Important

(VIDEO) Vadim Vieru: Pro bono poate fi comparat cu responsabilitatea socială corporativă

Republica Moldova are avocați care se implică pro bono și își oferă serviciile gratuit, chiar dacă nu ne putem mândri cu o cultură dezvoltată în privința acestor servicii. Motivația de a munci gratis există, mai ales când sistemul abundă de practici, care parcă au devenit o tradiție și încalcă drepturile cetățenilor. Avocatul Vadim Vieru este unul dintre apărătorii care se implică pro bono în diferite cazuri și o face pentru a soluționa defecțiunile unui sistem. Într-un interviu, pentru BizLaw, avocatul a vorbit despre efectele asistenței pro bono, de ce avocații se implică în asemenea dosare și când Moldova va avea cultura pro bono ”în sânge”. Tot în interviu, Vadim Vieru a vorbit despre cel mai recent caz în care reprezintă pro bono – cel al tânărului care a decedat în penitenciar, ce probleme de sistem au depistat și care vor fi evoluțiile în acest dosar.

Principiul pro bono printre avocați

BizLaw: Dle Vieru, vă întreb direct, de ce luați cazuri pro bono?

Vadim Vieru: Iau cazuri pro bono pentru că activez într-o asociație pentru drepturile omului. În asociație, un principiu de activitate este de a activa pro bono. Nu luăm orice caz în procedura noastră. Selectăm cazurile care pot aduce careva schimbări de sistem. De exemplu, schimbări de practici, schimbări de legislație, pentru a exista eficiență maximă. Evident că nu putem să luăm foarte multe cazuri pro bono. Este o limită ca să putem activa și în alte domenii eficient. În aceste condiții tot timpul trebuie de prioritizat.

Este foarte greu să prioritizezi atunci când vin cazuri foarte grave, dar până la urmă, după anumite criterii, alegi cazul care este cel mai relevant și ajuți persoana pro bono. Printre aceste criterii ar fi și capacitatea de plată a persoanei. Dacă persoana își poate permite să contacteze un avocat, atunci, probabil, acel caz nu ar fi eligibil ca să fie asistat pro bono. Mai degrabă, asistat pro bono ar putea fi un caz al unei persoane care prezintă probleme foarte grave și este dintr-o categorie social-vulnerabilă. Sunt multe alte criterii după care ne conducem, atunci când selectăm un caz pro bono în procedura asociației.

Motivația de a munci gratis. Schimbarea practicilor din sistem

Vadim Vieru: În afara asociației, la fel, în calitate de avocat, iau cazuri pro bono. Acolo nu mă conduc așa strict de anumite criterii, dar, totuși, sunt nevoit să prioritizez. Și asta având în vedere specificul activității de avocat, care este o profesie liberală și, respectiv, trebuie să îți asiguri individual veniturile. Cheltuielile, pe care le ai ca avocat, sunt cel puțin minim peste 20 de mii de lei pe an, care trebuie achitate sub diferite forme, neluând în considerație chiria biroului. De aceea, trebuie să prioritizezi. Ca avocat, nu poți să iei foarte multe cazuri pro bono, dar pe cele pe care le iei în procedură, oricum, trebuie să te comporți profesionist și să acorzi asistență juridică profesionistă, indiferent dacă ai careva beneficii financiare sau nu.

Cazul Brăguță descrie toate problemele de sistem

BizLaw: Cel mai recent caz, unde dvs. reprezentați pro bono, este a lui Andrei Brăguță, tânărul care a decedat în penitenciar. Din ceea ce am văzut, părerile sunt împărțite. Care credeți că vor fi evoluțiile în acest dosar?

Vadim Vieru: Este un caz care descrie foarte bine problemele din sistem, care sunt în Republica Moldova, sub aspectul justiției penale. Începând cu reținerea persoanei și terminând cu decesul acestuia, noi am constatat cel putin 15-16 probleme, care le putem califica, în opinia noastră, drept probleme sistemice. Am avut o strategie de mediatizare a acestui caz. Pe lângă strategia pe dosar, cazul a ajuns să fie prezentat opiniei publice, de mai multe surse mass-media. Am sesizat comunitatea internațională. Și având în vedere presiunea publică care este pe acest caz, sper că autoritățile să-și facă bine treaba, calitativ și mă refer aici la organele procuraturii. Ei deja au făcut și o conferință de presă unde au prezentat poziția, care în mare parte coincide cu poziția noastră, sub aspectul investigării faptei de tortură, comise în adresa lui Andrei Brăguță. Dar cu toate astea, în acest caz există multe alte probleme sistemice. Cum o să evolueze acest caz? Sunt sceptic că o să fie pedepsite toate persoanele, care sunt cumva vinovate de decesul acestuia. Aici nu mă refer doar la polițiști, dar inclusiv și la alte persoane, cu funcții de decizie, care au solicitat, de exemplu, să fie aplicat arestul. Mă refer aici la procuror, de ce nu și judecător, pentru că deja în presă au apărut destul de multe informații de la prima sursă, referitor la acest caz, inclusiv și persoane din Departamentul Instituțiilor Penitenciare, spitalul de psihiatrie etc. Dacă nu o să fie pedepsite toate persoanele, atunci, probabil, vom fi nevoiți, dacă nu vom găsi remedii efective, să mergem la Curtea Europeană a Drepturile Omului, pe anumite capete.

