Agenții economici din domeniul energiei regenerabile vor primit statul de producător eligibil, în baza unui Regulament privind organizarea licitațiilor de oferire a statutului. Documentul, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, a fost supus consultărilor publice. Regulamentului are drept scop stabilirea unor proceduri, condiții și criterii obiective, transparente şi nediscriminatorii ce urmează a fi aplicate la organizarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil. Regulament se va aplica la organizarea licitațiilor pentru oferirea acestui statut în cazul:
  • construcției de noi centrale electrice care utilizează surse regenerabile de energie;
  • construcției de noi centrale electrice hibrid, care utilizează surse regenerabile de energie şi surse convenționale de energie;
  • majorării capacității centralelor electrice existente, care utilizează surse regenerabile de energie.
Prin proiectul Regulamentului se va modifica abordarea statului față de investițiile în domeniul energiei regenerabile, oferind investitorilor în domeniu garanțiile necesare. În același timp, noua schemă de sprijin a investițiilor este prezentată de instrumente de piață, care promovează competiția în rândul investitorilor – licitațiile de capacități. Această procedură de alocare a capacităților de generare a energiei electrice este elaborată inclusiv în conformitate cu normele comunitare în domeniul competitivității și ajutorului de stat. Astfel, se propune a fi introdusă o nouă schemă de suport/sprijin pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie, constituită din categoriile de măsuri ce urmează a fi aplicate în raport cu producătorii mari de energie electrică. Va fi stabilit un preț fix, în cadrul licitației, pentru producătorul eligibil, care deține sau urmează să dețină centrale electrice cu o putere cumulată mai mare decât limita de capacitate stabilită de Guvern. Licitația se va organiza de către o Comisie de licitații. Mai mult, mecanismul vine să instituie un control asupra volumelor capacităților a fi instalate, precum și să anticipeze amplasările în teritoriu, ceea ce se află într-o strânsă legătură cu investițiile necesare pentru extinderea rețelelor de transport și distribuție, pentru a face fața modificărilor formatului fluxurilor de energie electrică. În același timp, pentru fiecare tip de tehnologie de producere vor  fi organizate licitații separate sau licitații complexe, pentru mai multe tipuri de tehnologii de producere, cu condiția stabilirii criteriilor de desfășurare a licitației, astfel încât competiția să se realizeze între ofertele depuse pentru același tip de tehnologie de producere, iar ofertele cu diferite tipuri de tehnologie să nu fie comparate între ele. La licitațiile organizate va putea participa orice dezvoltator care îndeplinește condițiile şi criteriile de participare stabilite. Dezvoltatorul nerezident va beneficia de aceleași drepturi ca şi dezvoltatorul rezident şi va trebui să îndeplinească aceleași condiții şi criterii pentru a câștiga licitația.