Avocații de pretutindeni se confruntă cu o diversitate de probleme și de provocări în viața lor profesională. Mai ales la începutul carierei lor, dar și mai târziu, mulți dintre ei înfruntă diferite temeri, cum ar fi, de pildă, aceea de a nu fi plătiți pentru munca depusă. Da, acest lucru se petrece peste tot în lume – fie că este vorba despre clienți care nu își permit să mai plătească serviciile juridice, fie că este vorba despre cei rău platnici cu bună știință, scrie DFLawyers. O comunitate online a birourilor individuale și a firmelor mici de avocatură a efectuat o anchetă în rândul membrilor săi și a aflat că 73% din firmele de avocatură au datorii neonorate din partea a 39% dintre clienții lor. Este o situație neplăcută și regretabilă, cu atât mai mult pentru firmele mici sau pentru avocații care lucrează pe cont propriu. Iar adunarea de fonduri neîncasate poate interfera chiar cu buna funcționare a firmei respective. Pe de altă parte, aceste restanțe îți pot afecta credibilitatea, dar și sentimentul satisfacției personale la locul de muncă ori chiar stima de sine. Ce soluții există? Cum pot fi recupetați banii pentru munca depusă? Iată câteva propuneri în această direcție:
  • Deleagă responsabilitatea colectării sumelor datorate de clienții tăi. Pentru mulți avocați, este vorba despre o sarcină foarte neplăcută. Au studiat din greu, s-au instruit continuu și și-au perfecționat, an de an, cunoștințele în domeniul juridic, pentru a profesa în calitate de avocat și nu drept recuperator de datorii. A presa un client cu plata onorariului poate compromite relația armonioasă de comunicare cu clienții. Și totuși, banii aceia i se cuvin, ei reprezintă răsplata firească și stipulată prin lege pentru serviciile specifice oferite. Prin urmare, dacă nu te simți confortabil cu această latură a muncii, e de preferat să angajezi pe altcineva pentru a se ocupa de colectarea onorariilor, de preferință cineva care nu este avocat. Clienții vor fi îndrumați să discute cu tine, avocatul lor, problemele juridice și cu contabilul sau persoana pe care ai angajat-o chestiunile financiare. Desigur, este un gest de eleganță și politețe să prezinți situația și să explici condițiile acestui aranjament clienților tăi încă de la început.
  • Începe să lucrezi efectiv abia după ce ești plătit. Dacă crezi că acest model ți se potrivește, nu îți va lua mult timp, după adoptarea lui, să constați că este una din cele mai eficiente metode de a fi mereu plătit pentru munca depusă. Cere întotdeauna un avans care să fie suficient de mare încât să acopere munca depusă, măcar într-o primă fază. Precizează clar că vei începe să lucrezi la caz imediat ce banii vor ajunge în contul tău.
  • Dacă munca ta la o anumită speță va fi eșalonată pe faze succesive, asigură-te că persoana pe care o reprezinți din punct de vedere juridic a înțeles termenele-limită la care trebuie să plătească pentru serviciile tale. Atunci când circumstanțele o permit, explică-i că obișnuiești să te apuci efectiv de lucru după ce primești un avans. Atunci când facturezi orele de consultanță asigură-te că ai de a face cu un bun platnic consecvent, că datoriile nu se vor acumula și că nu lucrezi pe gratis.
  • Precizează clar, încă de la început, care vor fi modalitățile de plată: numerar, în cont. E bine să îți construiești un plan cu câteva reguli clare, pe care să îl respecți indiferent de client. De exemplu, poți stabili un prag până la care să accepți plata cash și peste care să preferi plata într-un cont bancar. În plus, e bine să acorzi timpul necesar pentru a explica clientului ce presupune munca efectivă a avocatului care îl va reprezenta în fața legii, ce operațiuni care implică diferite plăți va trebui să facă acesta în numele clientului său. De aceea, este de preferat să îi explici că ai nevoie de sume în numerar pentru depunerea unor acte. Ține cont de faptul că majoritatea covârșitoare a clienților nu au o pregătire ori măcar câteva cunoștințe juridice și că poți evita cu succes eventualele neînțelegeri sau blocaje în comunicare dacă vei ști să explici pe înțelesul acestora în ce constă serviciul pe care îl oferi și ce costuri presupune el.
  • Asigură-te că ai o bună relație de comunicare cu clientul tău.