Soluționarea ”defecțiunilor” unui sistem – miza într-un dosar pro bono

Vadim Vieru: Cu toate acestea, miza noastră este să scoatem în evidență toate aceste probleme sistemice, peste 15, la nivel național și să fie soluționate. Să fie identificate soluții, astfel ca să nu se mai repete noi cazuri ca Brăguță. Miza nu este numai de a pedepsi persoanele, de a efectua justiția, dar de a rezolva, în primul rând, acele probleme sistemice, care au dus la situația în care cetățeanul Brăguță a decedat în custodia statului.

BizLaw: Cum ați ajuns să reprezentați familia tânărului? Cine v-a contactat?

Vadim Vieru: Am fost contactat de rude, probabil la recomadarea cuiva. În aceste situații suntem nevoiți să activăm în regim 24/24. Imediat, la o oră târzie, ne-am întâlnit cu rudele, am explicat procedurile, am discutat strategia. Am făcut toate procedurile necesare, care le fac toți avocații, care intră în anumite relații cu persoanele. Am semnat un contract pentru asistență juridică, chiar dacă este pro bono, apoi am început activ să lucrăm pe acest caz. Am făcut strategii la mai multe nivele: strategie pe dosar, strategie pe comunicare mediatică, strategia de comunicare cu partenerii și organizațiile internaționale.

BizLaw: Cât de des luați cazuri pro bono și ce vă motivează să munciți gratis?

Vadim Vieru: Cazul pro bono, în cadrul asociației, luăm destul de des, cel puțin 1-2 pe lună. Sunt anumite cazuri, care sunt finanțate de anumiți parteneri, dacă vorbim de Asociația Promo-LEX, dar sunt și anumite cazuri pe care noi, ca și asociație, ne angajăm să-i reprezentăm pro bono, având în vedere interesul public, dar și problema pe care o reprezintă cazul. Scopul nostru este să scoatem în vizor anumite practici negative sau anumite probleme de legislație. Din aceste considerente, noi selectăm foarte minuțios cazul care îl reprezentăm pro bono. Cu părere de rău nu putem să reprezentăm pro bono orice persoană. De exemplu, dacă sunt litigii simple sau au un caracter repetitiv. Aceste cazuri, cu părere de rău, nu reprezintă potențial strategic pentru noi. Nu putem să repezentăm în virtutea faptului că avem resurse limitate – suntem câțiva avocați care participăm în activitatea pro bono, inclusiv. În aceste cazuri ne străduim să redirecționăm către alte persoane sau cel puțin oferim anumite consultații și încercăm să monitorizăm cazul cum o să meargă mai departe.

Interesul avocaților de a munci pro bono

BizLaw: De cât timp practicați avocatura pro bono și, în general, cu ce probleme vin oamenii la dvs.?

Vadim Vieru: Avocatura pro bono – de când eram încă avocat stagiar. În Asociația Promo-LEX am fost angajat de când eram student. În virtutea faptului că asociația are anumite specializări, în mare parte noi lucrăm pe cazuri penale. Vin persoane care sunt maltratate, persoane care sunt arestate ilegal, care au probleme legate de interceptarea convorbirilor telefonice, violență în familie, procese inechitabile etc. Lucrăm cu cazuri care reprezintă cel mai bine situația din justiția din Republica Moldova. Cu toate acestea încercăm să fim inovativi și încercăm să identificăm cazuri care aparent nu au un caracter de masă, dar care ar putea să pună în evidență anumite probleme.

BizLaw: Fiind zi de zi în mediul avocaților, cât de des auziți că un apărător a luat un caz pro bono și dacă avocații sunt interesați să muncească gratis?

Vadim Vieru: Avocații din Republica Moldova cred că iau destul de multe cazuri pro bono. Nu neapărat acest lucru se întâmplă voluntar. Există multe situații când clienții nu au capacitatea de plată pentru a achita serviciile avocatului, dat având în vedere urgența cazului, avocații, totuși, se angajează să ofere asistență juridică pro bono. Cu toate acestea, cunoaștem că, capacitatea de plată a clienților în Republica Moldova este destul de redusă, în condițiile situației economice. Din acest considerent, avocații nu pot să-și ia prea multe angajamente pro bono în fața clienților săi. Respectiv, trebuie să prioritizeze anumite cazuri.

