O femeie, demisă anterior pentru abateri disciplinare, s-a adresat la Curtea Constituțională, pe motiv că i se încalcă dreptul la muncă. La baza sesizării, este un caz în care femeia a dat în judecată Ministerul Economiei și Infrastructurii pe motiv că i-a refuzat participarea la un concurs pentru ocuparea funcției publice vacante. Reclamanta nu a promovat etapa consursului dosarelor, iar motivul invocat este că, în 2012, a fost destituită din funcția publică deținută în cadrul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în temeiul art. 58 lit. (g) și art. 64 lit. (a) din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public. În instanță, reclamanta a solicitat anularea deciziei finale a comisiei de concurs, inclusiv decizia de refuz de a accepta dosarul său la concurs, cu numirea unui concurs repetat.  Ulterior, avocatul reclamantei a solicitat ridicarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 27 alin. (1) lit. g) din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care spune că una dintre condițiile de a participa la concursurile publice de ocupare a unei funcții este ca în ultimii cinci ani să nu fie destituit dintr-o funcți publică pe motive disciplinare. În motivare, a indicat că prevederea legală reglementează faptul că femeia nu poate candida pentru o funcție publică în condițiile în care în ultimii cinci ani:
  • a fost destituită dintr-o altă funcție publică pe temei de aplicare a unei sancțiuni disciplinare, dacă anterior i s-a aplicat o sancțiune disciplinară, care nu s-a stins în modul stabilit;
  • a fost destituită dintr-o altă funcție pe temei de comitere a unei abateri disciplinare care a dus la consecințe grave:
  • i-a fost încetat contractul individual de muncă pe motive diciplinare.
Avoatul susține că această normă contravine prevedeilro art. 43 alin. (1) din Constituție, care garantează dreptul la muncă și la protecția împotriva șomajului, iar legiuitorul a depășit vădit limitele restrângerii rezonabile la muncă.