Cazul Statul California contra lui Orenthal James Simpson, este un proces penal în care fostul star de cinema și jucătorul de fotbal a fost acuzat de uciderea a două persoane, și anumea a fostei soții, Nicole Brown Simpson și a unui prieten de-al ei, Ron Goldman. Procesul a durat mai mult de un an de zile, iar ulterior a fost declarat cel mai mediatizat proces din istoria Americii.

Pentru a se apăra, Simpson a angajat o echipa de apărare super calificată, care a și fost supranumită "Echipa de vis". Aceasta a fost inițial condusă de Robert Shapiro și, ulterior, de Johnnie Cochran, și includea încă opt avocați: F. Lee Bailey, Alan Dershowitz, Robert Kardashian, Shawn Holley, Carl E. Douglas și Gerald Uelmen, plus doi avocați specializați în probe ADN: Barry Scheck și Peter Neufeld. J. Simpson și Nicole Brown s-au căsătorit în data de 2 februarie 1985, cinci ani după retragerea lui Simpson din fotbalul profesionist.

Căsătoria a durat șapte ani, timp în care Simpson a fost investigat de mai multe ori de către poliție pentru violență în familie și chiar a pledat vinovat pentru violență în familie în 1989. Nicole Brown a depus actele de divorț pe 25 februarie, 1992, invocând "diferențe ireconciliabile". În data de 12 iunie 1994, Nicole Brown Simpson și Ronald Goldman au fost găsiți uciși. Conform probelor aduse de poliție, ambele victime au murit cu mai multe ore înainte de a fi descopreriți.

Conform materialelor atașate la dosar, primii ofițeri veniți la fața locului au descoperit o mănușă însângerată. Detectivii s-au dus la proprietatea lui Simpson pentru a-l informa că fosta lui soție a fost ucisă. În spatele casei sale, au descoperit, însă, un Ford Bronco alb cu sânge pe el. După aceasta, detectivii au percheziționat locuința acesta fără a deține un mandat în acest sens. Ei au argumentat că au făcut aceasta pentru că aveau suspiciuni că și Simpson poate fi rănit, însă acesta era deja plecat spre Chicago.

De asemenea, poliția a găsit în locuință o mănușă însângerată, iar testul ADN a arătat că sângele era al celor două victime. Acest lucru, împreună cu alte date colectate, a determinat emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Simpson. Avocații i-au convins pe judecători să-i permită lui Simpson să se predea, chiar dacă incluparea omorului dublu elimina această posibilitate. În plus, Simpson era pasibil de pedeapsa cu moartea pentru omor.

Totuși, acesta nu s-a predat și a fost reținut doar după o intervenție transmisă în direct de cele mai importante televiziuni, inclusiv de către CNN, NBC și ABC News. În data de 20 iunie, Simpson a fost acuzat. Judecătorul a ordonat ca acesta să stea în arest fără posibilitatea eliberării pe cauțiune. În cadrul precesului, o persoană a declarat că l-a văzut pe Simpson circulând cu viteză în apropierea casei lui Nicole în noaptea crimelor, iar un alt martor a susținut că, cu trei săptămâni înainte de săvârșirea crimelor, i-a vândut lui Simpson un cuțit german de 15-inch (380 mm), similar cu arma crimei. Mărturiile acestora însă nu au fost luate în considerare pentru că ei înainte de acesta au făcut declarații pentru presă pe acest caz, fiind răsplătiți pentru aceasta cu cinci mii și respectiv cu 12.500 de dolari. După o săptămână de deliberări, judecătoarea Kathleen Kennedy-Powell de la Curtea Superioară a decis că există probe suficiente pentru ca Simpson să fie judecat pentru săvârșirea celor două crime. Când a fost întrebat cum pledează, Simpson, încălcând practica judiciară, care spune că inculpatul se poate exprima  folosind doar cuvintele "vinovat" sau "nevinovat", a declarat ferm: "Sigur, sută la sută, nevinovat".

Procurorul a susținut că Simpson și-a ucis fosta soție, într-un acces de gelozie, prezentând inclusiv înregistrarea unui apel telefonic la 911, în care fost soție a lui Simpson spunea că fostul jucător de fotbal ar putea să o rănească fizic, în fundal putând fi auzit Simpson cum strigă la ea. Acuzarea a prezentat, de asemenea, zeci de martori experți în diferite tipuri de probe (ADN, urme de sânge, urmele de pantofi) pentru a deminstra că inculpatul a fost la locul crimei.

Acuzarea a prezentat timp de câteva săptămâni la rând probe care arătau că Simpson abuzat-o fizic de nenumărate ori pe soția sa Nicole. Avocatul lui Simpson, Alan Dershowitz, a susținut, însă, că doar o mică parte din femeile abuzate de către soții lor sunt ucise. Dezbaterile au intrat încetul cu încetul, și asta în fața a milioane de telespectatori, pe făgașul unui tipic: nesfârșite întreruperi de o parte și de alta și chemarea "deoparte" de către judecător a celor două părți. Acuzarea a ales să nu ceară pedeapsa cu moartea, în schimb, a solicitat o condamnare pe viață. În timpul procesului, avocații au susținut că inculpatul nu ar fi fost capabil fizic să săvârșească aceste crime din cauza problemelor de sănătate. Într-un final, chiar dacă procurorii din Los Angeles credeau că au un caz foarte bine instrumentat, avocații au reușit să convingă jurații că există o îndoială rezonabilă privind proba de ADN, o formă relativ nouă de probe la vremea aceea.

De asemenea, aceștia au convins că proba de sânge ar fi fost viciată, împreună cu alte probe prezentate de acuzare. Echipa de apărare au menționat, de asemenea, și abateri ale Departamentului de Poliție din Los Angeles. Orenthal James Simpson a fost achitat în data 3 octombrie 1995. Ulterior, chiar dacă în cauza penală Simpson a fost achitat, în 1997, printr-un proces civil, el a fost obligat să achite daune celor două familii în sumă totală de 33,5 milioane dolari SUA. Dosarul său a devenit foarte popular nu doar în Statele Unite ale Americii, dar și peste hotare.

Având ca subiect acest dosar au fost scrise cărți, zeci de articole și filmate seriale. Și cum fostul fotbalist avea înregistrate drepturile de proprietate a mărcii "Simpson", a început să încaseze sume mari de bani. În septembrie 2006, tatăl bărbatului ucis s-a adresat în judecată pentru a-i limita drepturile sale exclusive privind publicarea materialelor privind acest caz. Instanța a decis că profitul obținuți din drepturile de proprietate asupra mărcii să poată fi utilizați doar pentru necesități curente. Ulterior, însă, a fost privat de dreptul de a obține profit din publicarea materialelor privind omorul înregistrat în 1994, iar drepturile de autor care îi aparțineau au fost transmise familiei victimilor.