aceștia vor fi și mai motivați să părăsească țara, pentru a-și găsi un job în afară, conform specialității”, a mai declarat Oleg Efrim. Amintim că, Ministerul Sănătății a acționat în judecată 103 medici, care și-au făcut studiile la buget și au refuzat să fie repartizați în localitățile în care au fost trimiși.