Concursul pentru funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI) ar putea să intre din nou în impas. Luni, 13 noiembrie, este termenul limită când aceștia trebuie să fie testați la poligraf, doar că nu are cine să îi verifice. Cei doi poligrafologi autorizați, din țara noastră, sunt plecați la cursuri de instruire în străinătate și se întorc abia în data de 20 noiembrie. Potrivit lui Sergiu Ostaf, membru al Consiliului de Integritate, dosarele candidaților și situațiile de risc, care urmează să fie verificate, au fost expediate poligrafologului, dar deocamdată nu le-a fost comunicată data la care vor avea loc testările. Potrivit Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului  pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte ai ANI, candidații, care au promovat proba scrisă, admiși la interviu și l-au au susținut, în termen de 5 zile de la data la care a expirat termenul de soluționare a contestațiilor sau a anunțării rezultatelor interviului, sunt testați la poligraf. În acest sens, Consiliul încheie un acord de organizare a susținerii probei la poligraf cu un operator autorizat al testului de poligraf. O instituție la care activează poligrafologul atestat elaborează întrebările și situațiile simulate în cadrul testării în colaborare cu Consiliul. Întrebările și situațiile simulate includ: aspectele de integritate profesională, aspectele de susținere a probelor la concurs, aspectele privind actele depuse la concurs, aspectele privind riscurile activității în calitate de președinte și vicepreședinte al Autorității și alte riscuri identificate în cadrul desfășurării concursului. După desfășurarea testului la poligraf, în termen de o zi, poligrafologul informează Consiliul despre rezultatul acestuia, însoțit de explicațiile relevante. Doar candidații care au susținut proba la poligraf, sunt incluși în procedura de validare a concursului pentru funcția respectivă. Amintim că, pentru postul de vicepreședinte al ANI candidează două persoane:
  • Lilian Chișca - şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi, din cadrul ANI;
  • Francisco Talmaci - şef al Direcţiei sinteză, asistenţă juridică şi control din cadrul Inspecţiei financiare. Anterior, acesta a activat în cadrul Centrului Național Anticorupție.
După cele două etape ale concursului, Francisco Talmaci este în avantaj, având un total de 48,95 de puncte din 60 posibile. Contracandidatul său a obținut în total 47,15 puncte.