Veste bună pentru angajatori! Din 2018, locurile de muncă create vor fi subvenționate de la stat cu 40 de mii de lei. Ministerul Finanțelor a elaborat Regulamentul cu privire la subvenționarea creării locurilor de muncă. Cuantumul subvenției pentru un loc de muncă creat și destinat este de 40 de mii de lei pentru 2018. Începând cu anul 2019, mărimea subvenției se va indexa anual, în funcție de majorarea salariului mediu pe economie. Pentru a putea beneficia de subvenție, agenții economici vor trebui să îndeplinească următoarele criterii:
  • are o creştere a efectivului de salariaţi de cel puţin 100 persoane, care fac parte din categoria de subiect al subvenţiei;
  • salariul mediu lunar la întreprindere pentru persoanele angajate subiect al subvenţiei nu este mai mic decât 75% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul de gestiune aprobat de Guvern;
  • la situaţia din ultima zi a lunii, aferente anului fiscal pentru care se solicită subvenţia, nu are restanţe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public naţional, cu excepţia cazurilor de reeşalonare a datoriilor invocate, conform acordurilor încheiate în modul stabilit.
La fel, agentul economic va trebui să-și asume obligația de a menține pe o perioadă de cel puţin trei ani de la ultima tranşă de plată a subvenţiei:
  • efectivul de salariaţi, inclusiv din categoria persoanelor subiect al subvenţiei la nivelul nu mai mic decât cel menţionat în acordul de subvenţionare;
  • mărimea salariului mediu lunar la întreprindere pentru persoanele angajate subiect al subvenţiei nu este mai mic decât 75% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru fiecare an în parte, aprobat de Guvern;
  • nu se află în procedură de insolvabilitate, fuziune, dezmembrare şi dizolvare sau lichidare;
  • nu dispune de un ajutor de stat, care se afla în proces de recuperare.
Angajatorii care vor dori să obțină bani din partea statului, vor trebui să depună o cerere de rezervare a subvenției. Banii vor fi alocați după semnarea Acordului de subvenționare, pe contul trezorerial deschis pe numele beneficiarului în două tranșe, după cum urmează:
  • prima tranșă până la 31 decembrie anului următor al celui de gestiune;
  • a doua tranșă până la 1 septembrie în al doilea an de gestiune, după verificarea de către Serviciul Fiscal de Stat a respectării obligaților stipulate în Acordul de subvenționare.
Subvenția alocată se va utiliza, de către beneficiar, doar în scopul achitării obligaţiunilor la bugetul consolidat privind plata impozitului pe venit din salariu, primelor medicale şi contribuţiilor de asigurare socială.