Persoanele care vor să obțină statut de mandatar autorizat în domeniul proprietății intelectuare vor susține examen în data de 18 decembrie. Testarea va avea loc la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), iar doritorii de a obține acest statut trebuie să pregătească mai multe subiecte. Mandatar autorizat poate fi orice persoană fizică atestată şi înregistrată în Registrul naţional al mandatarilor autorizaţi în proprietatea intelectuală, care reprezintă interesele persoanelor fizice şi juridice şi le acordă asistenţa necesară în domeniul protecţiei obiectelor de proprietate intelectuală. Activitatea mandatarilor autorizaţi constă în reprezentarea persoanelor fizice şi juridice în condiţiile prevăzute de contractul de mandat sau de un alt contract cu un conţinut analogic şi/sau de procura de reprezentare şi în acordarea asistenţei necesare acestora în domeniul protecţiei obiectelor de proprietate intelectuală (mărci, invenţii, desene şi modele industriale, soiuri de plante, topografii de circuite integrate, denumiri de origine, indicaţii geografice, specialităţi tradiţionale garantate). Astfel, doritorii de a deveni mandatari autorizați pot consulta subiectele examenului aici. Potrivit Regulamentului privind activitatea mandatarilor autorizaţi în proprietatea intelectuală, poate dobândi calitatea de mandatar autorizat persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
  • este cetăţean al Republicii Moldova;
  • are domiciliu permanent în Republica Moldova;
  • dispune de diplomă de studii superioare de licenţă;
  • are o practică de cel puţin 3 ani în domeniul proprietăţii intelectuale ori are studii superioare în acest domeniu sau de consilier în domeniul proprietăţii intelectuale;
  • nu este angajat al AGEPI la momentul solicitării calităţii de mandatar autorizat;
  • cunoaşte limba română;
  • are capacitate de exerciţiu deplină;
  • a susţinut examenul în faţa Comisiei de atestare din cadrul AGEPI.
Specialiştii în domeniul proprietăţii intelectuale, care au activat în calitate de angajaţi ai AGEPI cel puţin trei ani, şi cadrele didactice care au predat disciplina privind protecţia proprietăţii intelectuale în instituţiile de învăţământ superior cel puţin trei ani pot dobândi calitatea de mandatar autorizat fără a susţine examenul pentru domeniul proprietăţii intelectuale în care au activat, precum şi fără achitarea taxei pentru atestare, pentru înregistrarea şi eliberarea certificatului. Atestarea solicitanţilor de a obţine certificate de mandatar autorizat se efectuează de către Comisia de atestare, care se formează din cel puţin cinci persoane şi a cărei componenţă se aprobă prin ordinul directorului general al AGEPI. Membrii Comisiei de atestare sunt numiţi pe un termen nedeterminat. Atribuţiile preşedintelui Comisiei de atestare sunt exercitate de către directorul general sau de către vicedirectorul general al AGEPI.