De multe ori șoferii care sunt opriți de polițiști, pentru că au depășit limita de viteză, plătesc amenzi fără să pună la îndoială corectitudinea acestora. Un aspect important pe care trebuie să îl știți este faptul că polițiștii nu au voie să facă măsurătorile cu ”mașini capcană” fiind în mișcare. Potrivit Ordinului ministrului Economiei cu privire la aprobarea procedurii de măsurare legală ”Măsurarea vitezei mijloacelor de transport auto cu ajutorul sistemului tip ”АвтоУраган”, efectuarea măsurării vitezei şi înregistrărilor se realizează automatizat, în regim staţionar. Altfel spus, mașina polițiștilor în care este instalat echipamentul de supraveghere, trebuie să fie parcată. Aceștia nu au voie să facă măsurători fiind în mișcare. Documentul mai prevede că înregistrarea vitezei şi imaginilor se efectuează astfel ca mijlocul de transport auto supus măsurării să fie înregistrat din spate, la îndepărtare de postul mobil de supraveghere. Automobilul care este echipat ca post mobil de supraveghere se parchează în locuri unde este permisă staţionarea. Rezultatele măsurării vitezei de mișcare a mijloacelor de transport auto cu ajutorul sistemului tip ”АвтоУраган” sunt utilizate de către agenţi la constatarea contravenţiilor privind depăşirea regimului de viteză, după recepţionarea automatizată şi prelucrarea informaţiilor în cadrul Sistemului automatizat de supraveghere a circulaţiei rutiere ”Controlul traficului”. În calitate de rezultate ale măsurărilor este informația care include:
  • materialul foto și/sau video care demonstrează deplasarea autovehiculului cu depăşirea pragului de viteză stabilit;
  • cadrul obţinut de la camera de recunoaştere cu valoarea maximă fixată a vitezei automobilului în cauză şi pe care se distinge numărul de înmatriculare al autovehiculului contravenient;
  • cadrul obţinut de la camera de ansamblu;
  • datele privind verificarea metrologică a radarului;
  • datele privind amplasarea (geolocaţia) postului mobil de supraveghere.
Aceste reguli sunt valabile în cazul radarelor instalate în ”mașinile capcană” ale INP. Pentru radarele din mașinile obișnuite ale poliției sunt valabile alte reguli, pe care le găsiți aici. Conform Codului contravențional, depăşirea vitezei de circulaţie se sancționează cu amenzi cuprinse între 300 și 1.500 de lei.