Începând cu 1 ianuarie 2018, subiecții declarării averii și intereselor persoanele trebuie să depună declarația în mod electronic, prin intermediul serviciului electronic al sistemului e-Integritate disponibil pe pagina web oficială a Autorităţii Naţionale de Integritate. Regulamentul privind modul de completare a declarației de avere și interese personale în formă electronică a fost publicat în Monitorul Oficial. Declaraţia electronică se completează prin autentificare în sistemul e-Integritate. Pentru autentificare este necesară accesarea paginii web oficiale a Autorității Naționale de Integritate www.ani.md și selectarea opțiunii ”Depune Declarația”, după care selectarea opțiunii ”Formular Declaraţie on-line”. La afișarea interfeței spațiului de lucru al subiectului declarării sunt prezente două modalități de completare a declarației: Prin accesarea din meniul din stânga a casetei ”Declarații” după care ”Declarație de avere și interese personale”, apoi se bifează temeiul de depunere a declarației, iar din caseta ”Selectați activitatea” se selectează poziția pentru care subiectul urmează să depună declarația, după care se acționează butonul Înainte Prin selectarea din caseta ”Trebuie să declarați” a poziției pentru care subiectul urmează să depună declarația, acționând butonul verde ”Depunere Declarație”. La completarea declarației subiectul declarării aplică prevederile prezentului Regulament, utilizează ghidurile textuale și video privind modul de completare și depunere a declarației electronice accesibile la link-ul http://ani. md/node/249, precum și consultă notificările generate de sistemul e-Integritate. Pe parcursul completării declarației, subiectul declarării este obligat să completeze câmpurile marcate cu asterisc (*). În procesul de completare a declarației electronice subiectul declarării este obligat să respecte următoarele etape:
  • selectarea temeiului de depunere a declaraţiei;
  • verificarea și completarea compartimentului ”Informații generale”;
  • completarea compartimentului ”Venituri”;
  • completarea compartimentului ”Bunuri imobile”;
  • completarea compartimentului ”Bunuri mobile”;
  • completarea compartimentului ”Active financiare”;
  • completarea compartimentului ”Cote părți/Acțiuni”;
  • completarea compartimentului ”Datorii”;
  • completarea compartimentului ”Interese personale”;
  • semnarea și depunerea declarației de avere și interese personale.
În cazul în care, din lipsă de necesitate, subiectul declarării decide necompletarea unor casete sau compartimente, acesta va trece la compartimentul următor. La includerea în declarație a informației condiționate de plafonul numărului de salarii medii pe economie, subiectul declarării poate consulta mărimea salariul mediu pe economie afişată de sistem pentru anul curent. În cazul depunerii declarației rectificate subiectul declarării va ține cont de mărimea salariul mediu pe economie stabilită pentru perioada respectivă. Selectarea temeiului de depunere a declaraţiei   La această etapă, subiectul declarării completează caseta cu una dintre următoarele opțiuni:
  • la angajare/validare mandat - se bifează în cazul prevăzut de art. 6 alin. (2) din Legea nr. 133/2016;
  • anuală - se bifează în cazul prevăzut de art. 6 alin. (1) din Legea nr. 133/2016;
  • la eliberare/demisie - se bifează în cazul prevăzut de art. 6 alin. (4) din Legea nr. 133/2016.
În cazul în care subiectul declarării constată că a introdus în declaraţie date incomplete sau eronate, acesta este obligat să rectifice declaraţia depusă. În acest caz, declaraţia iniţială şi declarațiile rectificate se păstrează separat prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a Autorităţii Naţionale de Integritate. Verificarea și completarea compartimentului ”Informații generale”  La această etapă, subiectul declarării are obligația să verifice informațiile generate de Registrul electronic al subiecților declarării. În cazul în care la casetele ”Numărul de telefon”, ”Funcția”, ”Data numirii în funcție”, ”Data eliberării din funcție”, ”Actul ce atestă numirea/eliberarea în/din funcție”, ”Numele, prenumele, patronimicul şi numărul de identificare ale soţului/soţiei sau ale concubinului/concubinei”, ”Numele, prenumele, patronimicul, anul de naștere şi numărul de identificare ale copiilor minori”, ”Numele, prenumele, patronimicul, anul de naștere şi numărul de identificare ale persoanelor aflate la întreținere” informația lipsește sau este incorectă, subiectul declarării este obligat să introducă informația corectă conform cerințelor pentru caseta respectivă. La caseta ”Anul declarării” informația este generată de sistemul e-Integritate. În cazul în care subiectul depune declarația anuală sau declarația la angajare/numire informația din caseta ”Anul declarării” nu se modifică și nu se completează de către subiect. Totodată, subiectul nu completează caseta ”Perioada declarării”. În cazul în care subiectul depune declarația la eliberare/ demisie, acesta modifică și completează informația din caseta ”Anul declarării” prin indicarea anului curent. Totodată, subiectul nu completează caseta ”Perioada declarării”. În cazul în care subiectul depune declarația la reîncadrarea în funcție după perioada suspendată a raporturilor de muncă sau declarația rectificată pentru o anumită perioadă, acesta va păstra intact caseta ”Anul declarării” și va completa doar caseta ”Perioada declarării” prin indicarea anului sau a perioadei de declarare, după caz. La caseta ”Domiciliu” subiectul declarării indică adresa la care locuiește la data depunerii declarației, inclusiv în cazul în care domiciliul acestuia nu corespunde cu domiciliul indicat în actul de identitate. În cazul în care subiect al declarării este membrul familiei sau concubin/concubina subiectului declarării menționat cu titlu de excepție la pct. 2, la completarea declarației de avere și interese personale acesta completează doar caseta ”Numele, prenumele, patronimicul şi numărul de identificare” ale persoanei respective și pe tot parcursul declarației nu va indica date și informații care vizează direct veniturile, averea sau interesele acesteia.