Pro bono poate fi comparat cu responsabilitatea socială corporativă

Vadim Vieru: Cu toate acestea, noi avocații trebuie să conștientizăm că asistența juridică pro bono poate fi comparată, prin analogie, cu acțiuni de responsabilitate corporativă, așa cum o fac companiile. În această situație, ar fi salutabil și cred că la nivel de Uniunea Avocaților, în măsura posibilităților, pe anumite tipuri de dosare, ar putea fi promovată asistența juridică pro bono. Cel puțin, la nivel de practică internațională, există anumite proceduri, care stimulează avocații să ofere asistență juridică pro bono, de exemplu – 40 de ore pe an.

40 de ore pe an, probabil, dacă e să comparăm cu volumul de muncă care este pe un dosar, cred că ar putea reprezenta un dosar mai puțin complex.

Promovarea serviciilor pro bono într-o democrație tânără

BizLaw: În opinia dvs., de ce credeți că nu sunt promovate serviciile pro bono? În alte state, pro bono este o cultură.

Vadim Vieru: Suntem o democrație destul de tânără. Deja a început promovarea serviciilor pro bono. La Uniunea Avocaților, atunci când organizează anumite evenimente, a devenit o tradiție de a invita cetățenii la consultații pro bono. Asociația Tinerilor Avocați a organizat astfel de evenimente, unde am invitat cetățenii să le oferim asistență juridică gratuită. Eu cred că acest domeniu o să se dezvolte. Este o activitate benefică și ar aduce plus valoare imaginii profesiei de avocat, atunci când un grup de avocați sau chiar comunitatea de avocați se va focusa să acorde asistență pe anumite tipuri de cazuri sau unor anumite persoane.

BizLaw: Cum ar putea să fie dezvoltată piața serviciilor pro bono? Trebuie dezvoltată mai mult în Republica Moldova și ce instrumente pot fi utilizate?

Vadim Vieru: Piața trebuie dezvoltată. În opinia mea, trebuie să ne distantăm puțin de la abordările tradiționale, să încercăm să fim inovativi, să încercăm să utilizăm anumite resurse online, să ne focusăm pe anumite categorii de persoane, ca să fie un impact cât mai mare. De exemplu, să fie create anumite platforme unde să se presteze asistență juridică pro bono, de exemplu, pplatforma yavo.md. Acolo este o comunitate de avocați care acceptă întrebările de la cetățeni și oferă consultație. Sunt alte grupuri de avocați care sunt susținute sau consultate de către comunitatea PILnet, care, la fel, încearcă să facă anumite activități, pentru a promova asistența juridică pro bono.

Implicarea autorităților în promovarea culturii pro bono

BizLaw: Din ceea ce am observat, cultura pro bono este promovată mai mult de avocați. Ar trebui Ministerul Justiției, de exemplu, să se implice mai mult în promovarea acestor servicii?

Vadim Vieru: Cred că Ministerul Justiției, atunci când este vorba de asistența juridică pro bono, oferită de către avocați, nu ar trebui să se implice. Ar trebui avocații, la nivel de Uniunea Avocaților, să se autoreglementeze. Totuși, Ministerul Justiției ar putea să se implice cu fortificarea capacităților Consiliului Național de Asistență Juridică Garantată de Stat, prin fortificarea capacităților altor persoane, altele decât avocații, care să presteze această asistență juridică pro bono, cum ar fi parajuriștii, o instituție destul de nouă în Republica Moldova, care oferă asistență juridică pro bono. Pe alocuri, oferă chiar și reprezentare. Cred că ar trebui să fie fortificate capacitățile acestor instituții.

Ceea ce ține de Uniunea Avocaților, trebuie să fie incluse, în strategia viitoare, anumite activități specifice, legate de promovarea asistenței juridice pro bono, pentru că asistența pro bono va aduce doar beneficii imaginii, și nu numai, întregii profesiei de avocat.

Pro bono: plus valoarea imaginii avocaturii

BizLaw: Dar la nivel de legislație?

Vadim Vieru: La nivel de legislație, vorbim despre Uniunea Avocaților, probabil trebuie să fie preluate bunele practici din Statele Unite, unde sunt stabilite anumite ore, cu anumite facilități pentru avocații care acordă asistență juridică pro bono. Deja facilitățile și procedurile urmează să fie discutate de la caz la caz. Probabil aici ar trebuie să fie făcute mai multe modificări la Legea cu privire la avocatură. Ceea ce ține de implicarea altor categorii, este obligația Ministerului Jutiției de a identifica proceduri cât mai eficiente.

BizLaw: Vă mulțumesc!

Interviul este realizat în cadrul proiectului ”Consolidarea rețelei de para-juriști”, implementat de Biroul asociat de avocați ”Efrim, Roșca şi Asociații” și co-finanțat de Departamentul Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros-Moldova. Acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației.

Printează
42 Shares
Share41
Share1
Tweet
+1
Pin