Regulamentul cu privire la eliberarea Carnetelor ATA pentru admiterea temporară a mărfurilor a fost publicat în Monitorul Oficial din 29 decembrie, dar va intra în vigoare peste zece zile. Conform documentului, Carnetul ATA reprezintă titlu de admitere temporară, folosit pentru admiterea temporară a mărfurilor, cu excepţia mijloacelor de transport. Titular al Carnetului ATA poate fi orice persoană fizică sau persoană juridică stabilită în Republica Moldova căreia i s-a eliberat un Carnet ATA. Mărfurile exportate temporar sub acoperirea Carnetului ATA, ca regulă, urmează a fi reintroduse în ţară fără a suferi vreo modificare, cu excepţia uzurii lor normale sau a pierderilor naturale. Se admite reimportul mărfurilor cu modificările stării acestora sau lipsuri, datorate modului de utilizare prevăzut de Convenţia privind admiterea temporară, adoptată la Istanbul, la 26 iunie 1990 sau coordonate cu autorităţile vamale. În cazul în care mărfurile exportate temporar nu sunt reintroduse pe teritoriul vamal, acestea urmează a fi perfectate în modul corespunzător sau plasate sub o altă procedură sau destinaţie vamală, conform legislației în vigoare. Cerințe privind garanția Potrivit Regulamentului, garanția reprezintă ceea ce asigură achitarea obligaţiei vamale ce poate apărea în cazul nerespectării cerinţelor procedurii de admitere temporară cu aplicarea carnetului ATA. Astfel, solicitantul Carnetului ATA este obligat să depună la Camera de Comerț și Industrie (CCI) o garanţie care asigură achitarea drepturilor de import şi a celorlalte sume reclamate în cazul nerespectării condiţiilor de admitere temporară sau tranzitului vamal al mărfurilor introduse pe teritoriul ţărilor respective. Garanţia poate fi constituită prin:
  • prin depunerea mijloacelor bănești în numerar sau prin virament la contul indicat de CCI, efectuat în monedă națională;
  • printr-o scrisoare de garanţie, emisă de o bancă.
În cazuri temeinic justificate CCI poate accepta garanția în forma de:
  • scrisoare de garanţie, emisă de solicitant;
  • contract în forma stabilită de legislație în vigoare.
La fel, CCI poate accepta ca garanția să fie constituită de o altă persoană decât solicitantul Carnetului ATA. De asemenea, CCI poate refuza acceptarea tipului de garanție propus, în cazul în care această nu corespunde cerințelor prevăzute de legislație în vigoare sau nu prezintă siguranța că plata drepturilor de import și altor sume reclamate se va face în termenele prevăzute. Valoarea garanţiei cu termenul de valabilitate de cel puţin 12 luni, se stabileşteconform tarifelor aprobate de Biroul executiv al CCI pentru situaţiile care comportă riscuri de apariţie a unei obligaţii vamale aferente unui Carnet ATA, poate fi solicitată depunerea garanţiei pe un termen de peste 12 luni din data emiterii Carnetului ATA, sau a suplinirii garanţiei existente. Garanţia se restituie solicitantului Carnetului ATA la cerere, în termen de cel mult 15 zile, din data depunerii cererii, dacă nu există dubii rezonabile privind încheierea conformă a vămuirii sau perfectarea conformă a Carnetului ATA. Restituirea garanţiei este condiţionată de prezentarea dovezii de reimport. Drept dovadă de reimport se consideră Carnetul ATA perfectat corespnzător cu însemnele respective ale organelor vamale sau alte probe concludente acceptate de СCI. Potrivit Regulamentului, drept impiedimente la returnarea garanţiei pot servi lipsa însemnelor corespunzătoare ale organelor vamale în Carnet ATA, lipsa filelor neutilizate, lipsa cotoarelor, înaintarea unei pretenţii din partea organelor vamale, a unei asociaţii corespondente sau a World Chambers Federations, sau alte motive temeinice. Totodată, CCI garantează Serviciului Vamal al Republicii Moldova plata sumei totale a drepturilor de import şi a celorlalte sume reclamate, în cazul nerespectării condiţiilor stabilite pentru admiterea temporară, introduse pe teritoriul vamal sub acoperirea Carnetelor ATA eliberate de o asociaţie emitentă corespondentă. CCI este obligată, împreună şi solidar cu persoanele care datorează sumele menţionate mai sus, să plătească aceste sume. Despre procedura de eliberare a Carnetelor ATA citiți mâine, pe BizLaw. Regulamentul a fost elaborat cu scopul implementării Convenţiei privind admiterea temporară, adoptată la Istanbul, la 26 iunie 1990, Legii pentru aderarea Republicii Moldova la Convenţia privind admiterea temporară nr.253 din 05.12.2008, Hotărârii Guvernului cu privire la desemnarea asociaţiei emitente şi asociaţiei garante a titlurilor de admitere temporară (Carnete ATA) nr.495 din 14.08.2009.