Valoarea investiţiilor în active imobilizate a constituit, pe parcursul a nouă luni, peste 11 miliarde de lei (în preţuri curente), sau în creştere cu 2,4% (în preţuri comparabile) în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), creșterea investițiilor, examinată din perspectiva surselor de finanțare a acestora, denotă asupra unor evoluții nefavorabile ale economiei naționale. Astfel, cea mai mare rată de creștere este înregistrată la categoria investițiilor în active imobilizate finanțate din contul mijloacelor bugetului de stat (+34,1%) și mijloacelor bugetelor unităților administrativ teritoriale (+25,4%). Pe când investițiile în active imobilizate din contul mijloacelor proprii (cea mai semnificativă categorie în total) a înregistrat o evoluție modestă, fiind în creștere cu doar 0,8%. Investițiile din surse străine, care dețin o cotă mică (4,7% din total), sunt chiar în scădere (-4%).
Patronatele susțin că raportul dintre rata de creștere a investițiilor în active imobilizate și indicele prețurilor de consum este unul direct proporțional. ”Creșterea prețurilor, dacă nu există condiții nefavorabile de ordin economic, politic sau social, care ar influența mediul de afaceri, reprezintă un factor de stimulare a investițiilor în active materiale pe termen lung, implicit în dezvoltarea mediului de afaceri. Or, evoluțiile la acest capitol nu sunt pozitive în Republica Moldova”, menționează CNPM.
Potrivit patronatelor, atractivitatea investițională a Republicii Moldova atât pentru mediul autohton de afaceri, cât și pentru mediul extern, este una limitată, chiar negativă. ”Autoritățile țării nu sunt eficiente în crearea unui mediu prielnic pentru desfășurarea afacerilor în economia națională, fapt care, pe un fundal caracterizat în anul curent prin creșterea continuă a nivelului indiciului prețurilor de consum, creează riscuri de stagflație, în eventualitatea în care temerile agenților economici în partea ce ține de evoluțiile pe viitor al țării nu vor fi eliminate”, susțin patronatele.
Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova îndeamnă autoritățile să inițieze un dialog onest cu mediul de afaceri, pentru crearea condițiilor care să ducă la impulsionarea activității investiționale. Reprezentanții organizației susțin că, creșterea vertiginoasă a costului monedei naționale, exprimat în valută străină, dar și costul exagerat al resurselor creditare din economia națională sunt factori importanți care diminuează potențialul investițional al economiei naționale.