Decanul Baroului Chișinău, Emanoil Ploşniţa, este noul președinte al Uniunii Avocaților. Acesta a fost ales cu votul a 193 de delegați, din cei 344 câți au participat la vot. Pentru funcția de președinte al Uniunii Avocaților și-a înaintat candidatura și Nina Lozan, cea care a deținut până astăzi această funcție. Pentru ea au votat cu 53 de avocați mai puțin, adică 140 de apărători. Alte 11 buletine au fost declarate nevalabile. Nina Lozan și Emanoil Ploșnița s-au mai duelat pentru această funcție și în urmă cu doi ani. Atunci, Nina Lozan l-a învins, după turul II de scrutin, pe Emanoil Ploşniţa, obţinând cu 9 voturi mai mult (186 vs. 177). Avocatul Emanoil Ploșnița este decan al Baroului de avocați Chișinău din luna aprilie a anului trecut. Candidatura acestuia a adunat 176 din voturi, depăşindu-l cu doar 13 voturi pe Dorin Popescu. Emanoil Ploșnița a fost ales în funcția de decan după ce a fost revocată Natalia Moloşag. Conform Statutului profesiei de avocat, preşedintele Uniunii Avocaţilor este ales pe un termen de 2 ani dintre avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 5 ani. Una şi aceeaşi persoană poate fi aleasă preşedinte al Uniunii Avocaţilor pentru cel mult 2 mandate consecutive. Preşedintele Uniunii Avocaţilor are următoarele atribuţii:
  • reprezintă Uniunea Avocaţilor în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate;
  • prezidează şedinţele Consiliului Uniunii Avocaţilor;
  • semnează actele Consiliului Uniunii Avocaţilor;
  • supraveghează relaţiile dintre Uniunea Avocaţilor şi barouri, precum şi relaţiile dintre barouri, birouri, cabinete;
  • acordă sprijin barourilor în relaţiile acestora cu autorităţile centrale şi cele locale;
  • veghează la asigurarea condiţiilor corespunzătoare de desfăşurare a activităţii avocaţilor în instanţele judecătoreşti, în organele de urmărire penală şi în autorităţile publice.

IMG_1185

În absenţă, sau la cerere, preşedintele Uniunii Avocaţilor este înlocuit de un vicepreşedinte, pe care îl desemnează în acest scop din numărul membrilor Consiliului Uniunii Avocaţilor. Preşedintele Uniunii Avocaţilor va media soluţionarea amiabilă a litigiilor dintre formele de exercitare a profesiei şi dintre avocaţi.