Consiliul Superior al Magistraturii anunță concurs pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. În Hotărârea CSM, publicată astăzi în Monitorul Oficial, se anunță vacante 3 funcții de judecător la Curtea de Apel Chișinău și 4 funcții de judecător la Judecătoria Orhei (sediul Orhei – 1 post, sediul Șoldănești – 1 post, sediul Rezina – 2 posturi). Candidaţii pot depune cererile de participare la concurs la Consiliul Superior al Magistraturii în termen de 20 de zile din data publicării hotărîrii. Cererile vor fi depuse în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la Registrul participanţilor la concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de judecător, de preşedinte sau vicepreşedinte al instanţei judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea CSM nr. 418/17 din 2 iunie 2015. Judecătorii pot depune cereri de transfer într-o instanță judecătorească de același nivel sau una inferioară, de promovare, de accedere în funcții administrative, dacă întrunesc condițiile prevăzute de lege:
  • pentru transfer şi pentru numirea în funcție de președinte/vicepreședinte – au fost numiţi în funcția până la atingerea plafonului de vârstă;
  • pentru promovare în instanțele ierarhic superioare – la împlinirea a 6 ani în funcția de judecător pentru promovare la Curtea de apel și 10 ani - pentru promovare la Curtea Supremă de Justiție.
Potrivit Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru suplinirea funcției de judecător, președinte și vicepreședinte al instanței judecătorești, secretariatul CSM va înregistra cererile de solicitare a candidaţilor pentru încadrare în concurs și va întocmi tabelul descrescător, reieşind din rezultatele obţinute de candidaţi la Colegiul de selecție. Procesul de selectare a candidaţilor la funcţia de judecător se va face ţinând cont de pregătirea profesională, de integritatea, capacitatea şi eficienţa candidaţilor, precum și de alte circumstanțe ce îl caracterizează pe judecător.