Abia creată, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, din subordinea Centrului Național Anticorupție, ar putea să fie lichidată. Un grup de deputați a înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede redenumirea acesteia în Serviciul de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Mai mult, noul Serviciu ar putea trece în subordinea Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Astfel, conducerea instituției va fi numită de ministrul Finanțelor, iar în cadrul acesteia vor activa funcționari publici, al căror statut le asigură stabilitate în funcție și independență funcțională, precum și personal auxiliar. Conform prevederilor în vigoare, în prezent, în cadrul Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale pot activa ofiţeri de urmărire penală, ofiţeri de investigaţii, experţi, specialişti în domeniul contabilității şi al auditului, alți specialişti. Instituția va avea mai multe atribuții. Astfel, pe lângă cele prevăzute de lege în redacția actuală, Serviciul va mai avea dreptul de:
  • a reprezenta interesele statului și a persoanelor juridice de drept public în procese civile de recuperare a bunurilor infracționale, precum și de a repara prejudiciul cauzat prin încălcări ale legislației Republicii Moldova și a altor state;
  • a coopera cu autoritățile publice naționale cu atribuții relevante pentru activitatea desfășurată de Serviciul de Recuperare a Bunurilor Infracționale;
  • a sprijini, în condițiile legii, organele judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici în materia identificării și administrării bunurilor care pot face obiectul măsurilor de indispobibilizare și confiscare în cadrul procesului penal.
Autorii proiectului propun, de asemenea, mai multe modificări la Codul de procedură penală. Astfel, confiscarea specială și confiscarea extinsă a bunurilor infracționale, precum și repararea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni se dispun prin hotărârea instanței de judecată sau, după caz, prin ordonanța procurorului. De asemenea, se prevede că bunurile indisponibilizate nu doar se restituie proprietarului de drept, prin trecerea în proprietatea victimei, a părții civile sau a părții vătămate, ci pot trece și în proprietatea statului atunci când prin infracțiune s-a cauzat prejudiciu statului. Legea privind Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârșitul lunii mai. La mijlocul lunii iulie, CNA, în urma unui concurs, a numit-o pe Otilia Nicolai șefă a Agenției. Anterior, aceasta a activat în funcția de ofițer de urmărire penală la CNA.