Persoanele care deschid scrisorile altora, fără să fie îndreptățite să o facă, riscă să ajungă la închisoare. În unele cazuri, fapta poate fi pedepsită doar cu amendă de numai... 27.500 de lei. Violarea dreptului la secretul corespondenței este o infracțiune prevăzută în Codul penal. Prin urmare, și pedepsele prevăzute ”nu mângâie pe cap” făptașul.

Astfel, dacă curiozitatea de a citi corespondența altora este mai mare decât necesitatea de a respecta limitele, trebuie să vă pregătiți moral că veți ”arunca” niște bani pentru amenda penală. Articolului 178 din Codul penal spune că violarea dreptului la secretul scrisorilor, telegramelor, coletelor şi altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi înştiinţărilor telegrafice se pedepsește cu amendă de 27.500 de lei.

Totuși, în cazul în care aceeași acțiune este săvârșită cu folosirea situaţiei de serviciu, prin utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei sau în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizaţii criminale, amenda pare a fi ”floare la ureche”, comparativ cu anii de pușcărie. Pentru asemenea acțiuni este prevăzută amendă de la 27.500 la 37.500 de lei sau cu muncă neremunerată de până la 240 de ore. În asemenea situații mai există și alte măsuri de constrângere. Mai exact, închisoare de până la trei ani.

În toate cazurile sancțiunea vine cu un bonus - privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de până la trei ani.