O femeie, care a fost prinsă beată la volan, s-a adresat la Curtea Constituțională. Avocatul acesteia a depus o sesizare, prin care solicită ca magistații să se expună asupra unor prevederi din Regulamentul cu privire la modul de testare alcoolscopică și examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei. În procedura Judecătoriei Chișinău se află în examinare o cauză contravențională, în care o femeie este invinută de comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 233 aliniat 1 din Codul contravențional. Mai exact, ea este acuzată că a încălcat Regulamentul circulației rutiere. S-a depistat că era în stare de ebrietate, având 0,28 mg/l în sânge. În cadrul ședinței de judecată, avocatul femeii a solicitat sesizarea Curții Constituționale pentru a verifica constituționalitatea sintagmelor ”acțiunile angajatului Inspectoratului Național de Patrulare al Inspectoratului Geneal al Poliției” din pct. 2 alin. 4 și sintagma ”angajații Inspectoratului Național de Patrulare al Inspectoratului General al Poliției” din pct. 9, ale Regulamentului cu privire la modul de testare alcoolscopică și examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei. La fel, se solicită verificarea sintagmei ”acțiuni ale colaboratorului de poliției” din art. 1 alin. (1) subalin. (12) și sintagma ”colaboratorul poliției rutiere va efectua testarea alcoolscopică” din art. 7 pct. 7 ale Legii privind controlul și prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihotrope. În acest caz, avocatul a invocat art. 1 alin. (3), art. 7 și 21 din Constituția Republicii Moldova. Mai exact, în sesizare se solicită să se verifice dacă angajatul Inspectoratului Național de Patrulare este în drept să efectueze testarea alcoolscopică și dacă această acțiune corespunde cu prevederile Constituției, care se referă la faptul că:
  • Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate;
  • Constituţia Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nicio lege şi nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituţiei nu are putere juridical;
  • orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale.
În cadrul procesului, reprezentantul legal al agentului constatator a solictat respingerea sesizării pe motiv că magistrații Curții Consitituționale s-au expus de mai multe ori pe cazuri similare. Totuși, instanța a admis solitarea ridicării excepției de neconstituționalitate. În documentul trimis la Curtea Constituțională se spune că agentul constatator nu este medic, iar mijlocul tehnic special de constatare a stării de ebrietate, Drager Alcotest 6810, A5243467, nu ține de competența agentului.