Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPEDAE) în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale (IRP) și cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/proiectelor de schimbare în domeniul drepturilor omului anunţă concurs de selectare a unui expert în vederea elaborării Metodologiei privind formularea recomandărilor de ordin general în vederea prevenirii manifestărilor discriminatorii. Scopul metodologiei este de a descrie procesul de lucru privind modalitatea de identificare a grupului țintă și a potențialelor situații discriminatorii caracteristice acestuia. Metodologia solicitată urmează să fie axată pe 3 elemente precum urmează:
  1. Descrierea procesului de identificare a grupului țintă și a potențialelor situații discriminatorii caracteristice acestuia. Persoana contractată va propune criteriile de identificarea a domeniului și grupului țintă, precum și va descrie procedee de monitorizare a acestora în vederea identificării situațiilor discriminatorii caracteristice acestuia.
  2. Formularea liniilor directoare privind structura documentului (compartimentele relevante).
  3. Descrierea modalității de formulare a recomandărilor de ordin general în vederea prevenirii şi combaterea discriminării din perspectiva situațiilor caracteristice grupului țintă vizat.
În vederea elaborării Metodologiei privind formularea recomandărilor de ordin general în vederea prevenirii manifestărilor discriminatorii, expertul/a va ține cont de următoarele elemente conceptuale:
  • descrierea contextului. Se va face o scrută introduce în care va prezenta succint metodele și tehnicile utilizate. Metodologia trebuie să se axeze pe descrierea unui proces practic și necesită să fie realizat într-un limbaj accesibil;
  • respectarea formei și calității. La elaborarea metodologiei expertul/a se va ghida de suportul metodologic aprobat de Consiliu;
  • formularea liniilor directorii. Pentru fiecare aspect expertul/a va detalia etapele care urmează a fi parcurse de către personalul CPEDAE în realizarea activității de elaborare a propunerilor de ordin general referitoare la prevenirea şi combaterea discriminării şi ameliorarea comportamentului faţă de persoanele ce cad sub incidenţa Legii cu privire la asigurarea egalității;
  • coordonarea aspectelor conceptuale. Expertul/a urmează să coordoneze aspectele conceptuale cu consultantul desemnat din cadrul CPEDAE și să țină cont de necesitățile specifice ale instituției;
  • prezentarea metodologiei spre aprobare. Expertul/a va definitiva și va prezenta metodologia spre aprobare conform formei reglementate în Suportul metodologic privind elaborarea instrucțiunilor interne de lucru.
Se cere ca expertul să aibă masterat sau echivalent (învățământ universitar de 5 ani) în drept, administrație publică, drepturile omului, sociologie sau în alt domeniu relevant. La fel, este necesară o experiență profesională, de cel puțin 5 ani, în domeniul cercetării, elaborării de studii, analize sociologice și/sau juridice referitoare la aspectele privind drepturile omului și egalitatea sau alte domenii relevante pentru drepturile omului. Ofertantul va depune, ca parte a ofertei sale, dovezi documentare ce atestă faptul că serviciile prestate anterior se conformează condițiilor similare de prestare, se acceptă (dar nu se limitează la) link-uri web unde pot fi vizualizate studiile la elaborarea cărora a participat. Dosarul va conține următoarele documente:
  • scrisoarea de intenție;
  • CV-ul candidatului;
  • o scurtă descriere a metodologiei propuse spre a fi utilizată la realizarea sarcinilor;
  • oferta financiară în dolari SUA pentru fiecare sarcină în parte.
Dosarul va fi depus în mod electronic la adresa tender@irp.md cu atașarea setului de documente scanate, indicându-se în titlul mesajului: CPEDAE/IRP concurs expert metodologie. Termenul limită pentru depunerea dosarului este 17 septembrie 2017, ora 17:00. Mai multe detalii, găsiți aici.