Criteriile și procedura de selectare şi desemnare a judecătorilor specializaţi în controlul judiciar asupra activității de testare a integrității profesionale au fost modificate. Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii a fost publicată în ediția din data de 28 februarie a Monitorului Oficial.

Potrivit modificărilor, la selectarea şi desemnarea unui judecător de drept comun pentru exercitarea atribuțiilor de judecător specializat urmează a fi respectat criteriul ca acesta să aibă o experiență de trei ani în funcție de judecător. Până la efectuarea modificărilor, perioada de activitate era de cinci ani.

În același timp, au fost excluse prevederile precum că în privința judecătorului trebuie să existe o hotărâre a Colegiului de evaluare privind susținerea evaluării performanţelor. La fel, nu se va mai ține de cont și de prevederea precum că judecătorul specializat putea fi numit doar în cazul în care era evaluat de către Colegiul de evaluare cu unul din calificativele - ”foarte bine” şi ”excelent”.

La fel, s-a exclus și prevederea ca ”să nu existe informaţii referitoare la posibila implicare pe parcursul ultimilor trei ani a judecătorului specializat în activități contrare intereselor funcției publice, inclusiv situației care provoacă conflict de interese sau factori de risc, în baza avizului consultativ întocmit de către Serviciul de Informații şi Securitate, prezentat Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 10 zile”.

Modificări au fost efectuate și în cazul termenelor de desemnare în calitate de judecător specializat și prelungirea lor. Mai exact, judecătorii de drept comun vor fi numiţi pentru exercitarea atribuţiilor de judecător specializat pe termen de trei ani și nu un an, cum era anterior.