Un agent economic specializat în alimentația publică riscă amenzi substanțiale, după ce angajații Serviciul Fiscal de Stat (SFS) au depistat mai multe nereguli. Potrivit SFS, pe lângă abateri legate de disciplina utilizării mașinii de casă și control, mai mult de jumătate din cei 62 de angajați primeau salariul ”în plic”. Mai exact, 40 dintre ei erau remunerați fără ca angajatorul să achite taxele necesare. În cadrul controlului, angajații SFS au acumulat explicații de la personalul agentului economic cu referire la regimul de lucru, modalitatea de salarizare și salariul primit. Declarațiile acestora nu au coincis însă cu datele din evidența contabilă, fiind constatate divergențe la circa 40 de angajați, fapt ce demonstrează achitarea salariului ”în plic”. Angajații Serviciului Fiscal de Stat au efectuat, la sfârșitul săptămânii trecute, 21 de controale inopinate concomitent la cele 21 de subdiviziuni ale contribuabilului. În rezultat, inspectorii fiscali au constatat 19 cazuri de încălcare a legislației. Printre acestea se numără:
  • efectuarea încasărilor băneștii în numerar fără utilizarea mașinii de casă și de control existente;
  • efectuarea încasărilor bănești în numerar în lipsa mașinii de casă și de control;
  • utilizarea unei mașini de casă și de control defectată;
  • neasigurarea bilanțului numerarului în mașina de casă și control care constă în formarea excedentului de numerar nejustificat documentar.
SFS a anunțat că verificările continuă, iar pe lângă faptul că agentului economic îi vor fi recalculate obligații fiscale aferente plăților salariale, acesta va achita și amenzi pentru abaterile fiscale depistate. Conform Codului contravențional, achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă se sancţionează, pentru fiecare persoană identificată, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1.000 la 1.500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 1.000 la 1.500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.