  • Respectarea regulilor stabilite de comun acord îți clădesc credibilitatea și minimalizează șansele de a fi tu victima unei neînțelegeri sau, mai rău, a unei înșelătorii. Desigur, orice avocat care se respectă știe că totul trebuie consfințit de un act oficial. Atunci când clienții tăi își pun semnătura pe un acord care stipulează concret ce anume se va factura, care sunt tarifele și termenele-limită, unde doriți să ajungeți, ce doriți să obțineți și care vor fi consecințele financiare ale reprezentării juridice pe care o oferi, vei avea garanția că, cel puțin în fața legii, ești cu totul îndreptățit să îți revendici drepturile.
  • Faptul că unii dintre clienții tăi nu plătesc chiar și după expirarea termenelor-limită convenite poate avea diferite cauze. Primul pas este să discuți problema cu fiecare client în parte și să încerci să rezolvi, omenește, acest impas. Dacă acesta chiar nu are disponibilitățile financiare necesare, poți încerca să găsiți împreună un plan de plată echitabil pentru ambele părți, care să țină seamă de situația economică a clientului respectiv.
  • Interacționează la nivel uman cu clienții tăi. E nevoie de schimbări în practica avocaților. Veți câștiga mai mult dacă veți ști să fiți empatici, să încercați să înțelegeți problemele clienților și dincolo de latura lor juridică, dacă veți manifesta compasiune față de impasul existențial în care a ajuns persoana care vine să ceară ajutorul. Și totuși, dincolo de toate acestea, este bine să păstrață o dreaptă măsură. Timpul pe care îl oferiți clienților este foarte prețios, de aceea sfaturile avocaților sunt facturate la oră, fie că este vorba despre o întrevedere la birou sau de o convorbire telefonică. Apărătorii trebui să fie, deci, înțelegători, sensibili și empatici. Dar să nu ne risipească valoroasa resursă a timpului.
  • Nu ești singur! Avocații sunt înscriși într-un barou, deci într-o structură profesională cu vechime, care trebuie să aibă un statut și niște instrumente de protejare a membrilor săi, consolidate și testate în ani de practică juridică. Poți obține consultanță, precum și susținere din partea baroului din care faci parte. De asemenea, apartenența la o asociație a avocaților e în măsură să te protejeze o dată în plus: chiar dacă te afli la început de drum, vei beneficia de expertiza și experiența colegilor cu vechime în breaslă.
  • Fă o analiză costuri vs. beneficii. Este vorba despre o sumă însemnată? Cât timp, energie și bani te va costa să o recuperezi? Care este situația financiară a clientului respectiv? Ce motive valabile juridic poate invoca pentru a nu plăti ceea ce îți datorează? Evaluează cu atenție situația și nu te pripi. Timpul tău este prețios.
  • Acționează diferit pentru a obține rezultate diferite. Chiar dacă în trecut nu ai fost suficient de atent la stabilirea unui aranjament clar de obținere a remunerației datorate de clienții tăi și ai acumulat datorii pe care acum îți e greu să le recuperezi, nu înseamnă că trebuie să faci asta în continuare. Depinde de tine să spui "stop" și să faci să fie foarte clar tuturor că vei munci numai după ce vei fi plătit. Încearcă, în măsura posibilului, să recuperezi vechile datorii: angajează pe cineva pentru asta, dacă îți este greu, analizează situația și vezi dacă merită să depui efort pentru recuperarea unei sume sau a alteia.
  • Nu confunda munca pro bono cu o activitate profesională pentru care nu ești plătit. Avocații sunt încurajați, într-o anumită măsură, să își ofere serviciile gratuit, cel mai adesea pentru sprijinirea unor cauze umanitare. Dar această muncă neremunerată îți poate aduce și vizibilitate, te poate face cunoscut și te poate promova în rândul unei potențiale clientele care împărtășește un anumit set de valori, pe care le cultivi, la rândul tău, prin activitatea ta profesională. Pe de altă parte, chiar dacă numele tău, brandul tău nu este promovat prin asemenea acțiuni, poți obține un binefăcător sentiment de satisfacție sufletească, pe care adeseori nu îl poți cumpăra cu bani. Desigur, tu singur ești în măsură să hotărăști dacă timpul și situația ta financiară permit, la un moment dat, oferirea de servicii pro bono. Firmele mari de avocatură încurajează gesturile de acest gen, însă e bine să te asiguri că pretențiile tale financiare sau asupra unei balanțe echilibrate între carieră și viață personală sunt satisfăcute.
Acestea sunt doar câteva sugestii care pot fi de folos avocațiilor în activitatea profesională. Totuși, nu că munca ta este valoroasă, că un avocat își asumă niște mari responsabilități, că deciziile sale au o mare greutate. De aceea este bine ca un avocat să fie împăcat și mulțumit de veniturile pe care le încasează și care i se cuvin de drept.